Už je to tady, je to fakt zlé. Totální svinstvo. Náš konec. Brusel přišel na to, jak nás donutit přijmout uprchlíky, a toto nám řekli Babiš, kníže, Okamura či Keller

16.08.2016 4:41

ANKETA Eurokomisař Günther Oettinger podle ČTK řekl, že Komise EU navrhuje, aby byly v EU harmonizovány azylové procedury i právo na dávky pro žadatele o azyl a pak nebyly potřeba kvóty na uprchlíky, protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko a Švédsko. Čeští politici jsou z toho zděšeni.

Už je to tady, je to fakt zlé. Totální svinstvo. Náš konec. Brusel přišel na to, jak nás donutit přijmout uprchlíky, a toto nám řekli Babiš, kníže, Okamura či Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

„Jako komise navrhujeme, aby byly v EU harmonizovány azylové procedury i právo na dávky pro žadatele o azyl. Pokud by k tomu došlo, nepotřebovali bychom žádné kvóty (pro rozdělování uprchlíků), protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko, Dánsko a Švédsko,“ řekl Oettinger německému deníku Main Post. Všude v EU by tak byla stejná výše dávek pro uprchlíky stanovená Unií.

Uprchlíci se pohrnou do České republiky

ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co si o tom myslí čeští politici. Ti jsou tímto návrhem většinou zděšeni, protože by to znamenalo, že by se uprchlíci nahrnuli k nám do České republiky, protože pokud by dostávali určitou dávku v eurech, nakoupili by toho u nás více než v Německu či Švédsku, protože je u nás levně, a žili by si zde „královsky“. Imigranti by mohli mít větší dávky, než je u nás průměrná mzda. Oettinger také prý možná chtěně či nechtěně odhalil svůj názor na uprchlíky – že to jsou ekonomičtí migranti, kteří jdou za vyššími dávkami a lepším živobytím. Někteří politici volají po odchodu z EU.

Anketa

Který vládce Ruska byl nejlepší?

1%
3%
0%
83%
hlasovalo: 6657 lidí

„Návrh eurokomisaře Oettingera je nesmyslný. Zaprvé to totálně popírá tvrzení, že jde o humanitární migranty, které z EU slyšíme stále dokola. Zadruhé každá členská země EU má svou sociální politiku, a tedy rozdílný systém dávek. A my v Česku přece nechceme, aby naše dávky zneužívali migranti. Chceme lidi motivovat k práci, ne k pobírání sociálních dávek. Ke všemu migranti si vybírají právě země jako Německo či Švédsko, protože už tam často mají své příbuzné, za kterými jdou. Do Česka migranti nechtějí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a první vicepremiér Andrej Babiš.

„No, je s podivem, že Komise EU nezačala s harmonizací mezd v jednotlivých státech EU. To by pak bylo přitažlivé i pro občany Unie,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Do jisté míry má Oettinger pravdu. Pouze většina uprchlíků netouží po dávkách, ale po práci a míra a možnosti a mzdy jsou přece mezi různými státy EU poněkud odlišné,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Považuji podobné návrhy za naprosto nepřijatelné. Pro každého občana v naší zemi musejí platit stejná pravidla bez ohledu na etnikum či národnost. Podobné šílenosti jsou jen dalším zdrojem nespokojenosti a napětí ve společnosti. Komisař opět prokázal svoji nekompetentnost a nepoučení Brexitem, a pokud je to pravda, měl by odejít,“ sdělil místopředseda senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Vyřizování žádostí o azyl vykazuje značné rozdíly v zemích EU, ačkoli mezinárodní závazky jsou stejné. Dlouhodobě proto prosazuji sjednocení azylové politiky, pokud jde o procedury, tak aby ekonomičtí migranti byli co nejdříve odlišení mezi žadateli o azyl, na nějž nemají nárok. Pokud jde o atraktivitu některých zemí, není to jen výše dávek, ale vyšší životní úroveň, více pracovních příležitostí a příbuzenské vztahy. Sociální dávky souvisejí s nastavením celého sociálního systému každé země. Evropské právo jim však už dnes nebrání snížit dávky. Sjednocení dávek je utopie, sjednocení procedur včetně termínů a tak dále – tedy jednotný ‚metr‘ je nutný už dávno,“ myslí si místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Zná někdo lepší způsob, jak zařídit, aby invaze třetího světa do Evropy dolehla i na země typu České republiky?

„Tento návrh pokládám za naprosto scestný. Harmonizace je jen další ‚převlečený‘ pokus o kvóty. Nesmyslný pokus. Harmonizací by došlo pouze ke ztrátě naší suverenity v tak závažné otázce, jako je azylová politika. O tom, kdo bude či nebude vstupovat na území našeho státu, si musíme rozhodovat sami. To stát musí rozhodovat, komu umožní vstup! Tento návrh je pokusem komise o další centralizaci v rukou Bruselu, který naprosto odmítám! Cesta k evropskému superstátu musí být odsouzena k nezdaru,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Zná někdo lepší způsob, jak zařídit, aby invaze třetího světa do Evropy dolehla i na země typu České republiky? Tedy na takové, které neměly jaktěživ žádné kolonie, ekonomicky vzato jsou dnes kolonií samy – a také války za ‚změnu režimu‘ jím jsou jen ranec ostudy a miliardové náklady? Pokud se Oettingerův nápad stane směrnicí EU, vrtochy Bruselu se nepřestane řídit jenom cvok, křížený s Hujerem. Má-li pan eurokomisař skutečně péči o rovné podmínky, ať ji laskavě namíří tam, kde se to týká milionů našich lidí. Třeba v podobě závazné směrnice o platech v českých filiálkách, které by byly stejné jako v mateřských podnicích zahraničních koncernů, stejné kupní síly našich a západoevropských starobních důchodů – anebo o zákazu prodávat pod stejnou značkou a za srovnatelné ceny potraviny dramaticky odlišné kvality u nás a naproti tomu třeba v Německu či Rakousku,“ řekl redakci místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Odmítám promigračně vnucovací politiku Evropské unie. Ty země, které si uprchlíky otevřeně pozvaly, ať se také o ně postarají,“ reagovala místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Tohle není novinka. Trik s dávkami, které začnou lákat migranty i do méně rozhazovačných zemí, se snaží lidé kolem paní Merkelové protlačit už delší dobu – první varování jsem zaznamenal už vloni. Proto od počátku já i naše hnutí SPD prosazujeme jako jediní nulovou toleranci nezákonné migrace. Nemůžeme a nesmíme ani připustit debatu o takové šílenosti, kterou navrhuje Evropská komise. Navrhují snad Němci, aby naši zemědělci měli stejné dotace, jako mají ti němečtí? Na tomto příkladu vidíte, jak je EU nespravedlivá, nepoučitelná a nereformovatelná. Migranty tady nechceme – a nic, co by jejich invazi zvýšilo, nikdo soudný nesmí podpořit. Systémové řešení situace, které naše hnutí SPD navrhuje a prosazuje, je vystoupení ČR z EU,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Moc by mě zajímalo, v jakém vesmíru pan Oettinger žije. Sjednocení sociálních dávek totiž nemůže nikdo soudný myslet vážně. V situaci, kdy Británie odchází a i v dalších členských zemích sílí protievropské hlasy, jsou podobné nápady jen dalším hřebíčkem do rakve v jádru správné evropské myšlenky. Mimochodem, je tomu téměř rok, co Poslanecká sněmovna na můj popud přijala usnesení (č. 888), ve kterém mimo jiné konstatovala, že veškerá rozhodnutí týkající se imigrace mají být v EU přijímána jednomyslně. Oettingerův návrh jde přímo proti tomu,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková

Merkelová je pozve a pak to zaplatí někdo jiný. EU je odsouzena k rozkladu

„Myslím si, že to je další z důkazů o odtržení řídících a nikým nevolených unijních elit od reálného života. Už dávno měli mít harmonizované a hlavně zpřísněné azylové procedury, kromě jejich neschopnosti jim v tom nic nebránilo. Ale navrhovat, že takové třeba Rumunsko bude pro migranty nabízet stejné dávky jako Německo, to je opravdu mimo realitu. Jinak je to ale vymyšleno dobře – Merkelová je pozve a pak to zaplatí někdo jiný. Závěrečná poznámka, tato Unie s těmito politiky nemůže fungovat a je odsouzena k rozkladu,“ míní předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Tak to je ovšem vynikající nápad, s těmi dávkami. Ale za podmínky, že budou na úrovni životního minima nejchudší země EU a pouze pro prokazatelné uprchlíky, nikoli ekonomické migranty. A prostředky ať na to uvolní Unie. Pokud by snad měly být ve výši zmiňovaného Německa nebo Švédska – tak bych prosil nejdřív sjednotit výši důchodů nebo průměrné mzdy. Je pro mě absolutně nepřijatelné, aby naši důchodci žili na pokraji chudoby, zatímco migrantům by se mělo rozdávat plnými hrstmi,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Považuji to z nedomyšlený návrh. Aktuálně neznám nárokové dávky v jednotlivých zemích, ale dokážu si představit efekt ‚slovenských důchodů‘ během řecké krize. V rámci eurovalu Slováci s nižšími příjmy dotovali vyšší příjmy řeckých důchodců. Tehdy to Slováci nějak vydýchali, šlo o ekonomiku eurozóny. V případě imigrace si myslím, že by to řada zemí střední Evropy nevydýchala. Navíc komisař se mýlí, že migranti jdou jen za sociálními dávkami. Jdou za bohatou ekonomikou a příbuznými a komunitami, které už v Německu žijí. Oettinger ale možná chtěně či nechtěně odhalil svůj názor na uprchlíky – že to jsou ekonomičtí migranti, kteří jdou za dávkami. V tom se však podle mého názoru velmi mýlí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Myslím si, že se musel eurokomisař zbláznit nebo byl velmi dlouho na slunci a dostal úžeh. Jeho návrh je absolutně mimo realitu. Pokud by totiž jeho návrh prošel, pak by dávky pro žadatele o azyl převyšovaly průměrnou mzdu v naší zemi. Dovede si pan eurokomisař představit důsledky svého návrhu? V České republice existuje jedno přísloví, které se hodí nejen na pana Oettingera, ale na celou Evropskou komisi. Dvakrát měř a jednou řež,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„V Evropském parlamentu vždy hlasuji proti sjednocení podmínek azylového řízení. Je to velmi nebezpečná věc pro Českou republiku,“ říká předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Naprosto odmítám tento návrh. Nebudeme ti, kdo vytahují horké kaštany z ohně za někoho jiného. Jinak průměrnou mzdu EU také nedorovnává všem státům ze svého rozpočtu. Myslím si, že žádná opatření nepřesvědčí žadatele, aby zůstali tam, kde být nechtějí,“ domnívá se předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Trestná bude samotná kritika rozhodnutí Bruselu. EU se mění v diktaturu potlačující demokracii

„Na přijetí směrnic EU o harmonizaci azylové politiky a sociální politiky upozorňuji už několik měsíců. Chtěl bych zmínit i další harmonizační snahy – směrem k ‚hate speech‘, k náhubkovému zákonu. Trestná má být samotná kritika rozhodnutí Bruselu. To je důvod, proč chci hned na první poprázdninové schůzi Poslanecké sněmovny navrhnout k projednání odstoupení od ujednání EU s Tureckem o výměně migrantů a o bezvízovém styku. Měli bychom ale projednat náš vztah a naše závazky k EU v širším kontextu. Rozhodovací pravomoci v Unii už dávno nejsou demokratické. Začínají dostávat podobu diktatury v režii několika západoevropských politiků a bruselských byrokratů,“ varuje poslanec ANO Zdeněk Soukup, který je neformálním lídrem parlamentní protimigrační platformy.

Anketa

Který prezident USA byl nejlepší?

0%
32%
0%
7%
0%
25%
0%
1%
hlasovalo: 3022 lidí

„Jedno zvěrstvo za druhým nám z Bruselu přichází! To je vážné a opravdu zlé. Jakým právem chce rozhodovat, jestli uprchlíky, kteří uprchlíky nejsou, budeme u nás přijímat a živit? Máme dost svých. Je to další důvod, jak se připravovat a vydat cestou Velké Británie. My jsme je sem nepozvali, zvala je Merkelová, tak ať se o ně stará ona! Víme přece, že hranice překračují ilegálně, že k nám nepřicházejí z válečných zón bez dokladů, které jim po cestě někdo ukradl nebo je ztratili. Zajímavé je, že o jejich peníze a elektroniku nikdo zájem neměl, respektive to neztratili. Oznamuje nám snad svým nápadem, že už nejsme svým státem, že dál a dál přitahují šrouby ke zbavení nás možnosti rozhodovat se podle svého názoru? Děkuji, nechci a volám po referendu o odchodu z tohoto podivného spolku, abychom měli možnost napravit to, jak jsme se nechali obelhat při referendu o vstupu! Z Bruselu nadiktované vysoké dávky pro imigranty je sem přilákají, a to pak bude náš konec. Je to totální svinstvo,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava

„Už je to tady. Právě na toto nebezpečí upozorňoval u nás už před několika měsíci Václav Klaus. Já jsem mu tehdy nevěřil, protože jsem doufal, že Komise EU umí počítat. Jednotné stanovení dávek je naprosté šílenství. Pokud je nastavíte ve výši životního minima bohatých zemí, budou vyšší než průměrná mzda v zemích nejchudších. Angele Merkelové by to možná pomohlo zbavit se uprchlíků, které tak vítala, ovšem za cenu pádu vlád v zemích východní Evropy. I pokud by byly dávky vypláceny z evropských peněz, rozvrátilo by to systémy sociálního zabezpečení v zemích východní i jižní Evropy, protože by bylo nepředstavitelné, aby místní lidé dostávali nízké dávky jako dosud a migranti měli příjmy na poměry východních zemí přímo královské,“ varuje europoslanec ČSSD Jan Keller.

„To je ‚výborný nápad‘, který může vzejít jen z Evropské komise. V rámci oživení skomírající populace v Evropě by komise měla nadělit kromě pevných sociálních dávek pro imigranty i povinnost zemí EU zajistit dopravu ze zemí imigrantů. Nejlépe letecky. K tomu chybí jen povinnost pro firmy je zaměstnat. I když Merkelová už na to skoro přišla,“ vyjádřil se ironicky senátor ODS Jaroslav Zeman.

Průměrná dávka pro uprchlíka 21 600 korun. Budeme žebráci ve vlastní zemi

„Je to samozřejmě úplná pitomost. Takhle uvažují a mluví pouze zpychlí boháči, kteří Evropu vůbec neznají. Anebo že by EU připravila nárůst všech platů, důchodů, dávek a jiných plateb pro všechny občany stejně v celé EU? To je přece naprosto nereálné. A příchozí, respektive přibíhající uprchlíci by se stali ještě ‚sociálně obratnějšími‘ než proslavení čeští Romové. Nechť se o imigranty postarají především ti, kteří je sem pozvali, tleskali jejich příchodu a nezabránili jejich nekontrolovatelnému nárůstu. My bydlíme v paneláku – a nikdo další se sem nevejde, avšak většina těch, které zmiňuji, mají velké byty, respektive baráky, chalupy, penziony a tak dále – ať se o ně postarají! Nechť jsou nám všem vzorem! Pak i já začnu chápat, že to snad myslí vážně!“ reagoval senátor ČSSD Miroslav Antl.

„Toto bych považoval za další nesmyslné omezení suverenity národních států v EU. Myslím si, že takovéto opatření by již bylo nad rámec zdravého rozumu a ČR by měla po jeho přijetí začít velmi intenzivně uvažovat o samotném přehodnocení svého členství v EU,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

„To je paráda. Tímto nápadem jen EU zvýší odpor občanů zemí střední a východní Evropy k uprchlíkům a samotné EU. Vždyť si to spočítejte. Pokud bude průměrná dávka pro uprchlíky 800 euro, tak je to při dnešním kurzu 21 600 korun. To se vyplatí, ne? Pak budou naši občané v zajímavé pozici. Budou žebráci ve vlastní zemi. Jistě si položí otázku, co vlastně ještě v EU děláme? Pokud se nás, Středoevropanů a Východoevropanů, vedení EU takto snaží cíleně zbavit, dělá to velmi dobře,“ říká senátor Miloš Malý.

„Komise by neměla navrhovat legislativu, která je v rozporu s principy EU, především se subsidiaritou. Rozhodnutí o výši sociálních dávek pro azylanty musí být ponecháno v kompetenci členské země tak, jako to platí dnes. Nepodpořím přenesení této pravomoci na úroveň EU. Stejná dávka pro všechny je nesmysl,“ myslí si europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Tady vidím dva zásadní problémy. V první řadě se domnívám, že panu eurokomisaři nejde o sjednocování dávek, ale primárně o harmonizování azylové politiky. Unitární státy tak ztratí další pravomoci a omezí svou možnost reagovat na tuto krizi. Zadruhé se domnívám, že si pan eurokomisař neuvědomuje, že například do Německa migranti chtějí kvůli tomu, že tam mají největší šanci získat práci a efektivně se integrovat a mají tam velmi často příbuzné. Domnívám se, že ČR má svou azylovou politiku nastavenou správně, a nechci, abychom se museli přizpůsobovat těm, kteří celou situaci podcenili a nyní házejí zodpovědnost na druhé,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Nový řád

„Jsem zásadně proti takzvané harmonizaci azylové procedury a odmítám jakékoliv nesmyslné návrhy zástupců EU, které vedou k tomu, aby v našich svobodných demokratických zemích nastolili jakýsi nový řád a pořádek. Přijde mi to, jako by se nám snažili vnutit myšlenku: ‚Čím hůře, tím lépe.‘ Doufám, že pan eurokomisař také přijde s návrhem sjednotit výši sociálních dávek a platů v České republice a v Německu,“ reagovala poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Ten člověk nejspíš vůbec netuší, jaké nesmysly říká. Tím by nahrál extremistickým fanatikům a politicky destabilizoval významnou část EU, neboť pokud by si přepočítal průměrné mzdy v zemích EU na eura, zjistí, že nemůže být úroveň podpor stejná všude,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

„Sociální politika je v kompetenci národních parlamentů. Vytrhávat z ní jen část pod pravomoc EU je účelové a nesystémové. Pak by například v ČR měli uprchlíci daleko vyšší plnění než sami občané. Takové návrhy jen dokládají smutný fakt, že představitelé Evropské komise neznají souvislosti a trnitou cestu zemí střední a východní Evropy k vyrovnání úrovně ekonomického a sociálního rozvoje a odpor vlastních vládnoucích elit i nadnárodního kapitálu ke snížení vykořisťování,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Pokud se to nebude týkat osob, které se pokusily přejít hranice EU nelegálně, a finance nepůjdou z národních rozpočtů, tak proč ne,“ vyjádřil se vstřícně k návrhu Bruselu poslanec ANO Matěj Fichtner.

Všem stejně…

„Naprosto nesouhlasím. Je to jen další pokus, jak poškodit ekonomiku takzvaných chudších zemí EU. Hospodářská úroveň zemí EU je rozdílná, proto nelze dávky stanovit jednotně. Solidarita je sice pěkná, ale čeho je moc, toho je příliš. Někdo tuto situaci zavinil, tak ať ji řeší,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Pokud se harmonizují v EU starobní důchody, minimální mzdy, což jistě ocení čeští důchodci i zaměstnanci, například řidiči a další. Současné podmínky azylu jsou v ČR dostačující a není třeba nic měnit,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Zásadně to odmítám. Takováto rozhodnutí musejí zůstat na národní úrovni,“ reagoval poslanec ODS Jan Zahradník.

„Neznám tohoto bruselského papaláše ani ty, kteří mu tuto dobře placenou trafiku a za co zařídili. Omlouvám se. Nerad bych dotyčnému pánovi křivdil. Ale to se snad náhle po dvou letech probudil z kómatu? Nebo též povinně poskakoval v duhových průvodech? Oni ti eurokomisaři jsou holt v jednom kole,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Představitelé EU se neumějí řídit selským rozumem prevence, a tak jen reagují na změny situace účelově, aby spíš vyhověli větším a bohatším zemím. K jejich rychlým nápadům jsem skeptický, ale kdyby se harmonizovaly i platy občanů EU, třeba by to přineslo zlepšení všech vztahů,“ podotkl senátor KSČM Václav Homolka.

„Pak musíme srovnat platy a důchody. Všem stejně,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Migranti mohou rychle začít poznávat krásy Prahy a zjistit, že se v České republice žije docela dobře

„Znamená to, že bychom museli z evropského rozpočtu silněji podporovat země jako Bulharsko a Řecko, kde jsou životní poměry žadatelů o azyl takřka neúnosné. A naopak bychom museli být připraveni snížit v Německu standardy (pro uprchlíky), které na základě ústavy uplatňujeme,“ doplnil k návrhu také Oettinger, kterého do Evropské komise vyslala vláda německé kancléřky Angely Merkelové.

Dokud se nepodaří dosáhnout harmonizace azylového práva, je podle Oettingera třeba dodržet dohodu o rozdělení uprchlíků, kterou loni přijali ministři vnitra zemí EU přes odpor některých států včetně Česka. Na základě této dohody by Česko mělo přijmout celkem 2 691 migrantů.

„Čtyři členské státy, mezi nimi i Česko, byly proti. Ale v demokracii platí většinový princip. Češi nemohou v EU přijímat rozhodnutí, která jim vyhovují, a blokovat ostatní,“ řekl eurokomisař. „Bez určité solidarity uprchlickou otázku nezvládneme,“ dodal.

„Němci sem budou vysídlovat migranty, to je úplně jasné,“ řekl Václav Klaus v březnu. Klausův exkancléř Jiří Weigl říká, že je nesmysl myslet si, že u nás migranti nebudou. Dostanou evropský azyl, bude jednotný evropský standard v rámci „jednotného celoevropského řešení“, EU prosadí daně na uprchlíky a ze společných evropských peněz budou financováni, cizinci budou mít volební právo. Migranti pak objeví, že v ČR jsou nižší náklady a bude se jim zde lépe žít, když bude jednotná sociální dávka pro „uprchlíky“. Neziskovky za bruselské peníze se postarají o to, aby zde měli migranti kde bydlet. „Migranti mohou rychle začít poznávat krásy Prahy a zjistit, že se v České republice žije docela dobře,“ řekl Weigl. 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…