Tak co ta svobodná Libye a fašisté na Ukrajině, dostal dotaz Karel Schwarzenberg. A přečetli mu jeho starý výrok

02.07.2015 18:38

Z PROFILŮ Předseda TOP 09 dnes odpovídal na svém profilu na ParlamentníchListech.cz čtenářům na jejich dotazy. Zkušený politik řešil především otázky týkající se uprchlíků a krize na Ukrajině.

Tak co ta svobodná Libye a fašisté na Ukrajině, dostal dotaz Karel Schwarzenberg. A přečetli mu jeho starý výrok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

U mnoha dotazů, jak už bylo uvedeno výše, odpovídal Schwarzenberg na otázky spojené s uprchlíky, kteří v současné době hýbou politickým děním napříč všemi stranami. Podle bývalého ministra zahraničí jsou tak Češi víceméně stejně xenofobní jako jejich sousedé. „Je pravda, že jiné evropské státy přijímají mnohem větší počet uprchlíků,“ vzkázal šlechtic jednomu ze čtenářů s tím, aby si na celou věc, pro snadnou dostupnost informací, udělal obrázek sám.

I další otázky se zabývaly otázkou imigrantů. „Proč na pomoc uprchlíkům nevyšleme polní nemocnici do Jordánska, jak navrhuje prezident,“ ptal se další čtenář, kterému ale Schwarzenberg neodpověděl, protože coby člen opozice nemá údajně k dispozici materiály. Podobná slova volil neúspěšný prezidentský kandidát i u otázky, kolik uprchlíků je podle něj Česko schopné přijmout. „Nemám dost podkladů, abych vám mohl dát čísla, ale zajisté se daří stejně velikým zemím, jako je naše, přijmout několik tisíc uprchlíků,“ napsal s tím, že když už tady budou, tak bychom jim měli dát příležitost pracovat, protože v leckterém průmyslu prý docházejí dělníci.

Jednomu ze čtenářů, který se ptal, proč následky řady válek, které rozpoutaly především USA, schytává v současné době Evropa, odpověděl, že nemůžeme tvrdit, že za nic nemůžeme. „Evropané napáchali ve vztahu k národům střední Afriky dost,“ myslí si, a proto si tedy Evropa musí problém vyřešit sama. „Tak jak jsme získali miliardy od Evropské unie, tak budeme teď společně nést i břímě, to je jasné,“ připomněl.

Podle Schwarzenberga dále největší chybou nebylo svržení diktátorů, ale to, že se nepřemýšlelo, co bude po tom. „Byli velice krutí, takže svrhnout je bylo správné,“ napsal čtenáři, který se ptal, zdali to nebyla chyba, když ve svých zemích udrželi alespoň trochu pořádek.

Cesta Ransdorfa na Krym? Je to, jako kdyby po Mnichovu někdo oficiálně navštívil Sudety

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Poslanec se vyjádřil i k cestě Miroslava Ransdorfa (KSČM) na Krym. „Komunisté vždy měli slabost vůči Rusku, ať už sovětskému nebo putinovskému, takže mě to neudivuje,“ vyjádřil se s tím, že to vnímá, jako kdyby po Mnichovu poslanec nějakého tehdejšího evropského státu oficiálně navštívil okupované Sudety. Předseda TOP 09 si zároveň myslí, že se bojový prapor Azov, který se veřejně hlásí k symbolu hitlerovské divize SS Das Reich a jehož příslušníci propagují teze o převaze bílé rasy a autokratické diktatuře, neobrátí proti Kyjevu, protože „by na to velmi rychle doplatil a ukrajinská armáda by je rozdrtila“. 

Známý politik rovněž naznačil, že na schůzi diskusního fóra Bilderberg se projevil proti bombardování Jugoslávie, ale nikde o tom nehlasoval, protože na to neměl ani právo, a tak jsou podle něj veškeré informace o nějakých hlasováních naprosto lživé. „Co se týče Donbasu, o genocidě nemůže být řeč, je tam bohužel válka, která začala nejdříve převzetím moci ozbrojenci a posléze invazí ruských vojsk,“ myslí si poslanec, který se objevil na seznamu nežádoucích osob Ruské federace.

Ten se zároveň vyjádřil k dotazu jednoho ze čtenářů, který mu s chutí připomněl jeho slova po pádu Muammara Kaddáfího během tzv. arabského jara. „Pád režimu Muammara Kaddáfího otevírá novou etapu historie svobodné Libye, která je z mnoha hledisek velmi důležitá pro klidný vývoj a bezpečnost celé oblasti,“ řekl tehdy ministr zahraničí a odmítl, že by si tato slova nechal vytesat na pomník, protože žádný nemá. „Bohužel se ta etapa vyvíjí velmi nepříznivě,“ připustil a odpověděl dalšímu čtenáři, že ho mrzí, že se letos nepotkal s Madeleine Albrightovou, která zde byla v červnu na návštěvě.

Všechny dotazy i odpovědi najdete na oficiálním profilu Karla Schwarzenberga na ParlamentníchListech.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…