Sněmovna by měla dostat v příštím roce o 40 milionů víc než letos

02.09.2013 14:58

Poslanecká sněmovna má v příštím roce dostat ze státního rozpočtu na své výdaje o 40 milionů korun víc než letos. Senát má dostat o téměř 11 milionů navíc a prezidentská kancelář o téměř 13 milionů víc. Tato čísla schválil již v červnu sněmovní rozpočtový výbor a jsou obsaženy i v návrhu rozpočtu, jak ho aktuálně připravilo ministerstvo financí. O podobě návrhu státního rozpočtu na příští rok informovaly dnešní Lidové noviny.

Sněmovna by měla dostat v příštím roce o 40 milionů víc než letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je hotovo. Sněmovna rozpuštěna

Podle nové úpravy rozpočtových pravidel, kterou poslanci schválili loni v prosinci, schvaluje nově návrhy výdajů a příjmů Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a Kanceláře veřejného ochránce práv rozpočtový výbor Sněmovny. Musí je projednat do 20. června běžného roku a předat vládě.

Senát má dostat proti letošku navíc 10,9 milionu korun

Letos má sněmovna v rozpočtu miliardu a 86 milionů korun. Částka ale nepočítá s tím, že budou předčasné volby a bude nutné vyplácet odchodné těm poslancům, kteří na něj budou mít podle zákona nárok. Sněmovní kancléř Petr Kynštetr již před měsícem řekl ČTK, že Sněmovna ve svém letošním rozpočtu peníze na odchodné poslanců nemá a žádala by o ně ministerstvo financí. Pro příští rok se měl rozpočet navýšit o 40 milionů právě kvůli vyplácení odchodného.

Senát má dostat proti letošku navíc 10,9 milionu korun, celkem 522,7 milionu Kč. Navýšení obsahuje například 9,8 milionu na odchodné senátorů, protože v příštím roce se stejně jako loni bude volit do třetiny Senátu. Na senátorské náhrady bude určeno 1,7 milionu korun, na senátorské platy platy by mělo jít 70,8 milionu korun.

Kancelář prezidenta republiky má v příštím roce dostat 347,4 milionu korun, tedy asi o 13 milionů víc než letos. Její rozpočet zahrnuje provoz samotné prezidentské kanceláře, Správy pražského hradu a také Lesní správy Lány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…