Zahradil hájí Němcovou: Kalousek je chemik a taky to nevadí

23.06.2013 21:49

Europoslanec za ODS Jan Zahradil je přesvědčen, že předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová je skvělou nominací na premiérku. Nabízí podle něj změnu, statečnost a jakákoli volba úředníků je podle něj volbou špatnou.

Zahradil hájí Němcovou: Kalousek je chemik a taky to nevadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Němcová je podle Zahradila výbornou volbou nejen pro "příkladnou statečnost", proto, že je vůbec první ženou, nominovanou do takové funkce v našich dějinách, ale také proto, že po dlouhé době její osobnost dává podle něj naději na změnu vnímání politiky jako takové.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Lidé jsou k politice skeptičtí, podle Zahradila je ale odrazem společnosti. "Volená politická reprezentace je jen koncentrovaným vzorkem této veřejnosti. Pokud se dostane v politické soutěži sluchu a potom i úspěchu nejrůznějším šikovným populistům, může se nám to sice nelíbit, ale i to k politice patří. Lze to vyčítat maximálně těm politikům, kteří to svou nešikovností způsobili. Nejhorší ovšem je volání po 'zrušení' politiky a vládě 'odborníků', které se objeví vždy, když vypukne nějaká politická krize," napsal europoslanec.

Europoslanec se opřel do opozice i do koaličních partnerů. "Výkřiky předsedy ČSSD Sobotky o tom, že M. Němcová nemá ekonomickou kompetenci, jsou úplně mimo. Kdyby to vztáhl sám na sebe, nikdy by si nemohl troufnout na křeslo ministra financí. Ani M. Kalouska jeho titul chemického inženýra pro stejnou funkci nijak nediskvalifikuje. Politika není školní test, politik tady není od toho, aby prokazoval svou odbornou způsobilost v té či oné disciplíně," připomíná Zahradil.

Odborníky si podle europoslance může každý politik najmout. "Jsem přesvědčen, že v její osobě se po dlouhé době objevuje někdo, kdo je schopen přesvědčit voliče, že na rozdíl od 'nepolitické politiky' je to právě 'politická politika', co má smysl. A kdo může svým osobním vzorem pomoci přenastavit kritéria, podle kterých své zástupce vybíráme. Že osobní kredit dotyčné(ho) bude – a musí – hrát do budoucna daleko větší roli než doposud. A pokud zde bude taková poptávka, pak se jí nabídka od politických stran zcela jistě přizpůsobí," říká Zahradil o Němcové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…