Služební zákon byl protlačen třetím čtením. I s tím, co nechce Zeman

10.09.2014 12:33

Poslanci ve třetím čtení schválili novelu služebního zákona. Poslední verze celkové změny služebního zákona vyplývá z dohod koalice a pravicové opozice. Pro normu hlasovalo 127 poslanců, proti bylo 12 poslanců. Poslanci v předloze ponechali politické náměstky, kvůli kterým hrozí vetem a případně i ústavní stížností prezident Miloš Zeman. Novela nyní poputuje do Senátu.

Služební zákon byl protlačen třetím čtením. I s tím, co nechce Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Novelu služebního zákona nepodpořili zejména poslanci KSČM a hnutí Úsvit. Poslední verze celkové změny služebního zákona vyplývá z dohod koalice a pravicové opozice. Na přání TOP 09 a ODS tak upravená verze předlohy nepočítá například se vznikem generálního ředitelství státní služby. Přijatá verze návrhu služebního zákona totiž předpokládá, že většinu pravomocí generálního ředitelství státní služby převezme Ministerstvo vnitra, na němž vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu.

Novela přináší i další změny. Státní správa by se například měla více otevřít i pro lidi z jiných sfér, což byl také jeden z požadavků pravice. Proti předchozímu návrhu novely se posune „překlopení“ současného stavu státní správy do státní služby z ledna na červenec příštího roku. Důvodem je podle autorů nutnost vydání značného množství předpisů, jejichž příprava by se nemusela stihnout do konce roku.

Kvůli uzákonění politických náměstků ovšem normu hodlá vetovat prezident Miloš Zeman, hrozí i ústavní stížností, a to hlavně kvůli paragrafu o politických náměstcích, jenž podle něj se zákonem nesouvisí.

Poslanci k normě předložili mnoho pozměňovacích návrhů. Neschválili třeba pozměňovací návrh opozičního hnutí Úsvit na zrušení ustanovení o politických náměstcích ani požadavek KSČM na zúžení jejich počtu z nejvýše dvou na každém ministerstvu na jednoho. Prezident Zeman k tomu nedávno uvedl, že půjde o vytvoření třech desítek dobře placených pracovních míst, na nichž by nebyla vyžadována žádná pracovní zátěž.

Návrhy ODS a topky neprošly

Sněmovna nepřijala ani řadu dalších pozměňovacích návrhů. Třeba z dílny poslanců ODS a TOP 09. ODS například chtěla některá vedoucí místa otevřít pro lidi ze soukromé a akademické sféry ještě víc, než jak se pravice dohodla s koalicí, a snížit odbytné pro úředníky asi na polovinu proti schválené normě. TOP 09 neuspěla s návrhem na zavedení takzvané rotace kádrů, který označila za protikorupční opatření.

Nová norma nahradí služební zákon z roku 2002, jehož podstatná část dosud nenabyla účinnosti. Vlády ji totiž několikrát odkládaly s poukazem na značnou finanční náročnost.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…