Zkorumpovaní soudci, osvobozený podvodník a provokace na závěr... Zeman úřadoval ve sněmovně

19.06.2015 10:55

Prezident Zeman dnes navštívil Poslaneckou sněmovnu, aby poslance vyzval k hladkému přijetí vládního návrhu zákona o prokazování původu majetku. Zeman totiž dlouhodobě patří k zastáncům takové normy. „Ten, kdo získal prostředky legálním způsobem, se tohoto zákona nemá co bát, ale má se ho co bát ten, kdo se obohatil nezákonně, kdo zbohatl okrádáním státu, kdo zbohatl korupcí,“ řekl mimo jiné ve svém projevu Zeman.

Zkorumpovaní soudci, osvobozený podvodník a provokace na závěr... Zeman úřadoval ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projev prezidenta Miloše Zemana ve sněmovně

Prezident Miloš Zeman nejprve řekl, že prezident má právo hovořit kdykoliv o čemkoliv. Proto se nejprve vyjádřil k debatě, kterou vedli poslanci ve čtvrtek, a to k imigračním kvótám.

„Jsem zásadně proti imigračním kvótám EU. Jsem pro, aby Česká republika v rámci svých možností pomáhala uprchlíkům na jejich území nebo území sousedních zemí. Konkrétní formou této pomoci může být vyslání šesté polní nemocnice do Jordánska, kde je 600 tisíc uprchlíků ze Sýrie,“ poznamenal k tomu.

„Nemám rozhodně strach z této věci, ale z dlouhých a bezobsažných projevů, které nenavrhují žádné řešení,“ řekl také Zeman, čímž kritizoval fakt, že poslanci ve čtvrtek o imigrantech debatovali přes tři hodiny, ovšem k žádnému závěru se nedostali. Nebyli totiž ani usnášeníschopní, takže debatu nemohli ani hlasováním prodloužit.

Zeman: Zákon o prokazování majetku cítím jako svůj dluh

Zeman se pak jal komentovat normu o prokazování původu majetku a řekl, že když byl předsedou vládu, pokoušel se dvakrát prosadit zákon o prokazování původu majetku, ale nepovedlo se mu to nikdy. Prý tak tuto věc cítí jako svůj osobní dluh.

Ocenil, že návrh vlády přesouvá při prokazování podezřelých příjmů důkazní břemeno na podezřelého, má ale pochybnosti nad tím, že se zákon může vyhnout těm, co páchali nelegální aktivity v minulých letech.

„Přál bych si ale, aby zákon směřoval do minulosti,“ poznamenal Zeman. Nemělo by podle něj platit, že "co sis nakradl, to je tvoje, ale dál už nekraď."

Připomněl také, že ve Spojených státech je daňový podvod druhým největším zločinem, zatímco v České republice tomu tak zdaleka není. Zatím.

"Chtěl bych na zákoně ocenit dvě věci. A to, že je tady přesun důkazního břemene na sprostého podezřelého - a to podle slov Járy Cimrmana - ovšem já bych to označil slovy důvodně podezřelého. Druhá věc je, že namísto soudu bude o výši udělených pokut rozhodovat finanční úřad,“ řekl Zeman a k tomu zdůraznil, že soudy mnohdy rozhodují pomalu a je třeba mít také na paměti zkorumpovanost soudců, k čemuž připomněl kauzy soudce Jaroslava Berky, Berdychova gangu, či insolvenční mafie.

Zeman si k tomu neodpustil zmínit i další známé kauzy, například krabici od vína, v níž ovšem nebylo víno, a také kauzu, při které „připlouvali kapříci“, což bylo vysvětlení právníka ke korupci v českém fotbale.

Jako příklad dobrého fungování této normy uvedl i jistého německého rektora, jenž prý vlastnil vilu, ovšem ve svém daňovém přiznání ji neměl uvedenou. Úředníkovi z finančního úřadu ale při kontrole předložil ověřenou závěť a uvedl k tomu, že si právě z těchto peněz vilu zakoupil.

„Ten, kdo získal prostředky legálním způsobem, se tohoto zákona nemá co bát, ale má se ho co bát ten, kdo se obohatil nezákonně, kdo zbohatl okrádáním státu, kdo zbohatl korupcí,“ řekl. Je prý tak přesvědčen o tom, že pokud bude zákon schválen, nepovede k obtěžování poctivých občanů, ale bude zaměřen proti těm, kdo zbohatli na okrádání státu a díky korupci.

Prezident vyslovil také podiv nad případem podnikatele, který dostal od banky miliardový úvěr, ale nesplatil ho. Banka se 13 tisíci věřiteli následně zkrachovala. Po vleklých soudních sporech byl nad tímto "miliardovým podvodníkem" u soudu vynesen verdikt "osvobozen". V souvislosti s touto kauzou si prezident neodpustil provokaci, za kterou svou následnou úvahu také označil. "Říkám si, co když z té miliardy uvolnil 50 milionů, aby podplatil policistu, aby mu to prošlo. Když mu to nevyšlo, uvolnil sto milionů, aby podplatil státního zástupce. A když mu ani to nevyšlo, uvolnil dvě stě milionů, aby podplatil soudce, aby vyřkl osvobozující rozsudek," nadhodil Zeman. S nadsázkou ale následně varoval, aby nikdo nezkoušel takové uplácení v řádech tisíců či desetitisíců, mohl by totiž být naopak odsouzen za "nedostatečnou korupci", čímž prezident sněmovnu pobavil.

„Závěrem, třebaže bych si přál, aby zákon byl přísnější bych se přimluvil za jeho přijetí, ale nesdílím názor ministra financí, že nemusí přinést podstatné příjmy do státního rozpočtu, neboť to bude záviset na aktivitě finančních úřadů,“ zmínil Zeman s tím, že se můžeme tak do budoucna vyhnout obrovských daňových úniků, k čemuž připomněl „skupinu Kožených“.

„Pokud tato skupina bude tímto zákonem alespoň částečně eliminována, budu to považovat za úspěch této Poslanecké sněmovny. Závěrem mi dovolte, abych s prognostickým předstihem popřál této Sněmovně hezké prázdniny a hodně úspěchů v její práci,“ uvedl nakonec Miloš Zeman.

Finanční správa bude mít k ruce daňová přiznání

Majetková předloha předpokládá, že finanční správa by měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání jeho původu majetku a případně jej zdaní. Zeman se už dříve vyslovil pro co nejtvrdší variantu zákona. Návrh naopak kritizuje pravicová opozice, levicová opozice ale je pro.

„Orgány činné v trestním řízení mají dostatek nástrojů v už platných zákonech, aby ty, kteří páchají trestnou činnost, stíhaly a případně jim zabavovaly majetek. My si myslíme, že to je jenom zbytečný, šikanózní návrh, který dopadne na tu převážnou většinu slušných občanů,“ uvedl k tomu předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

KSČM: Mohlo by to být přísnější

„Když někdo má příjmy, tak nikomu nezávidíme ty zasloužené, ale měly by se opírat o to, co člověk řádně přiznal, zdanil, zkrátka aby vše bylo v pořádku. K tomu by měl sloužit institut majetkových přiznání,“ řekl k normě již dříve místopředseda KSČM Jiří Dolejš s tím, že zákon by mohl být ještě přísnější. KSČM totiž několikrát do Sněmovny v minulosti předkládala podobnou normu, která ale nikdy hlasováním neprošla.

Dnešní prezidentovu návštěvu uvítali poslanci vládní koalice, neboť prý doufají, že Zeman pomůže s prosazením zákona, protože z jeho minulých vyjádření vyplývá, že je zastáncem tohoto typu zákona.

Prezident Zeman navštívil sněmovnu v tomto funkčním období dvakrát. Loni 18. února promluvil před hlasováním o vyslovení důvěry vládě a 2. září hodnotil tehdy projednávaný služební zákon.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…