Velmi důležitý průzkum: Drastický propad ODS a TOP 09, nástup zemanovců

16.09.2013 11:01

Do Poslanecké sněmovny by se v předčasných volbách dostalo sedm stran. Kromě KDU-ČSL a SPOZ by se také prosadilo hnutí ANO. Volby by vyhrála ČSSD, i když ztrácí. Výrazný propad zaznamenaly ODS a TOP 09. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti STEM.

Velmi důležitý průzkum: Drastický propad ODS a TOP 09, nástup zemanovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Podle prvního poprázdninového volebního modelu respektované agentury STEM by v nadcházejících volbách zvítězila ČSSD se ziskem 76 mandátů. Za ní by se umístili komunisté s 15 % hlasů a ziskem 34 křesel. Na třetím místě by byla TOP 09 s 12 % a tedy 31 křesly a za ní ODS s 11 %, což odpovídá 22 mandátům. Do sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo také hnutí ANO Andreje Babiše s podporou 7,7 % hlasů a získalo by tak 15 křesel. Také SPOZ by mohla usednout v poslaneckých lavicích. Mezi předpokládanými voliči by zemanovci získali 7,4 % a tedy 14 křesel (dvojnásobek oproti předprázdninovému modelu).

Preference zavedených stran výrazně poklesly

Poslední stranou, která by ve volbách uspěla a slavila návrat, by byla KDU-ČSL. Ta by se však ve stranických preferencích ocitla pod pětiprocentní hranicí, nicméně ve volebním modelu mezi předpokládanými voliči by ale v důsledku pevného volebního odhodlání příznivců získala 5,5 % hlasů.

Ačkoliv by ČSSD ve volbách zvítězila, ve stranickcýh preferencích, které ale nevyjadřují volbení výsledek,  si strana oproti červnu pohoršila. Tehdy získala 26,3%, dnes má pouze 21,9% preferencí. Také ODS a TOP 09 si v oblibě pohoršily. Občanští demokraté mají nyní 7,6% oproti červnovým 12,7% a TOP 09 9,1% ve srovnání s červnem, kdy tuto stranu upřednostňovalo 13% voličů. Naopak ANO má 5,2% preferenčních hlasů a strmě nahoru šli také zemanovci. Ti měli v červnu 4,2% a nyní mají 5,1%.

„Zářijové preference odrážejí veškeré změny, které nastaly od posledního výzkumu TRENDY z počátku června. Od skandálu kolem premiéra, přes prozatímní vládu, rozpuštění Parlamentu, vypsání předčasných voleb, až po začátek předvolební kampaně. Preference zavedených stran výrazně poklesly, potvrdila se tendence hledat změnu a volit něco nového,“ uvádí k průzkumu agentura STEM.

K volbám by přišlo 59 % občanů, 18 % svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto je 23 % obyvatel ČR. Ochota jít volit se oproti červnu zvýšila.

ČSSD se propadá kvůli nejednotě

Podle politologa Jana Kubáčka se na výsledcích průzkumu podepsala nespokojenost voličů, ale i kauzy Nečasovy vlády. „Ukazuje se, že společnost je unavená a celkově nespokojená a nespokojenost promítá do politických stran celé Poslanecké sněmovny. Sociální demokracii oslabil především spor, který se vedl okolo vyjadřování podpory, nedůvěry-důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka nepevnému postoji vedení, a to dlouhodobě levicový volič nemá rád, je schopný odpustit mnohé, ale očekává od své platformy jednotný kapitánský přístup a týmovou spolupráci," řekl ParlamentnímListům.cz Kubáček.

U ODS a TOP 09 sehrály roli vládní aféry a odborná alternativa

„U ODS a TOP 09 se především zohlednily všechny doznívající kauzy z léta, kdy se kauza Nagyová, odchod a neslavný pád Petra Nečase a všechny ty záležitosti kolem takzvaných trafikantů promítly negativně vůči celé bývalé vládní koalici a vůči oběma pravicovým stranám," doplnil politolog s tím, že musíme také zohlednit fakt, že začíná podzim spojený s existenční krizí. „Lidé se vracejí z dovolených a startuje podzim, který je spojený s existenční krizí, krizí pracovních míst, nárůstem nezaměstnanosti, a to vše je přidáváno na vrub právě těm pravicovým stranám, částečně i tím, že se objevila odborná alternativa vůči Miroslavu Kalouskovi v podobě Jiřího Rusnoka. Takže se tu zkrátka ukazuje ještě jiný ekonomický pohled, který má samozřejmě také na voliče dopad. Mnozí voliči napravo od středu totiž slyší na odbornost, nemluvě o tom, že část voličstva TOP 09 a především ODS odputoval směrem k panu Babišovi a jeho hnutí ANO," okomentoval výsledky průzkumu Kubáček.

Citovaný výzkum STEM byl proveden v pravidelné sérii TRENDY metodou kvótního výběru ve dnech 29. 8. – 8. září 2013 na souboru 1093 dotázaných reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let. Statistická chyba u tohoto souboru se pohybuje kolem ± 2 procentních bodů u menších stran, u větších stran kolem ± 3 procentních bodů. Výzkumná série TRENDY je hrazena výhradně z prostředků STEM a nezávisí na žádném zadavateli mimo STEM.

Celý průzkum ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…