Tluchořova pomsta Bendlovi. Tu cítí za privatizací Budvaru bývalý člen ODS

23.09.2012 7:35

Jihočeský poslanec Michal Doktor odmítá uvěřit, že jeho bývalý stranický kolega Petr Tluchoř (ODS) myslí vážně svá slova o možnosti privatizovat pivovar Budvar. Prodej legendární značky by měl podle Tluchoře nahradit nutnost zvyšování DPH, plánované resortem financí. V reálu by také mohl nabourat rovnováhu velkých značek v některých zemích.

Tluchořova pomsta Bendlovi. Tu cítí za privatizací Budvaru bývalý člen ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS Tluchoř a Fuksa

Neprodejné rodinné stříbro. Takové označení si pivovar v Českých Budějovicích bezpochyby zaslouží. Jde o jednu ze dvou nejznámějších českých pivních značek, cennější o to víc, že se jí daří vyhrávat spory s největším světovým pivovarem Anheuser-Busch, použivajícím stejnou ochrannou známku, podle zástupců Budvaru neoprávněně.

A právě ochranná známka by mohla případnému kupci přijít vhod. Ve většině rozvinutých zemí totiž americký Budweiser na tamní trh nesmí právě kvůli tomu, že zde budějovický pivovar obhájil vlastnická práva ke své značce. Případný kupec by tak mohl blokovat nejsilnějšího světového hráče na pivním trhu. Naprostým trumfem by pak byl prodej přímo americkému gigantu Anheuser-Busch. Vniveč by přišly veškeré prostředky, které stát jako vlastník do soudního sporu s Američany vložil.

Tluchoř versus Bendl?

"Nemohu tomu uvěřit. Je to snad nějaká projekce rivality Tluchoř versus Bendl," ptá se poslanec Doktor. Naznačuje tak, že prodej Budvaru by byl vyloženým naschválem pro ministra zemědělství, který minulý rok vyhrál souboj o post šéfa středočeské krajské organizace ODS. Doktor je podle svých slov fascinován nápadem prodat v době krize cenný majetek namísto hledání úspor. Ani on však nepodporuje záměr ministerstva financí zvýšit DPH, vládu stejně jako skupina šesti rebelů z ODS při minulém hlasování o daňovém balíčku nepodpořil.

Podle poslance je udivující, že někdo vůbec uvažuje o prodeji Budvaru nebo podniku ČD Cargo, namísto snahy zrušit údajně "cynické a skandální daňové osvobození pro církve". A nabízí obratem vysvětlení. "V době, kdy byl na ministerstvu zemědělství Ivan Fuksa, tedy Tluchořův člověk, došlo k založení transakce, na jejímž konci je prodej duševního vlastnictví ´malého´ budějovického pivovaru," říká poslanec pro ParlamentníListy.cz.

Aktivitu poslance Tluchoře považuje za útok na Budvar, což mu nejen jako Jihočechovi silně vadí. "Jen co vycouval ministr Bendl se svou směšnou kontrolou, vedenou najatým právníkem, hrozí další škody. Stát má používat nahodilé příjmy jako prodej majetku na mimořádné situace, třeba povodně, nikoliv zalepování děr v rozpočtu. Ať pan Tluchoř bojuje za zastavení reklamních aktivit státu a krajů, ušetří skoro miliardu," vzkazuje do Středočeského kraje poslanec Doktor.

Redakce ParlamentníchListů.cz se snažila získat reakci poslance Tluchoře, ten však na SMS ani telefon nereagoval.

Nejde o nový nápad - historie sahá až do 90. let

Nápad privatizovat Budvar se vynořuje v české politice už od devadesátých let. Odpůrci tohoto nápadu upozorňují na unikátní majetek, kterého se stát nesmí zbavit. Příznivci naopak argumentují, že stát by měl tvořit pravidla trhu, nikoliv sám vařit pivo. Podobný názor zastával v roce 2010, kdy se o budějovickém pivovaru hovořilo naposledy, i ministr financí Miroslav Kalousek. Stejně tak by stát podle poslance Tluchoře "neměl provozovat vlaky", ČD Cargo je podle něj další firmou, která by mohla jít do privatizace. Okolo Budvaru se podle někdejšího poslance ODS Vlastimila Tlustého točil i lobbista a přítel expremiéra Topolánka Marek Dalík, který měl údajně iniciovat dohodu o prodeji Budvaru právě společnosti Anheuser-Busch, se kterou Budvar vede dlouholetý spor o ochranné známky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…