Zaorálku, oni si tě vycvičili. Z ČSSD dále zaznívá mručení kvůli Ukrajině

14.03.2014 15:02

Postoje ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka vůči ukrajinské krizi se čím dál méně zamlouvají jeho domovské ČSSD. Podle informací ParlamentníchListů.cz s ním začíná mít řada sociálních demokratů čím dál větší problém. Zaorálek se prý nechá ovlivňovat ministerskými úředníky, které „zdědil“ po Karlu Schwarzenbergovi a neumí si informace sám analyzovat.

Zaorálku, oni si tě vycvičili. Z ČSSD dále zaznívá mručení kvůli Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek ještě jako ostravský poslanec ČSSD měl o resort zahraničí dlouhodobě velký zájem, celé roky působil v sociálnědemokratické stínové vládě právě jako stínový ministr zahraničí. Když však po letech na vysněnou příčku vystoupal, značná část jeho stranických kolegů ho začala za jeho postup ostře kritizovat.

Kritika i na poslaneckém klubu

Pravdou je, že do řešení ukrajinské krize musel ministr Zaorálek vplout téměř okamžitě po svém uvedení do úřadu a na obvyklých sto dní hájení, kdy se ministři s chodem instituce teprve seznamují, nebylo mnoho času. Jak ale už někteří spolustraníci v minulosti řekli, nemusel do toho vplouvat s takovým elánem a jednostranným zaujetím.

Jak už ParlamentníListy.cz v minulém týdnu informovaly, během jednání poslaneckého klubu ČSSD se řešily i Zaorálkovy postoje k situaci na Ukrajině a někteří poslanci ho za to ostře kritizovali.

Už tehdy zazněly kritické ohlasy, že ministerstvo produkuje takové výstupy, jako by ho neřídil sociálnědemokratický politik, ale organizace Člověk v tísni.

„Zase jsme v knížecí linii falešných lidských práv“

Nyní redakce ParlamentníchListů.cz zjišťovala další ohlasy. Podle našich informací kritika rozhodně neustává, spíše naopak zesiluje.

„Když padl Nečas, měli jsme radost, že to znamená i konec knížete v Černínu, že konečně vláda pojede stejnou linii jako prezident, tedy ekonomickou diplomacii bez selektivní a pokrytecké obhajoby lidských práv a míchání se do věcí, do kterých nemáme co mluvit. To ale bylo jen v mezičase s Kohoutem (Janem Kohoutem, úřednickým ministrem v Rusnokově vládě – pozn. red.) a jsme zase zpátky v knížecí linii. Hlavně, že po sesazení těch strašných ‚pučistů‘ začal hromadný jásot, jak bude sociální demokracie čistá. Výsledky teď vidíme,“ řekl znechuceně důvěryhodný zdroj z širšího vedení ČSSD.

Ministr Zaorálek prý zjevně dostává jiné informace, než mají všichni ostatní. Čím to je? „Stačí si vzpomenout, jak dlouho byl na ministerstvu Schwarzenberg a jaké lidi si tam dosadil a pak se není čemu divit. On má evidentně jen jeden zdroj informací a ty si není schopen analyzovat. Vypadá to, že si ho už úředníci pěkně vycvičili,“ naráží zmíněný zdroj ParlamentníchListům.cz na postavu Jima Hackera z britského seriálu Jistě, pane ministře.

Černínský palác by se prý měl vydezinfikovat

Na podobnost postojů Lubomíra Zaorálka s názory někdejšího ministra Karla Schwarzenberga ve středu v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozornil pražský zastupitel, předseda Strany demokratického socialismu a kandidát do Evropského parlamentu Lubomír Ledl.

„Kdo mě skutečně překvapil, byl Lubomír Zaorálek. Myslel jsem si, že je to hlava otevřená a přišel z opozice. Najednou ale vešel na Ministerstvo zahraničních věcí, bylo to úplně jinak. Vypadá to, že je na tom ministerstvu nějaký Schwarzenbergův bacil, Zaorálek tu infekci hned dostal a začal mluvit o 180 stupňů obráceně než před tím. Nevím, co se děje, ale zřejmě by se to tam mělo uklidit a vydezinfikovat,“ řekl Ledl.

Voliči se ptají, proč tak útočí na Rusko

Koneckonců, ministra Zaorálka za jeho postoje k Ukrajině sám Karel Schwarzenberg pochválil v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Velice si jeho postoje vážím. Myslím, že jako ministr zahraničí řekl ty správné věci,“ uvedl šéf zahraničního výboru sněmovny Schwarzenberg.

„Poškodí to nejen sociální demokracii, ale i celou zemi a z toho pochopitelně radost mít nemůžu. Skoro teď lituju, že na ministerstvo zahraničních věcí nakonec nešel Stropnický, ten nějaké zkušenosti z diplomacie má. Dostávám e-maily od voličů, kteří přístup Luboše Zaorálka nechápou a ptají se mě, proč tak útočí na Rusko. Ani řadovým členům to nelíbí. Já sám jsem prakticky nedostal ani jeden pozitivní ohlas,“ sdělil ParlamentnímListům.cz jiný zdroj, poslanec ČSSD, který si ale zveřejněním jména nechtěl znepřátelit vedení. Podle svých slov má Lubomíra Zaorálka osobně rád, ale nerozumí jeho názorovému obratu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…