Zmatek nad sKartami: Poslanci se neshodli, zda je dobrovolná. Pozastavili její vydávání

22.03.2013 12:55

Debata o sKartách ve sněmovně ukázala, jak je tento projekt nejasný i pro poslance. Zatímco ze slov ministryně práce Ludmily Müllerové (TOP 09) vyplynulo, že sKarta byla doteď povinná, exministr Jaromír Drábek (TOP09 ) tvrdil opak: sKarta byla dobrovolná od samého počátku. Sněmovna ale dnes přijala k projektu čtyři usnesení - v jednom žádá pozastavení vydávání sKaret do přijetí nového zákona.

Zmatek nad sKartami: Poslanci se neshodli, zda je dobrovolná. Pozastavili její vydávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jak vlastně sKarta vypadá?

Poslanci se téměř dvě hodiny dohadovali o osudu sKarty. Šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová, která tento týden vyvolala debatu o sKartách jako takových, pak poslancům přednesla usnesení, o nichž pak sněmovna hlasovala.

Z nich vyplynulo, že sKarta by neměla sloužit v budoucnu jako identifikátor, čili identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Poslanci si ale přejí její funkci ponechat.

Konkrétně pak k tomu přijali usnesení, že si nepřejí, aby se opustilo od dalšího projektu jako takového, takže rozvoj této karty do budoucna bude možný. Na druhou stranu Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila ministerstvu práce a sociálních věcí pozastavení distribuce karet do doby přijetí nové legislativy. Usnesení o tom, že projekt je nesmyslný, ovšem poslanci nepřijali.

Doporučující usnesení tak dnes prosadila opozice navzdory nesouhlasu ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09).

Vždyť to bylo pořád dobrovolné, lamentoval Drábek

Z debat poslanců mimo jiné vyplynulo, že téměř nikdo z nich jistojistě neví, jak to sKartami vlastně je. Zatímco třeba poslanec ČSSD Vítězslav Jandák za sněmovním pultíkem vyzval poslance, aby od projektu jako takového okamžitě odstoupili, exministr Jaromír Drábek (TOP 09) pak překvapil tvrzením o dobrovolnosti sKarty. Podle něj tak není proč nad tímto projektem lamentovat.

„Od začátku byla ta sKarta dobrovolná, směšujete několik věcí dohromady. Stát za ní dosud neplatil ani korunu,“ zahřímal za debatním pultíkem Drábek.

Dagmar Navrátilová z LIDEM pak na to reagovala slovy, že sice od začátku byla sKarta míněna jako dobrovolná, ale zákon hovoří o tom, že je zde "povinnost si sKartu převzít". „Pro nás ale bude důležité to, co dohodne ministryně Müllerová s Českou spořitelnou,“ podotkla Navrátilová.

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová zdůraznila, že karty měly být od počátku dobrovolné a měly sloužit proti zneužívání některých sociálních dávek. To se ale podle ní neděje. ."Kdyby se toho ministerstvo drželo, systém by neměl nálepku nepovedený a zpackaný," zdůraznila.

„Nechme toho. Přiznejme si, že se vám to nepodařilo. Sbalme to a půjdeme od toho. Já myslím, že na to lidi čekají,“ poznamenal krátce poté socialista Jandák, za což si vysloužil mírný potlesk zleva.

B. Sobotka: Ono se tady experimentuje na lidech. My to zrušíme!

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak zdůraznil, že rizika kolem sKarty nebyla nikdy pořádně vysvětlena a nejsou tak jasná nejenom ČSSD, ale zřejmě nikomu ze zákonodárců.

„To nejhorší je, že se v naší zemi už několik let experimentuje na lidech....Jak ale tento projekt chcete hájit před voliči? ĆSSD tento projekt nebude hájit ani minutu. ČSSD tento projekt – pokud bude vládnout - zruší,“ zaburácel Sobotka.

Systém karet přitom kritizují nejenom levicoví politici, ale i Rada postižených, odbory, opozice a i někteří koaliční poslanci. Výhrady měl ke kartám i ombudsman a také ochránci dat.

Ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) ale poslancům vysvětlovala, že karta má podle plánů ministerstva plnit do budoucna již jen identifikační funkci, platební funkce pak bude dobrovolná.

Babák: Dejte jim na krk plíšek
 

"No to už dejte lidem na krk plíšek. Já nevím, proč zavádět tu identifiakci, když to nebude mít žádný přínos,“ podotkl ovšem na to poslanec VV Michael Babák. Poslanci se totiž dlouho přeli o to, proč by měla karta sloužit jako identifikátor, když mají lidé občanský průkaz.

Debata se pak vedla také kolem smlouvy s Českou spořitelnou, která kartu provozuje. Müllerová uvedla, že se o úpravách smluv se spořitelnou stále jedná.

„Česká spořitelna v žádném případě neuvažuje o zastavení projektu a o nějakých kompenzacích. To není na pořadu dne. S panem generálním ředitelem Kysilkou jsme se sešli včera a hovořili jsme o tom, jaké budou změny, co je pro ně akceptovatelné a co nikoli,“ podotkla Müllerová.

Zejména Věci veřejné totiž poukazují na to, že spořitelna může mít v budoucnu finanční požadavky, neboť jí už projekt stál 300 miliónů korun.

Klasnová: Snad obsah usnesení bude i v nové legislativě
 

Müllerová ale upozornila, že nyní je projekt v té fázi, kdy se vypořádávají připomínky jednotlivých úřadů na legislativní změny. „Jsme ve fázi, kdy končíme vypořádávání těch připomínek. Zatím nemůžu říct, jak bude konkrétně ta novela zákonů vypadat a co půjde do vlády,“ doplnila pak ministryně.

Po odhlasování usnesení pak jejich předkladatelka Klasnová pro novináře dodala: "Pevně věříme, že když je sněmovna odhlasovala, že se to (jejich obsah) promítne také do legislativy, kterou ministerstvo práce připravuje."




 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…