Štěch důrazně varuje Bělobrádka: Hrne se na zemědělství, ale může mít problém

20.12.2013 16:45

Poslední překážka ve vzniku vlády ANO, ČSSD a KDU-ČSL bude zřejmě překonána. Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna vnímá ústupek šéfa ČSSD vůči lidovcům jako nutnost, aby vznikla stabilní vláda. Vůči lidovcům ale doporučuje permanentní ostražitost. Předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch to bere jako nejzazší ústupek. Ten navíc upozornil na zajímavý fakt, který souvisí s cestou šéfa lidovců do USA.

Štěch důrazně varuje Bělobrádka: Hrne se na zemědělství, ale může mít problém
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Lidovci mohou dostat resort zemědělství s pojistkou, že šéfa pozemkového fondu bude nejspíš jmenovat celá vláda. Spekulovalo se totiž o tom, že KDU-ČSL o ministerstvo zemědělství usiluje právě proto, že pozemkový fond bude vydávat majetky církvím na základě tzv. církevních restitucí.

„Vnímám to jako kompromis možného v politice. Jestli je správný nebo špatný, to v této chvíli nechci hodnotit. Je to realizace toho, co je v této chvíli možné. Zda to bylo dobře nebo ne, ukáže teprve čas. Snad to zafunguje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec Foldyna.

Musíme postavit zemi na nohy, to je priorita

„Nechci být negativista. Přeji si, aby se něco pohnulo dopředu a byla ustavena vláda na čtyři roky a ta se snažila vyhrát další volby tím, že dokáže v naší zemi nastartovat hospodářství a vrátit zpátky sociální stabilitu,“ sděluje.

Foldyna podle svých slov doufá, že vláda v chystaném složení vznikne, prý pro to udělá všechno. „I kompromisy, u kterých se to na první pohled nemusí zdát, jsou dobré. Jestli díky tomu dokážeme postavit naši zemi zase na nohy a dát ji do pořádku, tak jsem pro,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz.

„Buďme ostražití“

A dá se věřit, že taková vláda s KDU-ČSL bude stabilní? „Já v to doufám. Slovo věřit bych nepoužil. Budu strašně rád, když budu překvapený, že nebude pravda to, co za lidovou stranou jde. Tedy, že je to vždycky ten nejméně stabilní prvek jakékoliv vlády. Rád bych v tom byl překvapen. Musíme ale být ostražití,“ upozornil Jaroslav Foldyna.

Šéf Senátu a někdejší člen vyjednávacího týmu ČSSD Milan Štěch pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že Česká republika potřebuje především vládu a podle toho se musí jednat. „A vláda v této trojkoaliční sestavě je nejoptimálnější. Řada lidí vzhlíží s nějakými nadějemi k panu Okamurovi, ale já jsem ho zažil s dalšími kolegy v Senátu, kde jsme se shodli, že nás nepřesvědčil o nějaké své pracovitosti,“ uvedl Štěch pro ParlamentníListy.cz.

Bělobrádek se vrátil z amerického školení a najednou požadoval zemědělství…

Ten nicméně také jistou dobu podezíral KDU-ČSL, co za jejich požadavkem na ministerstvo zemědělství ve skutečnosti stojí. „Měl jsem také podezření, že lidovci chtěli resort zemědělství hlavně poté, co se začalo mluvit o restitucích. KDU-ČSL totiž do doby, než se pan Bělobrádek vrátil z Ameriky, o zemědělství jako o prioritě nemluvila. Pojistkou, kdy bude pozemkový úřad pod kontrolou celé vlády a v gesci třeba náměstka z jiné strany, tak by to šlo tímto způsobem řešit,“ nastínil možný scénář.

„Pokud by lidovci zemědělství zneužívali, muselo by se to samozřejmě poté nějak řešit operativně. Chci ale říct, že lidovci ten resort sice chtěli, ale měli by se také být schopni domluvit se sdruženími, která jsou v zemědělství nejvlivnější a reprezentují největší počet zaměstnavatelů a organizací v zemědělství, aby KDU-ČSL brali a přijímali,“ vzkazuje Milan Štěch lidovcům.

Toto je nejzazší kompromis

Neměli bychom prý zapomínat, že vůči ministrovi zemědělství z KDU-ČSL byl největší odpor právě od těchto zmíněných skupin. „Oni se do něčeho hrnou, aby ale se nehrnuli spíš do řady problémů. Jestli se na tom ale shodlo ANO i pan předseda Sobotka, beru to jako nejzazší kompromis,“ přiznává předseda Senátu pro ParlamentníListy.cz.

Bude koalice s lidovci stabilní? „Na jižní Moravě krajská koalice snad funguje. Ve sněmovně jsou nové subjekty, o kterých nevíme vůbec nic. Samo ANO je tvořeno lidmi, kteří byli dříve v ČSSD, jsou tam i lidé s pravicovými názory. Když voliči takto rozhodli, musí se s tím něco pozitivního pokusit udělat vítěz voleb, a to jsme my. Je to velmi těžký úkol, ale já bych asi nepostupoval jinak než pan předseda Sobotka,“ souhlasí s postupem šéfa ČSSD.

Okamura prý v Senátu nic nedělal a těžko splní sliby        

„Řešení typu, že by se mělo vsadit na pana Okamuru, nesdílím. Když se zeptáte některých kolegů v Senátu, tak tam jeho činnost komentují tak, že nula od nuly pošla. Neměl žádné akce, nic nepředvedl. Spousta jeho představ nejde v normálním právním státě prosadit. Pan Okamura dost slibuje a jsem hodně zvědavý, jak bude takové sliby plnit. Spolupráce s ním by byla riziko, sice to někteří vyzdvihují, ale realita je jiná,“ dodal pro redakci ParlamentníchListů.cz předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který se účastnil koaličních vyjednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…