Schwarzenberga a Dienstbiera spojuje jedna firma, říká tajemně Jandák

21.01.2013 17:30

Ostré výroky Jiřího Dienstbiera (ČSSD), že nedá svůj hlas v druhém kole prezidentské volby Miloši Zemanovi, vyvolaly rozpaky u řady voličů zejména v regionech, u lidí, kteří právě jemu odevzdali svůj hlas. ParlamentníListy.cz se proto ptaly Vítězslava Jandáka, Jiřího Paroubka a Miroslava Váni, co oni soudí o těchto výrocích a kdo je jejich kandidátem na nejvyšší český úřad.

Schwarzenberga a Dienstbiera spojuje jedna firma, říká tajemně Jandák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Také oba sociálně-demokratičtí poslanci volili podle svých slov v prvním kole Jiřího Dienstbiera. Na tom, jak by ale měl Jiří Dienstbier postupovat nyní, se shodli všichni. Měl by podle nich podpořit Miloše Zemana.

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Dienstbier to nezvládl. Je to otázka nezralosti

Poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák je přesvědčen, že v případě Dienstbiera byla neúspěšná v prvé řadě volební kampaň. „Volil jsem ho v prvním kole, a teď budu samozřejmě volit Miloše Zemana,“ prozradil poslanec pro ParlamentníListy.cz. Podle něj měl Dienstbier všechny šance být zvolen prezidentem. „Měl věk jako Kennedy, když se stal prezidentem ve věku 43 let, vypadal výborně, prostě kampaň byla mizerná,“ doplňuje Jandák. „Dokonce jsem slyšel, že jeho kampaň připravovala stejná firma jako pro pana Schwarzenberga,“ dodal poslanec. Ověřené to nemá, ale povídá se to prý v kuloárech.

Pro Dienstbierovy výroky vůči Zemanovi má Vítězslav Jandák také vysvětlení. „Je prostě vidět, že je ještě mladý a nezvládl to,“ konstatuje. Je to podle něj věc politické i celkové nezralosti. „Člověk na úřad prezidenta prostě musí být zralý. A jediný zralý český kandidát na prezidenta je Miloš Zeman," je přesvědčen Vítězslav Jandák.

Nepodpořit Miloše Zemana znamená podpořit Schwarzenberga

Ani Jiří Paroubek, bývalý předseda ČSSD a premiér české vlády, prý nemá rád nesmiřitelná slova. „Jestli byl někdo poškozen politikou Miloše Zemana, tak jsem to byl já,“ konstatoval Paroubek. Nezaznamenal prý ale, že by podobným způsobem dokázal Jiří Dienstbier reagovat před volbami v roce 2010 nebo při ustavení Topolánkovy vlády v roce 2007.

„Jiří Dienstbier musí mít přece soudnost,“ říká ParlamentnímListům.cz bývalý předseda ČSSD. Nepodpořit Miloše Zemana, při všech výhradách, které k němu má, znamená podle něj podpořit Karla Schwarzenberga a celou vládu. „Přece ty kruhy „pravdy a lásky“ to musí velmi dobře vědět, a pokud to neví jejich reprezentant, nebo jeden z jejich reprezentantů Jiří Dienstbier, tak mu to takto veřejně říkám,“ vzkázal místopředsedovi ČSSD Jiří Paroubek. „Hlavní je teď sjednotit levici,“ řekl rozhodně.

Na volbě Miloše Zemana mohou vydělat všichni, nelze štěpit síly

„Já jeho (Dienstbierovy) výroky nechci a nebudu komentovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz sociálně-demokratický poslanec Miroslav Váňa. „Je to místopředseda strany,“ dodává. Na druhé straně je ale podle něj zcela logické, když ČSSD vydala pro druhé kolo prohlášení, že bude podporovat Miloše Zemana, protože je to stále bývalý předseda sociální demokracie. „To, že založil svou vlastní stranu, budiž, ale teď je úkolem obou těchto stran, jak Zemanovců, tak sociální demokracie, aby sjednotili levici. Protože na tom můžeme vydělat všichni – jak Miloš Zeman, tak ČSSD, tak i Strana práv občanů – zemanovci,“ je přesvědčen Miroslav Váňa. Podle něj by bylo teď zcela nesprávné síly štěpit, protože je naprosto nezbytné je sjednotit.

ParlamentníListy.cz však Miroslava Váňu upozornily, že místopředsedovy výroky vyvolaly u levicových voličů, kteří právě Jiřího Dienstbiera volili a mnozí na něj hleděli jako na ikonu, dotazy, co mají dělat, když jim Jiří Dienstbier nepřímo navrhuje, aby volili Schwarzenberga. „Opakuji, nebudu komentovat jeho výroky. Na druhou stranu však je třeba korektně připomenout i výroky jiných členů ČSSD, k nimž jsem se nevyjadřoval, například Marie Benešové, která hned v prvním kole doporučovala volit Miloše Zemana,“ říká Váňa. V té době to nebylo podle něj správné, a nebylo to fér ani vůči Dienstbierovi.

Nejdůležitější je podle poslanců sjednotit levici

„Myslím, že každý plnoletý občan bude nakonec volit podle svého srdce, ale když se přijme usnesení, a vedení se shodne, že kandidátem je Jirka Dienstbier, očekával bych, že budou všichni za ním stát,“ říká poslanec.

V tuto chvíli je Miroslav Váňa připraven volit Miloše Zemana. „Vidím to jako velmi důležitý krok pro sjednocení levice a to je v tuto chvíli nejdůležitější,“ řekl na závěr redakci sociálně-demokratický poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…