Ve stranách i sněmovně se bude jednat o cestě k předčasným volbám

08.08.2013 6:34

Politické strany budou dnes od rána jednat o situaci poté, co úřednická vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru sněmovny. Rozpadla se totiž zároveň dříve deklarovaná "stojedničková" většina bývalé koalice a země zřejmě míří k předčasným volbám.

Ve stranách i sněmovně se bude jednat o cestě k předčasným volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do sněmovny se na galerii pro veřejnost přišlo podívat nezvykle mnoho lidí

Kvůli jednáním o mimořádné schůzi, na které by se dolní komora rozpustila, se ráno sejde také vedení sněmovny a poté i grémium s předsedy poslaneckých klubů. Dnes nebo v nejbližších dnech podá Rusnokova vláda demisi.

U faktického rozpadu koalice ODS, TOP 09 a LIDEM stáli dva poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří v rozporu s postojem strany nehlasovali proti Rusnokově vládě, oba již byli vyloučeni z klubu, zřejmě budou muset opustit i stranu. Vedení občanských demokratů se schází v 08:00, o půl hodiny dříve zasedne také Grémium ČSSD.

Schůze sněmovny pokračuje

Nynější schůze dolní komory má pokračovat od 11:00. Poslanci by dnes mohli schvalovat návrh na zrušení kontroverzní sKarty, předlohy o zpřísnění boje s nelegálním alkoholem a normu o omezení podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů. Na programu schůze jsou dvě desítky předloh. Není ale jasné, které z nich ještě budou kvůli nové situaci na politické scéně projednávat.

Na schváleném programu schůze je také Senátem vrácený návrh katastrálního zákona a poslanci by měli rozhodovat rovněž o návrhu na vydání státních dluhopisů za celkem 157 miliard korun. Několik dalších předloh v závěrečném schvalování reaguje na rekodifikaci soukromého práva, zejména na již dříve schválený nový občanský zákoník, který má platit od ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…