Rudí svazáci se klaní Kim Ir Senovi. Filip chválí: Významný korejský politik

14.04.2012 23:30

Letos si KLDR připomíná 100. výročí narození vůdce Kim Ir Sena. Přestože totalitní režim, který porušuje veškerá práva svých obyvatel, kritizuje celý svět, Svaz mladých komunistů Československa mu na svých stránkách projevuje obdiv.

Rudí svazáci se klaní Kim Ir Senovi. Filip chválí: Významný korejský politik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Autor článku uvádí, že Kim Ir Sen se narodil v době, kdy KLDR okupovalo Japonsko. Připomíná vůdcův život a uvádí, že on sám celý život bojoval za to, aby obyvatelé neživořili jako on, když byl malý. Dnes však mnoho lidí v KLDR hlady umírá a základních potravin je naprostý nedostatek. O tom ale mladí komunisté nepíší nic.

Soudruh Kim překonal nesnáze

„Po osvobození v srpnu 1945 začal korejský lid pod velením Kim Ir Sena budovat svou vlast, ale v letech 1950-53 byla Korea napadena USA, které ji celou brutálně a totálně zničily. Přitom zavraždily a utýraly mnoho obyvatel Koreje. Přesto však KLDR s internacionální pomocí ČLR a SSSR nad agresorem zvítězila. Ten byl nucen podepsat smlouvu o příměří. Byla to první porážka USA!“ překrucuje autor dějiny.

Na Kim Ir Sena prý čekaly nesnáze v podobě země zničené válkou s imperialisty. „Soudruh Kim Ir Sen v čele Korejské strany práce překonal nesnáze sveřepých revolučních bouří a během jednoho pokolení dovedl k vítězství věc národního osvobození, výstavby státu a budování socialismu, což znamenalo, že na korejské půdě vznikl socialistický stát, sloužící zájmům lidových mas pod praporem Čučche,“ dočteme se na webu.

Filip komsomolce ignoruje, ale Kim Ir Sena si cení

"Mně je poměrně lhostejné, co psali na webu Svazu mladých komunistů Československa, protože to je občanské sdružení, se kterým KSČM žádným výrazným způsobem nespolupracuje. Na druhou stranu Kim Ir Sen byl jistě významným politikem celé druhé poloviny dvacátého století. Protože nejenže vybudoval poměrně silný stát, ale jeho návrh z devadesátých let na sjednocení obou Korejských států, to je myslím základ pro jednání mezi Jižní Koreou a KLDR do dnes. Po příměří v roce 1953, které bylo následkem tehdejšího bipolárního světa, se dopracoval do stádia, kdy tento jeho návrh na spojení obou Korejských států je dodnes platným dokumentem, který se bohužel neproměnil na mírovou smlouvu. To si myslím, že je z hlediska mezinárodního práva významné," připomněl pro ParlamentníListy.cz šéf KSČM Filip.

Dodal, že se korejskými realitami tolik nezabývá, ale stejně si myslí, že "když padla Berlínská zeď, mohla by padnout i ta na osmatřicáté rovnoběžce". Ale podle Filipa to spíš vypadá, že se staví nové zdi, jako Kalifornie - Mexiko, nebo zeď v Pásmu Gazy.

Předseda KSČM Vojtěch Filip reagoval na událost v KLDR v nedávné minulosti, a to při příležitosti úmrtí Kim Ir Senova syna Kim Čong-ila. Nad jeho úmrtím vyjádřil zármutek a prohlásil, že se obětoval pro korejský lid. Čelil poté žalobě a jeho slovy se zabývala policie. „My se domníváme, že (Filipova kondolence) za určitých okolností může naplňovat trestný čin vyjadřování sympatií k politickému hnutí potlačujícímu lidská práva,“ uvedl tehdy ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Fetišizace Kima je hloupost, říká komunista Dolejš

Ke Svazu mladých komunistů Československa se stejně jako Filip příliš nehlásí ani další poslanec KSČM Jiří Dolejš. „SMKČ je samostatné občanské sdružení s vlastní zodpovědností,“ napsal v reakci na dotaz ParlamentníchListů.cz. „My pracujeme s vlastní mládeží a sympatizanty KSČM. Čili web SMKČ je jejich věcí,“ dodal Dolejš.
Nicméně Korejskou lidově demokratickou republiku si za příklad Dolejš brát nehodlá. „V KLDR nikdo rozumný vzor vidět nemůže,“ myslí si poslanec a dodává: „Fetišizace Kima je samozřejmě hloupost. To, co KLDR potřebuje, je realistická zahraniční politika,“ uzavřel Dolejš.

Semelová: Obraz KLDR i Kuby zkreslují média

"Každý národ má své osobnosti, své postavy. Já bych si nedovolila se vměšovat do záležitostí nějaké jiné země, jiného státu. Na druhou stranu to, co je nám předkládáno v médiích, ve veřejnoprávní televizi, v soukromé televizi a dalších médiích, to jsou velice zkreslené informace, které nepředkládají pravdivý obraz jak o KLDR, tak o Kubě a dalších. Korejci si nesmírně váží tohoto člověka, který je vedl na cestě, kterou si zvolili a já si myslím, že to je záležitost každého národa. Já to ctím a nemíním nijak přispívat k očerňování tohoto člověka," vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz Semelová.

Koskuba: Jsem lékař, případy, u nichž lze pochybovat o duševním zdraví, nesmím komentovat

"Článek jsem nečetl a ani nemíním. Leč - je svoboda slova. A ani hodnotit korejského politika, nejsem historik. Ale nezapomeňte, že jsem lékař. Proto nemohu a nesmím veřejně komentovat či odsuzovat případy, kdy s úspěchem lze vážně pochybovat o někoho duševním zdraví," řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…