Veselo ve sněmovně: Ódéesák lákal Semelovou k sobě domů na Stalinovy spisy

11.02.2014 17:12

Poslanci se dostali k problémovému návrhu na zrušení lustračních zákonů, který pochází z kuchyně KSČM, až krátce po 16.00 hodině. A po půlhodině debaty hned přišel vtip. Poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) totiž pozval k sobě domů kolegyni z KSČM Martu Semelovou. Ta totiž bědovala, že dnes není k sehnání některá „předrevoluční" literatura, ovšem Blažek na to reagoval: „Pozvu vás k sobě domů. Všechno tam je, i ten Stalin.“

Veselo ve sněmovně: Ódéesák lákal Semelovou k sobě domů na Stalinovy spisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny. Pohled na vládní lavici

Poslanci se ve sněmovně přou jeden přes druhého o to, jestli mají zrušit lustrační zákony, k čemuž podali předlohu poslanci z KSČM.

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) normu ale ve svém proslovu plamenně hájila. Zmínila třeba, že všichni lidé v ČR mají právo na ochranu bez jakékoliv diskriminace.

„ČR je ve špatném stavu a jediné, co bude v budoucnu vzkvétat, je církev se svými majetky,“ uvedla třeba na začátku svého projevu za sněmovním pultíkem.

Do svých slov ale zamíchala i postesk, že dnes není k dostání literatura faktu, která byla běžně na pultech před rokem 1989. To ale zjevně nevydýchal poslanec a exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Semelové připomněl knihy jako kupříkladu „Mráz přichází z Kremlu“, či paměti Lubomíra Štrougala.

„Tito soudruzi režim popsali naprosto přesně. Popsali, jak to tehdy fungovalo. Proto jsou tyto debaty úsměvné, i když na druhou stranu vážné,“ poznamenal Blažek.

Projdu s vámi i antikvariát...

„Pokud byste byla ochotná a s třídním nepřítelem prošla antikvariát, tak byste zjistila, že tento režim nebrání si koupit ani spisy Josefa Stalina... Pozvu vás když tak domů, všechno tam je,“ dodal pak k tomu lišácky Blažek.

Bohuslav Svoboda z ODS k projevu Semelové, který byl plný stesku nad tím, jak dnes nic nefunguje a jak lidé a hlavně důchodci žijí v bídě, poté uvedl, že asi „paní poslankyně žila jinde nežli on“.

„Jak takto může mluvit někdo, kdo zastupuje stranu, která práva jasně porušovala ve všem?“ otázal se jí. Jako lékař pak použil srovnání, kdy komunističtí pohlaváři před rokem 1989 měli třeba ve zdravotní péči lepší možnosti nežli běžný člověk.

„Platilo tehdy nepsané pravidlo, že dialýza byla jen pro lidi do padesáti let, ale komunisté ji měli vždy,“ uvedl například.

B. Svoboda: Byl tady SANOPZ a ten sloužil prominentům

„Tady existovalo zařízení, které se jmenovalo SANOPZ. Ví paní poslankyně, kdo tam směl?“ ironizoval pak nakonec Svoboda slova Semelové.

„Většina lidí této země tehdy ale měla práci a nebyla pravda, že si zdravotní péči tohoto formátu mohli dovolit jenom prominenti. Teď si ji ale mohou dovolit jenom ti, co na ni mají peníze,“ nenechala se ale vykolejit komunistka, která podle mnoha médií patří v KSČM mezi tzv. stalinisty, tedy ty straníky, co hájí především minulý režim a dané pohlaváry.

Semelová ale po necelé hodině debat poslanců ve faktické poznámce vystoupila ještě jednou.

„Já bych chtěla ještě jednou reagovat na pana poslance Blažka. My, tedy KSČM zastupuje mladé rodiny, lidi bez zaměstnání, bez práce, my zastupujeme lidi, kteří nemají na doktora. Když tady byla reč o SANOPZu, tak teď si musí platit lidi všude. My ale zastupujeme lidi, kteří nemají ani průměrnou mzdu. Pokud tady mluvíte o neustálé diktatuře, tak teď je tady diktát lží a peněz,“ uvedla odhodlaně.

Při sněmovním hlasování se proti návrhu KSČM postaví poslanci TOP 09 i ODS. Proti zrušení lustračního zákona jsou i členové hnutí Úsvit a koaliční lidovci. Poslanci ČSSD a hnutí ANO budou mít k tématu volné hlasování. Lidovci nicméně prohlašují, že pokud vládní partneři zrušení zákona podpoří, odejdou z vlády.

Část poslanců opustí před hlasováním sál

„Část našich poslanců, kteří mají s tímto návrhem zákona problém, tak opustí jednání Poslanecké sněmovny, a předpokládám, že i někteří budou pro zrušení lustračního zákona," uvedl po jednání klubu ANO jeho šéf Jaroslav Faltýnek. „Můj odhad je, že větší polovina našich poslanců bude pro zamítnutí zrušení lustračního zákona a z té menší poloviny polovina může hlasovat pro a polovina opustí jednací sál," odhadl pak počty hlasujících.

Podle informací ČTK zvolí podobný postup i koaliční sociální demokracie. ČSSD doporučila svým poslancům, kteří nejsou proti komunistickému návrhu, aby odešli ze sálu. Poslanci ČSSD se dnes dohodli, že téma rušení lustračního zákona bude pro ně dneškem uzavřeno. Místopředseda klubu Jeroným Tejc řekl, že není správné, aby poslanci zamezovali diskuzi o návrhu zákona. „Byl by to nebezpečný precedens, který by mohl být uplatňován při schvalování dalších zákonů," uvedl Jeroným Tejc.

Proti zrušení lustrací se dlouhodobě staví i ODS. Poslanci hnutí Úsvit už řekli, že návrh KSČM dnes nepodpoří. Chtějí ale iniciovat takovou změnu zákona, která umožní získat lustraci lidem, které soud očistí od nařčení ze spojení s totalitním režimem.

Odmítnutí komunistického návrhu při hlasování mají v plánu i lidovci. Lidovci již minulý týden ohlásili, že pokud sněmovna postoupí návrh KSČM do dalšího projednávání, odejdou z vlády. To se ale nejeví jako příliš pravděpodobné. Je spíše totiž možné, že KSČM s předlohou ve sněmovně neuspěje.

Zákony znemožňují exponentům komunistického režimu včetně třeba evidovaných spolupracovníků někdejší Státní bezpečnosti působit ve státní správě.

Lustrační zákony, které byly přijaty na začátku 90. let, stanoví podmínky, které musejí splňovat například zájemci o výkon funkcí v orgánech státní správy, justici, policii, armádě, BIS nebo veřejnoprávních médiích. Lustracemi chtěli zákonodárci ochránit nově utvářené instituce hlavně před vlivem někdejší Státní bezpečnosti a dalších komunistických organizací.

V souvislosti s lustracemi se v posledních měsících zřejmě nejčastěji skloňovalo jméno předsedy hnutí ANO, nového vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Ten se totiž na Slovensku soudí kvůli údajné spolupráci s StB a tak by prozatím negativní lustrační osvědčení pravděpodobně nezískal. Dokument přitom patří mezi náležitosti, které adepti do vlády musejí předkládat. Prezident Miloš Zeman ale neexistenci lustračního osvědčení u Babiše podmínil tím, že žádal, aby Poslanecká sněmovna v úvodním kole podpořila novelu služebního zákona.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…