Škrty nemají opodstatnění a navíc uškodí, varuje Paroubek

07.03.2012 22:47

Kalouskovy škrty nejsou podloženy záměry hospodářské politiky, tvrdí bývalý premiér Jiří Paroubek (NS-LEV21). Ministr financí plánuje během následujících čtyř let ušetřit dalších třicet miliard ročně, což podle Paroubkových slov opět nejvíce odnesou ti nejpotřebnější.

Škrty nemají opodstatnění a navíc uškodí, varuje Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

„Vyšší DPH způsobí pokles poptávky, který srazí ekonomiku ještě níže. Důchodci by přišli zrušením valorizace na tři roky asi o desetinu reálné hodnoty svých důchodů, neboť minimálně o tolik vzrostou ceny, i v důsledku zvyšování DPH. Co by znamenalo masové propouštění učitelů pro školy, nikdo netuší,“ píše Paroubek ve zprávě své strany Národní socialisté – Levice 21. století (NS-LEV21), kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Někdejšímu šéfovi ČSSD se nelíbí, že se úsporná opatření dotknou těch, kteří už často více šetřit nemohou, tedy důchodců, nezaměstnaných, rodin s dětmi nebo zdravotně postižených.

Česko neumí nakládat s dotacemi

„Přitom například kontrola Evropského účetního dvora, která se týkala jen evropských dotací na dopravní stavby, ukázala, že ČR bude muset vrátit 15,6 miliardy korun! A to zřejmě není jediný případ,“ poukazuje Paroubek.

Nedávná návštěva z Bruselu prý oznámila, že nedojde-li k nápravě chybného využívání evropských fondů v nejbližší době, hrozí pozastavení nejen dotací pro školství, ale pro celou republiku.

„Vláda i přes tato rizika nadále trvá na tom, že další mohutné výdaje mají zůstat neomezeny. Jedná se zejména o církevní restituce, penzijní reformu, školskou reformu a daňovou reformu,“ zlobí se Paroubek. „Jen těžko si lze si představit, co tato vládní opatření udělají s domácí poptávkou, cenami, životní úrovní, veřejnými službami a nakonec i se státním dluhem,“ doplnil.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…