Šok ve sněmovně: Kalousek objevil nepřijatý zákon, který šel do Senátu

26.03.2013 14:46

I v dolní komoře Parlamentu pracují jen lidé. Poslanecký legislativní odbor totiž poslal do Senátu zákon o odpadech ve znění, ve kterém ho ale dolní komora nikdy nepřijala. Senátoři přitom normu odhlasovali přesně tak, jak jim přišla „na papírech“ od poslanců. Teď má normu dostat na stůl prezident Miloš Zeman, podepsat ji a přitom ji poslanci v této podobě ani nepřijali. Sněmovní rébus je tak na světě...

Šok ve sněmovně: Kalousek objevil nepřijatý zákon, který šel do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek prochází sněmovnou

Nejprve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), poté i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v úterý při projednávání o programu schůze poslanců zveřejnili problém, s nímž ovšem asi nikdo nikdy nepočítal. Jde totiž o jakýsi neřešitelný rébus.

Poslanci totiž přijali letos v únoru zákon o odpadech, ovšem do Senátu přišla jeho verze s pozměňovacím návrhem poslance Františka Sivery z ODS, který ale poslanci nepřijali. Přesto normu senátoři v takto neschválené verzi odhlasovali a ta poté šla na stůl prezidentovi Zemanovi k podpisu.

„Dnes jsme se bavili na poradě a pak na grémiu, kde byli i místopředsedové sněmovny, co s tímto problémem udělat,“ zmínila ale dnes k velkému překvapení ostatních poslanců předsedkyně sněmovny Němcová a to krátce poté, co chtěl ministr Kalousek v rámci nového bodu tento rébus řešit, a to příští středu. Prý aby nedošlo k dalšímu problému, že normu podepíše prezident, ta začne platit a přitom ve znění, s níž poslanci vůbec nesouhlasili.

„Zákon se pak stane skutečně platným, ale ve znění, se kterým nikdy Poslanecká sněmovna nesouhlasila. Nemůžeme se tvářit, že nevíme, že to tak je,“ zmínil Kalousek dnes za debatním pultíkem.

Nejsou schopní odhalit, kdo chybu udělal

Němcová poté stále udiveným poslancům dopodrobna vysvětlila, jak se celá záležitost udála a jaká chybička se do celého legislativního procesu vloudila. Podle ní se ovšem dosud nepřišlo na to, kdo onu chybu udělal. „Nejsme schopni odhalit, kde se chyba stala,“ zdůraznila.

Podle ní jde přitom v souvislosti se zákonem o to, jak řešit problém fotovoltaických panelů, kde je uložená povinnost provozovatelů solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování předání elektroodpadu ze solárních panelů kolektivním systémům k oddělenému sběru, zpracování, využití a odstranění.

„Ještě oslovujeme renomované právníky na právo. Během zítřka bychom měli mít jejich stanoviska pohromadě a navrhneme další postup,“dodala Němcová, podle níž má také svůj díl viny Ministerstvo životního prostředí, které text novely před odesláním do Senátu kontrolovalo. Předseda Senátu Milan Štěch byl o problému informován, doplnila Němcová.

Po jejím vysvětlení pak ministr Kalousek přiznal, že nevěděl, že o chybě nyní vedení sněmovny jednalo. „Stahuji svůj návrh. O tomto jsem skutečně nevěděl,“ dodal ministr financí.

Novela má přinést úsporu ve výši až 199 miliónů

Novela zákona o odpadech zapadá do tzv. ekoauditu. Přijetím novely se očekává celková roční úspora ve výši cca 186 až 199 miliónů korun na straně podnikatelů. Konkrétně se jedná například o zrušení povinnosti původců odpadů (kromě obcí) zpracovávat plán odpadového hospodářství a zrušení omezení počtu původců.

Poslanec František Sivera ale předložil pozměňovací návrh, který nepřináší subjektům žádné zcela nové povinnosti, pouze oddaluje povinnost provozovatelů solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování předání elektroodpadu ze solárních panelů kolektivním systémům k oddělenému sběru, zpracování, využití a odstranění z 30. 6. 2013 na 31. 12. 2013.

Hlavním cílem předkládaného pozměňovacího návrhu bylo údajně získat čas pro legislativní řešení problematiky plnění povinností provozovatelů solárních elektráren vyplývajících z ust. § 37p zákona o odpadech.

Jak ČTK vyčetla ze zákona, novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…