S lidovci prý vytřeli podlahu, Babiš všechny válcuje. A Zbořil říká: Podívejte se, kdo vážně řídí KDU-ČSL

20.12.2013 12:49

Rychlý spád nabírá jednání o budoucí vládní koalici. Ještě po ránu to vypadalo, že si partneři vytřeli s lidovci podlahu, jak píše Bohumil Pečinka v komentáři pro Mf Dnes, ale teď už se zdá, že ČSSD rezort zemědělství KDU-ČSL přenechá. Politolog Zdeněk Zbořil k tomu poznamenává, že se ukazuje, že opravdu o nic jiného než o církevní restituce ve sporu o ministerstvo zemědělství nejde.

S lidovci prý vytřeli podlahu, Babiš všechny válcuje. A Zbořil říká: Podívejte se, kdo vážně řídí KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Všechny tři strany, které po předčasných volbách jednají o vládě, se od počátku dušovaly, že jim jde hlavně o program a obsazení ministerstev či personálie jsou druhotné. Když se však domluvily na koaliční smlouvě, tak najednou zjišťují, že nepřekročitelnou překážkou pro ně bude právě to, kdo jaký rezort získá. Největší spor je o Ministerstvo zemědělství, na které si dělá zálusk jak ČSSD, tak KDU-ČSL a navíc hnutí ANO trvá rezolutně na tom, aby tento rezort lidovci nedostali.

Pro středeční jednání koaličních špiček měli zástupci KDU-ČSL v ruce usnesení svého širšího vedení, které jim uložilo získat Ministerstvo zemědělství stůj co stůj. Protože si uvědomovali, že jenom tím partnery nepřesvědčí, přichystali návrh, že o sporných církevních restitucích nemusí rozhodovat Pozemkový úřad patřící do rezortu zemědělství, ale vláda. Tím se chtěli zbavit možného podezření, že Ministerstvo zemědělství chtějí proto, aby při sporných přesunech majetku mohli rozhodovat ve prospěch katolické církve.

Lidovci si po schůzce připadali jak hadr na podlahu

„Na tyto jemné nuance však téměř nedošlo, protože koaliční partneři si s Bělobrádkovým vedením vytřeli podlahu. Po odchodu z jednání se lidovecké vedení cítilo ponížené,“ velice výstižně popisuje atmosféru v řadách nejmenšího z partnerů vyjednávajících o koalici komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka pro páteční vydání Mf Dnes. Připadá mu proto, že náhle přestávají platit dosavadní zvyklosti včetně přístupu, který politologie označuje jako vyděračský potenciál.

Anketa

Jaké budou letošní Vánoce u vás doma?

hlasovalo: 8105 lidí

Dosavadní jednání podle něj naznačují, že Andrej Babiš dokonale klame tělem jak nováčky, tak veterány sněmovních handlů. „Z byznysu si přinesl zvláštní vyjednávací postupy, které nemíří přímo k cíli, ale mají mnoho přeryvů, v nichž se druhá strana ztrácí. Nakonec jsou všichni tak unavení, že je lehce schopen dotáhnout věci do konce. Není jisté, že předseda ANO bude umět stejně dobře také vládnout. Jako vyjednavač-obchodník by však měl přednášet na vysoké škole,“ míní Bohumil Pečinka.

Síla koaličních partnerů není dána jejich volebním výsledkem

Ten ve svém komentáři, který nazval Král Babiš a opatřil podtitulkem „Strany jsou na byznysové vyjednávací metody krátké“, považuje za příkladný způsob, jakým proti sobě ve věci Ministerstva zemědělství postavil ČSSD a KDU-ČSL. „Sociální demokraté si v té chvíli vůbec neuvědomili, že lidovci jsou objektivně jejich nejbližší spojenci a jen díky ´zvláštním vztahům´ s nimi mohou udržet rovnováhu v nově se rodící Sobotkově vládě,“ upozorňuje Bohumil Pečinka.

S tím, jak je předhazován KDU-ČSL její volební výsledek a zdůrazňováno, že si proto nemůže příliš „vyskakovat“, vůbec nesouhlasí politický komentátor Karel Hvížďala. „To je problém, že u nás panuje mínění, že ty strany, které vytvářejí koalici, mají přesně tu sílu, jaká odpovídají jejich výsledkům ve volbách. Ale tak to není,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala a srovnává to s politickými zvyklostmi v Německu, kde v letech 1978 – 90 působil v exilu a spolupracoval s rozhlasovými stanicemi Radio Svobodná Evropa, Deutschlandfunk, Deutsche Welle či BBC.

Lidovci mají ministerstvo na dosah, jde už jen o šéfa Pozemkového fondu

„Kdyby tomu tak bylo, tak by třeba v Německu, když tam nebyla velká koalice, ale koalice s liberály, tedy FDP, tak by tato strana nikdy neměla ministra zahraničí, místopředsedu vlády a ještě pár dalších křesel, protože to neodpovídalo výsledku voleb. Ale chce-li nějaká koalice fungovat, tak musí vědět, že síla i toho nejslabšího partnera musí být o něco větší, než je dáno výsledkem voleb,“ vysvětluje Karel Hvížďala.

Z posledních dnů vyjednávání je zřejmé, že by se KDU-ČSL cítila silná a v důstojné pozici jen tehdy, pokud by řídila Ministerstvo zemědělství. A sociální demokracie v zájmu toho, aby se koaliční projekt nezhroutil, chystá pro lidovce další ústupek. ČSSD je už zřejmě smířená s tím, že o tento rezort přijde na úkor KDU-ČSL, a tak chce na dnešním odpoledním jednání, které začalo hodinu po poledni, alespoň souhlas lidovců s tím, že obsazení ředitele Státního pozemkového fondu bude podléhat dohodě s ČSSD i hnutím ANO.

Lidovci mají opravdu za úkol dbát, aby restituce nebyly narušeny

„Ukazuje se, že opravdu o nic jiného než o církevní restituce nejde a že ty vatikánské barvy, které dnes KDU-ČSL nosí, to znamená modré košile, žluté kravaty, nejsou jenom symbolické. A že se to řídí odněkud odjinud a že mají za úkol dbát na to, aby restituce proběhly a nebyly narušeny,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil s tím, že by šlo o závažný ústupek od ČSSD. Jde také o to, jestli to sociální demokracie s kritikou restitucí myslela vážně a zda to nebyl jen hezký předvolební slogan, na který všichni slyšeli a teď už je možné se od něj vzdálit.

Ze zřetele však nelze pustit možnost, že jde jen o krátkodobý taktický ústupek volebního vítěze. „To, že někdo drží Ministerstvo zemědělství v době, kdy se schvaluje vláda a žádá o důvěru, může být ústupek, který ale lze obratem po vyslovení důvěry změnit. Vždyť ministr může být vyměněn předsedou vlády bez jakýchkoli problémů. Sice by to znamenalo rozbití té koalice, ale až bude mít vláda důvěru, tak bude koaliční smlouva stejně méněcenným kusem papíru,“ myslí si Zdeněk Zbořil.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…