Rudý bourák Jiří Dolejš podrobně o tom, co teď může nastat

15.10.2012 4:42

Podle místopředsedy KSČM Jiří Dolejše, který postoupil do druhého kola senátních voleb, tato vláda, která měla historicky největší mandát, úspěšně pracuje na sebedestrukci. Zklamala i pravicové voliče. Dolejš věří, že KSČM prokázala, že je důvěryhodnou demokratickou stranou, která se může podílet i na přímé vládní odpovědnosti například s ČSSD.

Rudý bourák Jiří Dolejš podrobně o tom, co teď může nastat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Očekával jste takový osobní úspěch v senátní volbě?

Já jsem úspěch ve volbách neplánoval. Neradno tyhle věci plánovat. Ambici postoupit do druhého kola jsem měl. Když zůstanete třetí, tak vás může těšit, že nejste čtvrtý, ale to je tak všechno. (smích)

A čekal jste i tak velký úspěch KSČM v krajských volbách?

Nebyli jsme zaskočeni, protože trendový vzestup našich preferencí byl patrný, ačkoli se jednotlivé výzkumy lišily. Bylo jasné, že by to mohly být lepší výsledky nejen než v roce 2008, ale že to mohou být i výsledky rekordní. Dobrý výsledek jsme tedy očekávali. Velká očekávání ale byla v jiných krajích, než jak to nakonec dopadlo, ale tradičně jsme silní například v Ústeckém kraji.

Co si myslíte, že přimělo lidi, aby v takovém množství volili KSČM?

Pokud jde o krajské volby, tak pro nás podle mě mohly dopadnout ještě lépe, kdyby ta nadpoloviční část voličů, která nepřišla k volbám, nakonec volit šla. Protože jsem přesvědčen, že mezi těmi nevoliči je hodně lidí otrávených a znechucených, nikoli spokojených. Čili tady vidím velkou rezervu a mohlo to pro nás dopadnout ještě lépe.

Výrazným faktorem bylo zklamání voličů vládních stran. Hlasy pro TOP 09, popřípadě Věci veřejné, které se ale v těchto volbách vůbec nechytly, byly ve sněmovních volbách před dvěma lety výrazným překvapením a myslím si, že propad je důsledkem toho, že naděje voličů v tyto strany stejně tak jako rychle vyrostly, tak stejně rychle odešly. U ODS se jedná o krizi stranickou, tam je vnitřní rozklad. Vládním stranám je přičítán negativní stav společnosti a celostátní témata. Měly to být strany rozpočtové odpovědnosti, ale státní rozpočet je stále v dluzích. Měly to být strany protikorupční, ale pronásledují je skandály. Měly to být strany podnikatelské, ale podnikatelé zuří, že jim vláda zvedá daně a komplikuje život. Takhle bychom mohli pokračovat dál. Čili elektorát vládních stran byl velmi zklamaný a pokud se bavíme o reformách, tak nejen levicový pohled na reformy, ale i ten pravicový byl zklamán.

A další věc je, že zde KSČM funguje již 22 let. Je to etablovaná strana a všechny ostatní strany už měly příležitost voliče zklamat. My, i když oslovujeme i protestní voliče, tak se snažíme říkat, že pokud jsme pro změnu, tak ta změna a alternativa má věcně podložené jádro a vychází z realistických předpokladů a může se opírat o širší konsensus s našimi spojenci. Máme koaliční potenciál, tudíž volit KSČM neznamená vyhozený hlas. Není to jen ze vzteku a trucu, ale jedná se i o pozitivní krok, který vede k nějakému řešení. U těchto voleb lidi zaznamenali, že když nám dají hlas, tak to má smysl: že komunisté by se mohli podílet na moci v krajích a dostat se do Senátu. Dařilo se nám přesvědčit, že se jedná o normální hlas v politické soutěži a strana může odvést práci pro občany, kterou slibovala.

Lze tedy říci, že tyto volby přispěly k legitimizaci KSČM a její ideologie v politickém systému a povědomí lidí a podařilo se zbavit negativních reminiscencí spojených s předlistopadovým režimem?

Potvrdilo se především, že nejsme strana s nulovým koaličním potenciálem. Pokud se bavíme o legitimizaci, tak se ptejme čeho. Pokud se hovoří o legitimizaci komunistické ideologie, tak si lidé představí různé hrůzostrašnosti, ale když se podíváte na naše programy v krajích nebo parlamentních či komunálních volbách, tak zjistíte, že jsme možná o něco důkladnější, než je sociální demokracie, ale má to věcnou povahu. Hlavní je, že se ukazuje, že máme koaliční potenciál a že komunisté nejsou nějaký čert, který straší děti na Mikuláše. Jsme normální strana, i když nalevo od sociální demokracie.

S koaličním potenciálem KSČM souvisí i to, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka naznačil, že by se mohlo zrušit Bohumínské usnesení, které zakazuje ČSSD účast ve vládě s KSČM. Rovněž ČSSD uvedla, že nepodpoří vaši protikandidátku ve volbách Filipiovou z ODS. Myslíte si, že ke zrušení Bohumínského usnesení dojde a po příštích sněmovních volbách by KSČM mohla být v koaliční vládě s ČSSD?

Bohumínské usnesení je věcí ČSSD. Je to záležitost, která vznikla v konkrétním historickém kontextu. Ten kontext již dnes z velké části neplatí, takže záleží na sociální demokracii, jak si to vyhodnotí. My za KSČM žádné problémy, které by bránily zrušení usnesení, vytvářet nechceme. Kdysi se to Bohumínské usnesení také chápalo jinak, než se chápe dnes. Dnes se poměrně jednoznačně tvrdí, že se nevztahuje na krajské vládnutí, což před lety ještě nebylo tak zřejmé. Myslím si, že jeho význam se může historicky vyčerpat s tím, jak ty vazby a konkrétní plody spolupráce se projeví a budou vyvíjet.

Je věcí ČSSD, zdali bude chtít o Bohumínském usnesení hlasovat. Já jsem člověk, který chodí mezi lidmi a vím, že mezi řadovými sociálními demokraty i jejich voliči je řada lidí, kteří upřednostňují těsnou spolupráci levice před jakousi ostrakizací KSČM. Myslím si, že kdyby na sjezdu ČSSD chtěl někdo zrušení Bohumínského usnesení zařadit na program, tak zrušení limitů spolupráce s KSČM by mělo velkou naději na úspěch, ale je to samozřejmě věc vnitřní demokracie ČSSD a já se do toho nechci vměšovat. My prokazujeme, že jsme strana demokratická, která má nárok na toleranci, respektování její suverenity, ale která je připravena také k věcné komunikaci.

Čili se nezříkáte plné vládní odpovědnosti...

Smyslem každé politické strany je naplňovat politický program tím, že převezme část politické odpovědnosti a že se zkrátka řečeno podílí na výkonu politické moci. To je smyslem každé politické strany. Truc-partaje jsou buď v totální izolaci, nebo mají jepičí politický život. To my samozřejmě nechceme.

Jaké jste na svůj postup do druhého kola dostal reakce? Byly i některé negativní? Třeba že hrozí rudá totalita či něco takového?

Dovedu si představit, že mezi některými voliči mého volebního obvodu se najde někdo, kdo to nese úkorně, ale vyloženě s nějakou agresí či negativním postojem jsem se nesetkal. Na můj mobil, který nemá každý, chodily spíše ty gratulace. Chápu, že názory ve společnosti jsou různé a já jsem ochoten diskutovat s lidmi, kteří mají různý názor a jsem člověk, který spíš hledá raději věcný konsensus, než aby rozděloval.

Jak byste okomentoval reakce vedení TOP 09 či ODS, že každá strana u moci ztrácí. Je to tak, nebo je to snaha zakrýt nedůvěru občanů v tuto vládu a pokus udržet se u moci?

Je pravdou, že i v krajských volbách témata velké celostátní politiky zaznívají. Kraje v rámci celostátní politiky existují a pohybují se v něm. Speciálně ODS, ale i TOP 09 by neměly zlehčovat ten výsledek. Určitě to není vždy jen o tom, že ten kdo vládne, sbírá minus body. Ztráty vládních stran jsou mnohem větší než je jakýsi politický cyklus či sinusoida, která se může projevit v preferencích občanů.

Tahle vláda měla vůbec nejsilnější mandát za posledních dvacet let, původně 118 mandátů, téměř ústavní většinu. Tato vláda se tak rychle propadla, až je to téměř neuvěřitelné. I nezaujatý člověk musí nad tím kroutit hlavou. Tato vláda opravdu dosáhla rekordního výkonu. Nabízejí se různá historická přirovnání, kterým se raději vyhnu, ale lze mluvit o debaklu, na kterém se tato vláda podílela. I to je důvod, proč si nemyslím, že sanace této vlády má nějaký smysl. Myslím si, že by měla dobře zvážit demisi a říci si o novou důvěru voličů v předčasných volbách. To by bylo nejčistší řešení v této době. Chápu, že se jim ale z těch vládních pozic příliš nechce.

Budete tedy usilovat o nějakou dohodu s ČSSD, aby se co nejdříve vyvolalo hlasování o nedůvěře vládě, nebo počkáte na daňový balíček, se kterým vláda spojila otázku důvěry?

To je věcí politického vyjednávání. Tento krok lze zvažovat. Ale zdá se, že tato vláda se plácá v pasti, kterou si sama uchystala. Bude se hlasovat nejenom při projednávání balíčku ve sněmovně, ale lze použít i výklad ústavy, že když to bude vetovat nově navolený Senát, ten starý by to musel zavetovat v listopadu, ten nový se sejde v prosinci - tak by se musela sněmovna znovu sejít, znovu hlasovat o balíčku a i to hlasování o senátním vetu by mělo být hlasováním o důvěře vládě, a to v čase adventním, či dokonce mezi svátky, kdy důvěra ve vládu by mohla být už úplně v troskách, neřku-li o tom, že by se prošvihly termíny, které ústava stanoví pro zvládnutí takového kroku (tam je myslím devadesát dní). Tam by pak mohl být dokonce aktivní ještě pan prezident, který by mohl lidově řečeno rozehnat dolní komoru úplně. Takže vláda se v tom docela dobře plácá sama a úspěšně pracuje na svém zániku, ale ČSSD a KSČM se mohou o hlasování o nedůvěře bavit. Takový krok ještě ale není na stole.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…