Takto nečekaně mluví o papeži a restitucích poslankyně komunistů

15.05.2013 21:21

Spisovatelka a publicistka Lenka Procházková, historik Mojmír Grygar a režisér Václav Dvořák chtějí oslovit petičním dopisem Jeho Svatost papeže Františka, v němž se ho chystají informovat o tom, jakým způsobem nabývá církev majetku v České republice, zejména pokud jde o zákon o narovnání státu s církvemi. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, jak podobné kroky vnímají naši zákonodárci a zda má podobný počin podle nich vůbec nějakou cenu.

Takto nečekaně mluví o papeži a restitucích poslankyně komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

„Jsem přesvědčen, že tyto kroky mají určitě smysl,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten je přesvědčen o tom, že i pohled takzvaně z druhé strany je důležitý. „Tím spíš, že se Jeho Svatost zabývala správou katolické církve v Latinské Americe, myslím, že je i pro něj dobré znát informace i z druhé strany, aby věděl, jak se chová jeho církev ve střední a východní Evropě,“ myslí si Hašek.

Hašek ale neočekává konkrétní odezvu. „Nečekám, že by šla církev do sebe a rozhodla se odmítnout byť i část vyrovnání." Věří však, že by to mohlo vést k větším debatám uvnitř církve, která by mohla vytvořit společné fondy se státem, z nichž by se následně mohly saturovat vzdělávací, zdravotnické či sociální společné programy. „Takovou spolupráci bych si i uměl představit,“ dodává hejtman.

Papež má prý být informován, když je na spadnutí nález ÚS

„Paní Procházková zjevně reagovala na mediální prohlášení papeže o chudé církvi,“ říká ParlamentnímListům.cz předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. „Uvidíme tedy, jakým způsobem Jeho Svatost zareaguje, a zda vůbec odpoví,“ dodává. Je přesvědčena, že je důležité na to upozorňovat, zejména nyní, kdy už je znám termín zasedání Ústavního soudu, který se má zabývat stížností Věcí veřejných na zákon o vyrovnání s církvemi.

„Je to asi teď to nejdůležitější, co se bude dít,“ míní Klasnová. Bude podle ní zejména zajímavé, rozhodne-li se Ústavní soud byť část zákona zrušit. „Bude to zajímavé o to více, že si vláda hodně pospíšila a už podepsala smlouvy s církvemi a náboženskými společnostmi. Na dotaz redakce, jaké to může mít dopady, se Kateřina Klasnová zasmála. „Víte, ptáte se na něco, na co mi nedali jednotnou odpověď ani právníci. Co právník, to jiný názor,“ prozradila předsedkyně klubu VV. Je přesvědčena, že když dojde ke zrušení i části zákona, mohly by z toho vyplynout soudní spory. „Jsem ale přesvědčena, že Ústavní soud projde pečlivě nejen naše námitky k paragrafovému znění, ale i výhrady k samotnému postupu, jakým byl zákon projednáván tady ve sněmovně,“ říká Kateřina Klasnová.

Je důležitější, na co se peníze využijí

„Myslím, že podobné dopisy či petice valný smysl nemají,“ myslí si poslanec za TOP 09 Jaroslav Lobkowicz. „To nemá nic společného s bohatstvím církve, konkrétně jednotlivých kněží. Ti z toho stejně nic mít nebudou,“ dodává. Podle něj je podstatně důležitější, k čemu se ty peníze budou používat. „Doufám, že to bude na humanitární, tedy vzdělávací, sociální, zdravotnické a podobné účely,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Lobkowicz.

Podle jeho názoru je pochopitelné, že by věřící svými příspěvky takové projekty „rozhodně neutáhli“. Věří ale, že i nadále bude spolupráce státu s církvemi pokračovat a může to být ku prospěchu oběma. „Víte, i církev v Česku se musí řídit platnými zákony. Úplně svobodný člověk či subjekt nikdy neexistuje, protože se vždy musí podřídit platnému řádu. A v naší zemi platí právní řád zákonů České republiky,“ míní poslanec Jaroslav Lobkowicz.

Jiný úhel pohledu, než je ten církevní, je neméně důležitý

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) je přesvědčen, že petiční dopis je velmi užitečný počin. „Jsem si totiž jist, že je užitečné vidět věci z jiného úhlu pohledu, jak to vypadá zde, v české kotlině, než jen z informací, které dostává Jeho Svatost od zástupců českého kléru,“ míní poslanec. „Myslím, že je důležité, aby se papež dozvídal i jinou pravdu, než je ta, která vychází z úst hierarchie českého katolického kléru,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Jaroslav Foldyna má důvěru v papeže Františka. „Věřím tomu, že člověk, jako je nynější papež, s tím rozměrem, jak jsem o něm četl, se tím problémem nejspíš zabývat bude,“ je přesvědčen Foldyna.

Procházková se zviditelňuje, kritizuje Marek Benda

„Zviditelňování se Lenky Procházkové kolem církevních restitucí mě už fakt nebaví,“ říká poslanec Marek Benda, který je naopak jejich velkým zastáncem. Odmítá proto jakékoliv její kroky komentovat.

„Připadá mi vůbec divné vyzývat k něčemu papeže Františka,“ reaguje plánovaný petiční dopis poslanec. Podle něj zde máme schválený zákon i podepsanou dohodu mezi státem a církví. „To všechno je samozřejmě se souhlasem Vatikánu," upozorňuje Benda. Jsou to podle něj pouze pokrytecké výkřiky lidí, kteří se snaží na vlně lidové nechuti k vydávání majetku svézt a zviditelnit se.

Svou slušností si papež František získal i komunistku

„Papež František už dnes dává poznat, jaký je to skromný a slušný člověk,“ říká komunistická poslankyně Milada Halíková. "Papež František získává na svou stranu i ateisty a tady vidíte jednoho z nich,“ ukazuje s úsměvem na sebe. Je přesvědčena, že církev, zejména v Česku, by se měla zamyslet, protože množství věřících podle ní rozhodně neodpovídá majetkům, které církev nyní požaduje.

„Nedávno jsem četla na internetu, že by se snad měla znovu otevírat kauza katedrály sv. Víta, že by i tu chtěla církev zase požadovat,“ říká nazlobeně poslankyně. „Papež František je slušný, laskavý a skromný člověk a představitelé našich církví by si z něj měli opravdu vzít příklad,“ tvrdí komunistická poslankyně Milada Halíková. Není sice přesvědčena, že papež František na petiční dopis odpoví, „ale kdyby tomu tak bylo, byla bych opravdu moc ráda“, přiznala ParlamentnímListům.cz poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…