Sněmovna zamítla návrh KSČM proti přeběhlictví

22.03.2013 14:30

Poslanci dnes již v prvním čtení zamítli ústavní novelu KSČM proti takzvanému přeběhlictví zákonodárců. O zániku mandátu by podle návrhu rozhodoval Nejvyšší správní soud, odvolací institucí měl být Ústavní soud. Komunisté jsou ale prý odhodláni normu předložit znovu.

Sněmovna zamítla návrh KSČM proti přeběhlictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Soud by mohl podle zamítnutého návrhu komunistů rozhodovat o zániku mandátu, pokud by zákonodárce porušil slib nebo by přešel do jiného klubu nebo do jiné politické strany. KSČM tvrdí, že tím by přestal hájit zájmy svých voličů.

"Vlády opírají posledních sedm nebo osm let svou legitimitu o přeběhlíky, což je občany kritizované," zdůraznil k normě místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Kritici z řad koalice tvrdili, že je předloha protiústavní. Předseda poslanců ODS Marek Benda dokonce připomněl stanovisko vlády, která zdůraznila, že slib zákonodárce je formulován tak, že mandát musí vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Benda také hovořil o nepřípustné politizaci justice, která by nahrazovala rozhodování politických stran. "Předloha je v rozporu s Ústavou," podotkl Benda a podal návrh na její zamítnutí už v prvním čtení.

Pro zamítnutí nakonec hlasovalo 69 především vládních poslanců. Byli mezi nimi i dva sociální demokraté, Jan Chvojka a Robin Böhnisch.

Předseda KSČM Vojtěch Filip po zamítnutí předlohy prohlásil, že pro jeho stranu jde o tak důležitý návrh, že ho KSČM v příštím volebním období předloží znovu.

Takzvané přeběhlictví nebo odpadlictví není v Parlamentu nic neobvyklého. Ve sněmovně se v nynějším volebním období patrně nejvíce dotklo Věcí veřejných při jejich rozpadu, kdy část jejich poslanců založila novou stranu LIDEM. O některé poslance - jednotlivce - přišly i ODS a ČSSD.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…