Vyšetřovací komise k Opencard bude, poslanci hlasovali pro její vznik

20.03.2014 12:47

Poslanci odhlasovali návrh na zřízení sněmovní komise, která by měla prověřit vyšetřování případu pražské karty Opencard. Měla by prověřit činnost všech orgánů činných v tomto řízení a kontrolních orgánů, a to ve lhůtě do 31. 12. 2014. Komise by měla mít devět členů, neprošel návrh, aby počet jejích členů byl sedm.

Vyšetřovací komise k Opencard bude, poslanci hlasovali pro její vznik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Používání Opencard je trestné. Přijďte se udat! Reakce na obvinění současné rady Prahy, nikoli té minulé s Pavlem Bémem

Projekt městské karty Opencard odstartoval v době, kdy byl primátorem Pavel Bém (ODS). Kvůli případu je stíhána většina členů pozdější městské rady včetně Bémových nástupců. Obviněn je i nynější poslanec a také někdejší primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) a současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Obžalobě čelí i pět magistrátních úředníků, ale žádní tehdejší městští politici, kteří u zrodu Opencard stáli.

Sněmovní vyšetřovací komise může podle zákona vyžadovat podklady, vyslýchat svědky nebo například vyžadovat nezbytná vysvětlení. V minulosti poslanci takto šetřili třeba prodej společnosti Unipetrol, výstavbu dálnice D47, arbitráž mezi CME a ČR, či kauzu společnosti Diag Human. Jenže mnozí poslanci si stěžovali na to, že komise nikdy nic nevyšetří a případ se tak kvůli poslanecké komisi jen zpolitizuje. Huml ale tvrdí, že pokud bude komise chtít něco vyšetřit, také to vyšetří.

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, iniciativu na zřízení komise v Poslanecké sněmovně vyvolal poslanec Stanislav Huml (ČSSD). K nápadu jej přivedl příběh bývalého úředníka magistrátu Jiřího Chytila, jenž kauzu odkryl. Chytil měl být podle příslibu policie údajně utajeným svědkem, ale nakonec byl i on v této věci obžalován. Soud pětici úředníků včetně Chytila uložil zatím nepravomocně podmíněné tresty od jednoho roku do tří let za zvýhodnění firmy Haguess, která zakázku získala. Obžaloba tvrdí, že městu způsobili škodu za 67 milionů korun.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce


Dnes Huml poslancům předložil návrh, aby komise prověřila činnost všech orgánů činných v tomto řízení a kontrolních orgánů ve lhůtě do šesti měsíců ode dne svého zřízení. Poté bude muset komise se svými závěry a zjištěními předstoupit před Poslaneckou sněmovnu.

Termín šesti měsíců ale nakonec poslanci neodhlasovali, prošel návrh, aby komise pracovala do 31. 12. 2014.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura navrhoval, aby komise měla paritní zastoupení a členů komise bylo sedm – z každé politické strany, která je ve sněmovně zastoupena, jeden člen. To ale nakonec hlasováním neprošlo, takže komise bude mít členů devět.

Válková: Těžce se kontroluje činnost orgánů činných v trestním řízení

Zřízení parlamentní komise podpořila v diskusi také ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a další poslanci. „Už vím velmi dobře, jak těžce se kontroluje činnost orgánů činných v trestním řízení," uvedla Válková. Podle ní i právnímu laikovi je jasné, že skuteční viníci stíháni nejsou.  

„Já tuto iniciativu vítám a doporučuji, aby se ANO a i ostatní kluby vyjádřily souhlasně,“ řekla Válková s tím, že prý kdysi chtěla znát po nejvyšším státním zástupci, co se kolem Opencard a také tunelu Blanka děje, ale relevantní informace nikdy nedostala.

Rovněž podle Daniela Korteho (TOP 09) by se měla kauza ve sněmovně řešit, neboť ti, co kauzu zavinili, se nyní pouze smějí. „Vysoutěžená cena tady byla 150 milionů korun, ale město zaplatilo firmě Haguess přes miliardu třeba opakovanými smlouvami o dílo. Ti lidé tam se nám dnes smějí,“ uvedl.

Korte navíc ve svém proslovu otevřel ještě jinou záležitost firmy Haguess. „Firma Haguess má smlouvy téměř na vše,“ zdůraznil s tím, že jen za údržbu karty se firmě ještě nedávno platilo dva miliony měsíčně.

Proč to šetří jihočeský útvar?

„Proč kauzu ale vyšetřuje jihočeský útvar?“ tázal se Korte poslanců. Podle něj si Pražáci v hospodě povídají o tom, že kauza byla zmanipulovaná a že na jihu Čech policisty a státní zástupce „vodí na drátku jakýsi kníže“. „Je to pravda, nebo to jsou jen hospodské řeči?“ optal se Korte nakonec řečnicky.

Proti komisi vystoupil exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), neboť komise podle něho bude politickým orgánem.

„Já jsem z té diskuse trošku nešťastný. Poslanecká sněmovna je totiž politický orgán a její vyšetřovací komise nebude nikdy ničím jiným než politickým orgánem politického orgánu. Rád bych upozornil všechny, kteří jsou pro to, aby komise vznikla, že to asi myslí dobře, pokud jde o odkrytí jednoho případu, ovšem ze slov paní ministryně Válkové jsem pochopil politický cíl tohohle orgánu. Jde totiž o její slova: ´kontrola státního zastupitelství´," řekl Blažek a varoval před selektivní spravedlností, když se má prověřovat postup státního zastupitelství jen v jednom trestním řízení, a ne ve všech.
    
Skeptický ke komisi byl ale i předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Zdůraznil, že komise by ve výsledku mohla zamezit možnosti potrestání skutečných viníků.

„Mně se k tomuto chce říci, že bychom se měli řídit zdravým rozumem,“ namítl Ivan Pilný (ANO) s tím, že otázka složení komise by měla být paritní záležitostí. „Hlasovat pro vznik komise ale budu,“ podotkl.

Ludvík Hovorka z KDU-ČSL poslance varoval před tím, aby si dobře vybrali vyšetřovatele. „Chtěl bych doporučit, aby si komise řádně dohlédla na to, kdo bude pomáhat jako vyšetřovatel dodaný Policií ČR, aby měl prověření na na stupeň tajné... Byl jsem totiž členem jedné komise, ale ani jeden z vyšetřovatelů tehdy neměl toto prověření na stupeň tajné,“ zmínil Hovorka.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka či průkazka do knihovny. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…