Výzva vedení ČSSD ze severu: Zklidněte se, nebo dopadneme jako ODS!

02.11.2013 20:37

Pokus o odstavení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky den po volbách a lhaní o schůzce na Hradě pobouřilo členskou základnu i na severu Čech. „Dostávám na toto téma každý den spoustu mailů,“ říká ParlamentnímListům.cz sociální demokratka ze Zákup Sylva Moravcová, která usilovala o hlasy voličů do parlamentních voleb v Libereckém kraji ze 4. místa. „Je potřeba sestavit vládu, je tu hodně věcí, které se musí prohlasovat,“ uvědomuje si a děsí se nezdaru a případných dalších voleb za pár měsíců.

Výzva vedení ČSSD ze severu: Zklidněte se, nebo dopadneme jako ODS!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

Podobně smýšlí i sociálnědemoratický krajský zastupitel Jaroslav Podzimek. „Volby jsme vyhráli a budeme sestavovat vládu. V čem je problém? V touze po moci a korytech?“ ptá se na facebooku. „Pak to máme příště spočítané. Vzájemné podrazy nám lidé neodpustí a dopadneme jako ODS,“ obává se.

Podporujeme Sobotku, ne Haška

Na řadě facebookových profilů sociálních demokratů se v těchto dnech objevuje petiční akce Podporuji Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška. Je i u Sylvy Moravcové. „Hlavně si nyní přeji zklidnění situace. A doufám, že se našemu vyjednávacímu týmu podaří sestavit s lidovci a Ano vládu. Kdyby se tak nestalo, bude to pro naše voliče představovat obrovské zklamání,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Moravcová.

Zákupská sociální demokratka se prioritně věnuje ekonomice. I z tohoto důvodu si uvědomuje nutnost vytvoření stabilní vlády, která vytvoří vhodné podmínky pro podnikatelské prostředí. „Nedokážu se vyrovnat s tím, že spousta našich spoluobčanů se dostává na hranici bídy. Zastávám se však i živnostníků a drobných podnikatelů. Protože kdo jiný vytváří pracovní místa než oni,“ upozorňuje. Preferuje klasickou koalici, nikoli toleranci menšinové vlády ČSSD. „Ta by byla velmi křehká a hrozily by předčasné volby,“ domnívá se Moravcová.

Školácká chyba. Hašek je mladý a vůbec to nedomyslel

Nicméně kvůli rozhádanosti ve vedení ČSSD je tato varianta stále reálně ve hře. Přispěla k tomu hlavně snaha vlivné skupiny uvnitř ČSSD těsně po volbách svrhnout předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a do čela vyjednávacího týmu dosadit ambiciózního druhého muže strany Michala Haška. Tomu navíc předcházela tajemná schůzka haškovců na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem za zády předsedy ČSSD a vyvrcholila bezostyšným Haškovým lhaním v televizi a novinách. Jak tento počin vidí Moravcová? „Považuju to za naprosto školáckou chybu. Sobotka jde do televize a oni nakráčí tajně na Hrad. To je nesolidní. Panu Haškovi je 37 let, je to velmi mladý člověk a vůbec nedomyslel, co se stane,“ myslí si.

Vyšachování předsedy. To nejhorší, co nás mohlo potkat

Zaráží ji i načasování nedělního předsednictva strany. „Jestli měli výhrady proti předsedovi, měli je řešit v jiném časovém období než den po volbách, kdy byli pod silnými emocemi,“ konstatuje Moravcová pro ParlamentníListy.cz. „Byla jsem v šoku, když jsem se ze zpráv dozvěděla, co se tam děje. Bylo to nejhorší, co nás mohlo potkat,“ dodala.

Měli jsme počkat pár dní. Hlavy by vychladly

V tomto se shoduje s krajským předsedou ČSSD Robertem Duškem. Ten těsně po volbách v regionálním tisku Sobotku kritizoval s tím, že by měl vyvodit za volební výsledek osobní odpovědnost. Později však připustil, že byla chyba, že se bouřlivé předsednictvo ČSSD sešlo hned v neděli. „Převládlo tam zklamání. Kdybychom počkali pár dní, hlavy by vychladly, a nebyli bychom tam, kde jsme,“ sdělil pro MF Dnes.

Velice ostře se pro tento list vyjádřil i sociálnědemokratický senátor za Českolipsko Karel Kapoun. „Kdo lže, nemá v politice co dělat,“ stvrdil svůj nemilosrdný ortel nad Michalem Haškem a spol, který s ním sdílí i mnozí další sociální demokraté.

„Je mi líto všech voličů, kteří doufali ve změnu. Pokud by mělo v květnu dojít k předčasným volbách, bude účast ještě menší,“ prorokuje pro ParlamentníListy.cz Moravcová.

Voliči nám věřili. Zklamat je by bylo tragické

Moravcová doufá, že k této nejhorší variantě nedojde. „Je velmi důležité neustále mluvit s klubem našich poslanců. Protože musíme dát záruku, že našich 50 poslanců bude táhnout za jeden provaz,“ zdůrazňuje. „Věřím, že Bohuslav Sobotka dokáže situaci ukočírovat a vášně se uklidní.“

Pro Sylvu Moravcovou je to důležité i proto, že v článku pro ParlamentníListy.cz před volbami napsala:  - Voliči nám věří. Zklamat je by bylo pro sociální demokracii tragické. - „A já teď chci udělat všechno proto, aby to tragické nebylo. Ustanovila se Poslanecká sněmovna a sestavila vláda,“ uzavřela sociální demokratka ze Zákup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…