Zabavování pochybného majetku: Karolína Peake překvapuje

12.03.2013 17:14

Zákon o prokazování původu majetku v tomto volebním období vzhledem k odporu poslanců ODS a TOP 09 zcela jistě přijat nebude. Do českého právního řádu by však mohl být zaveden institut, který by umožnil odčerpávání nelegálně nabytého majetku, u něhož jen nelze doložit původ z trestné činnosti. Počítá s tím vládou schválená strategie pro boj s korupcí.

Zabavování pochybného majetku: Karolína Peake překvapuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Karolína Peake navštívila generální štáb. Ještě netušila, že ji odpoledne premiér odvolá

Ze hry na závist a ze zbytečného obtěžování prostých občanů bývá pravidelně obviňován ten, kdo jakkoli opráší téma prokazování původu majetku. Pro přijetí takového zákona se dlouhodobě vyslovoval Miloš Zeman. S nástupem do prezidentského úřadu by jeho hlas mohl znít hlasitěji než třeba před rokem, kdy na jedné přednášce v lehčím tónu zdůvodňoval potřebu tohoto zákona tím, že by pomohl „vyvrátit“ pochybnosti o korupci bývalého ministra pro místní rozvoj a později spravedlnosti Pavla Němce, někdejšího předsedy US-DEU.

„Traduje se, že Pavel Němec přijal úplatek ve výši 162 milionů za propuštění katarského prince. Je to falešná, hloupá a zlá pomluva a jediné, co by ji pomohlo vyvrátit, je zákon o prokázaní původu majetku, který by dokázal, že v majetkovém přiznání pana Němce žádná taková položka nefiguruje. Právě jsem vám podal návod, jak se vyhnout žalobě,“ pobavil tehdy Miloš Zeman posluchače. Na přijetí takového zákona si však bude muset počkat minimálně do příštího volebního období, protože při nynějším rozložení sil ve sněmovně jeho schválení nepřichází do úvahy.

Spousta lidí má majetky, které nemohli nabýt legálně

O částečném řešením stavu, kdy si dotyčný užívá majetku, jenž nemohl nabýt poctivě, hovořil v posledních Otázkách Václava Moravce ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec. „Usilujeme o to, aby bylo možno odčerpat mimotrestně majetek, který byl získán trestnou činností, kterou neprokážeme. A tento majetek, pokud neprokáže dotyčná osoba, jakým způsobem jej získala, tak aby bylo možno jej dodanit nebo odčerpat právě v tom mimotrestním řízení,“ prohlásil šéf ÚOKFK.

Za to se mu dostalo okamžité kritiky od Strany svobodných občanů, podle nichž by šlo o pošlapávání presumpce neviny. Svobodní se zároveň důrazně ohradili proti přenášení důkazního břemena na nařčené občany. „Tady existuje spousta lidí, kteří mají ohromné majetky a u nichž je jednoznačné podezření, že vzhledem ke svým příjmům je nemohli nikdy nabýt legálně. Pokud se zavede povinnost prokázat původ majetku, tak by šlo zejména o opatření v oblasti daňové. Nebylo by to porušení presumpce neviny,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz advokátka Hana Marvanová.

Vláda kývla na potřebu mechanismu pro odčerpávání majetku

Ale návrhu na mimotrestní odčerpání majetku, jak o něm hovořil Tomáš Martinec, se dostalo sluchu začátkem tohoto roku už i u členů Nečasova kabinetu. Ti totiž v půlce ledna schválili Strategii vlády pro boj s korupcí na období let 2013 až 2014. V té se mimo jiné píše, že je potřeba vytvořit nový mechanismus v oblasti občanského práva pro odčerpávání majetku, který pochází nebo je vysoce pravděpodobné, že by mohl pocházet z trestné činnosti.

Tuto protikorupční strategii předložila vicepremiérka Karolína Peake, která sice plošná majetková přiznání odmítá, ale možnost mimotrestního odčerpání majetku, jehož původ nelze dohledat, obhajuje. „Takový instrument je již dán ve vládou schválené protikorupční strategii, kde právě jako jedna z možností pro odčerpávání nelegálně nabytého majetku, u kterého ale nelze doložit původ z trestné činnosti, existuje,“ potvrdila Karolína Peake pro deník Právo, že už nejde jen o akademické debaty, ale mimotrestní odčerpávání nelegálně nabytého majetku je uvedeno ve vládním materiálu.

Zákon o prokazování původu majetku je buzerací poctivých občanů

Přesto cesta k realizaci tohoto bodu protikorupční strategie nebude vůbec jednoduchá a během necelého roku a čtvrt, který zbývá do řádného termínu parlamentních voleb, se může stát, že zůstane jen na papíře podobně jako zákon o majetkových přiznáních. „Pro zákon o prokazování původu majetku bych nehlasoval. Je to jen další nástroj k buzeraci poctivých občanů. Už dnes mají příslušné orgány dostatečně prostředků pro zjištění a zajištění nelegálně nabytého majetku,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Otázku majetkových přiznání považuji za okrajové pseudotéma, kterým se leda tak někdo chce trefit do momentálního lidového vkusu a odvést pozornost od toho, co je skutečně důležité, protože s tím si naprosto neví rady. Stát má už nyní dost prostředků na to, aby zabránil vzniku nelegálních majetků, dost prostředků na to, aby tam, kde stát prokáže, že k tomu navzdory platným zákonům došlo, aby v trestním řízení tento majetek zabavil,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

Stát už toho teď chce po občanech až příliš

Žádné další pravomoci podle něj už stát nepotřebuje a už vůbec ne takové, kterými by se povinnost státu prokázat vinu přenášela na občana, aby on musel prokazovat nevinu. „Myslím, že už sám fakt, že stát dnes nutí například podnikatele k tomu, aby si sami zjišťovali, jestli není jejich partner u DPH daňový hříšník je za hranou toho, co liberální a netotalitní stát může od svých občanů požadovat. Určitě žádné další legislativní opatření, které by nejrůznější povinnosti občanů tohoto typu dále extendovaly, podporovat nebudu,“ dodává Aleš Rádl.

A tento postoj výrazně převládá i u ostatních poslanců obou vládních stran ODS a TOP 09. I když výjimka by se také našla. „Konkrétní znění návrhu paní Peake neznám, takže se k němu nemůžu jednoznačně vyjádřit. Ale s majetkovým přiznáním já osobně žádný problém nemám a zveřejňovala jsem své majetkové poměry, nad rámec zákona, i v minulosti,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…