Teď začne boj o církevní miliardy: Hanáková prý mlčí, stát čekají soudy

11.04.2013 10:51

V pondělí 8. dubna proběhla konference s názvem 147. Žofínské fórum – Církevní narovnání v praxi? V rámci tohoto fóra zmiňovali řečníci aktuální konkrétní kroky pro naplnění litery zákona o majetkovém narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Komentovaná byla i realizace nedávno podepsaných smluv církví se státem.

Teď začne boj o církevní miliardy: Hanáková prý mlčí, stát čekají soudy
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Poslanec Vladimír Koníček

Jak bude probíhat spolupráce církví a náboženských institucí se samosprávními orgány a katastrálními úřady? Jak bude hospodařit církev jako vlastník s nabytým majetkem?. Kolik z toho vznikne soudů a komu se to vlastně hodí? Na tyto otázky požádaly ParlamentníListy.cz o odpověď komunistického specialistu na církevní problematiku, poslance Vladimíra Koníčka.

„Žofínské fórum vlastně jen potvrdilo informace obsažené v nedávno podepsaných smlouvách mezi vládou a církvemi,“ říká Vladimír Koníček. Potvrdil redakci, že podle jeho mínění může v ČR očekávat řadu soudních pří, zejména u vydávaného majetku. Jestli si tak prý vláda slibovala, že odsouhlasením zákona problém vyřešila, je na omylu. Vyřešením problému, jak protlačit zákon o církevních restitucích byla podle Koníčka zahájena jen problémová kapitola nová.

„Ať už jde o posuzování nároků, nebo jak interpretovat údaje v komunistických databázích, byť v papírové podobě, a není vyloučené, že výklad některých těch rozhodnutí úřad raději nechá na soudu, než aby sám rozhodoval,“ říká poslanec. Jak říká, úřad rozhodne, že nevydá, církev bude přesto požadovat vydání toho majetku, a tak v tom bude muset rozhodovat soud s tím, že podobných případů bude nejspíš celá řada.

Když církve prokážou jen 10 procent majetku, měla by se krátit i finanční plnění

Pokud jde o finanční složku vyrovnání, jak je to nastavené v zákoně, církve částku 59 miliard, rostoucí v čase, prostě dostanou rozdělenu podle smlouvy, aniž by musely církve cokoliv dokládat. „A to je právě podle mne špatně,“ říká poslanec. Logické by podle něj bylo, kdyby v případě, že bude prokazatelně doložena a vydána desetina majetku, měla by být adekvátně krácena také finanční část náhrad, kde se nic nedokládá.

Církev slibuje, že v případě získaných lesů, polností a podobných statků, bude najímat na hospodaření lidi, čímž vytvoří řadu pracovních míst. „No, jestli to bude vypadat tak, jako v charitě, tak jsem na to opravdu zvědav. Když se podíváte do výročních zpráv, zjistíte, že je jejich činnost hrazena z příspěvků kraje, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva školství, zdravotnictví, přispívají obce, přispívají občané (věřící), ale od zřizovatele, tedy církve, je příspěvek nula,“ směje se poslanec. Prý, jestli to budou i nadále dělat za státní či veřejné peníze, budou dělat jen to, co dělali doteď.

V lesích na Olomoucku by církev neměla dostat ani větvičku

Na námitku redakce, jak zejména katolická církev tvrdí, že právě polnosti a nemovitosti pomohou církvi získat peníze na provoz dobročinných institucí, se poslanec zasmál. „Kroužení developerů kolem církevních majetků mě zatím nepřesvědčilo, ale na výsledek si opravdu budeme muset tak rok počkat a pak uvidíme,“ říká Vladimír Koníček. Navíc, budou-li prý katastrální úřad a Lesy ČR postupovat striktně podle zákona, tak církev skutečně nemůže získat například lesy na Olomoucku, o něž přišla už před únorem 1948. „Takže tam by neměla církev dostat ani metr čtvereční, ani větvičku,“ konstatuje poslanec.

Médii proběhla zpráva, že Lesy ČR vykácely les, který by teoreticky měl připadnout církvi, zatímco sousední úsek patřící státu stojí a zelená. Redakci proto zajímalo, zda může církev v takovém případě požadovat nějaké náhrady, nebo zda bude vyplacená z finančního plnění náhrad. „To v žádném případě,“ hrozí se expert.

Nebudeme proplácet lesy, které se zřizovaly už v dobách našich předků

Vysvětlil, že lesy provádějí podobné kácení na základě plánu hospodaření pouze s ohledem na těžbu a zdraví porostu. „Samozřejmě, že při takovém množství, které církev požaduje, se to stát může, prostě proto, že zrovna tento úsek byl zařazen do dlouhodobějšího plánu těžby. Opět, tvrdit, že by se to nemělo kácet, když se to bude vydávat, je nesmyslné, protože existuje nějaký hospodářský plán, který se průběžně plní. Žádný dodatečný nárok z toho nevyplývá,“ říká poslanec.

"Mimoto, vzrostlé stromy lesa nevylučují ani to, že už před rokem 1948 tam mohla být nejspíš lesní školka, protože stáří lesa určeného pro těžbu je podle odborníků většinou kolem 80 let. Nebo prý také mohlo jít o les, který byl vysazen v předchozích generacích ještě za Rakouska-Uherska. Žádné nároky proto uplatňovat prostě nelze, neboť lesy byly vytěženy podle plánu,“ opakuje poslanec.

Papež nejspíš povytáhne obočí nad chováním některých českých pastýřů

Prezident Miloš Zeman pozval Jeho svatost papeže Františka k Cyrilo-Metodějským oslavám na moravský Velehrad. Redakci proto zajímalo, jak by podle poslance Koníčka mohla reagovat hlava církve hlásající prostotu, chudobu a službu chudým. „Papež František samozřejmě neovlivní schválený zákon. Ale řekl bych slovy pana bývalého prezidenta, že nejspíš 'povytáhne obočí' nad chováním některých pastýřů v České republice. Řekl bych stručně, že jednání zástupců církve v České republice neodpovídá slovům nejvyššího vedení,“ směje se poslanec.

Pokud jde o nález Ústavního soudu, nedokáže ho poslanec Koníček předvídat. „To je tak otevřená otázka, že to nejen nedokážu předvídat, ale snad ani nechci,“ konstatuje komunistický církevní expert. Prý nechce ani naznačovat.

Proč nechce ministerstvo a katastrální úřad zveřejnit seznam vydávaného majetku?

Na druhou stranu ale upozornil Vladimír Koníček na jinou okolnost, která už podle něj vychází za hranice zdravého rozumu. Ministryně kultury Alena Hanáková prohlásila, že seznamy sice má, ale než ty majetky budou vydány, nebude je zveřejňovat. „A jak má tedy proběhnout kontrola, že ten majetek byl skutečně vydán oprávněně a že nešlo o majetek zapsaný v pozemkových knihách takzvaně bez listinných důkazů?“ podivuje se poslanec.

"Na to se opravdu moc těším, až to bude Parlament kontrolovat,“ směje se Koníček. Na námitku redakce, že v případě neoprávněně vydaného majetku by to mohly soudní tahanice výrazně prodražit a zaplatil by to samozřejmě opět daňový poplatník, řekl. „Je totiž otázka, co se pak v takovém případě dá dělat. Bezpochyby se dají podobná vydání zpochybnit, ale k těm rozhodujícím podkladům se lidé dostanou teprve až po vydání. Vůbec nechápu, proč ty údaje alespoň katastrální úřad nezveřejní a odmítá zveřejnit před vydáním majetku,“ zlobí se poslanec.

Vladimír Koníček je přesvědčen, že i takové snahy jako poslanecké interpelace, jsou bezpředmětné. „Nereagovala na požadavek petičního výboru, tvrdí, že seznamy má, ale nevydá, tam je to o naprosté nevůli,“ hodnotí činnost ministryně kultury Hanákové poslanec Koníček. Nejrozumnější je podle něj nyní vyčkat verdiktu Ústavního soudu a případně provádět kontrolu vydaného majetku. „Zatím jsem zaznamenal, že reakce na naše požadavky nebyly naprosto žádné,“ konstatuje poslanec.

Církve musejí stihnout podání do začátku roku 2014. Jinak nedostanou nic

Jak dodal, církve mají nyní ze zákona čas do 2. ledna, aby vznesly své doložené požadavky. „Jedná se však jen o příjem požadavků, jednání o nich se potáhne nejspíš dost dlouhou dobu,“ říká poslanec. A když dodají církve požadavek po termínu? „Tak nedostanou nic,“ konkretizoval situaci Vladimír Koníček, expert na církevní záležitosti za KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…