Zrádci českého národa. Prý jsou to tihle

16.03.2012 6:34

Ve čtvrtek 15. března jsme si připomněli okupaci českých zemí nacistickým Německem. Na den přesně před 73 lety následně vznikl Protektorát Čechy a Morava. Vzpomínáme tak na dobu války a násilí, na koncentrační tábory i hrdinství obyčejných lidí. A připomínáme si také kolaboranty. Redakce ParlamentníchListů.cz proto oslovila české politiky s dotazem, koho napříč historií považují za největšího zrádce českého národa.

Zrádci českého národa. Prý jsou to tihle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Pravicoví politici nejčastěji uváděli prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda nebo ty zákonodárce, kteří v roce 1968 pozvali do ČSSR sovětskou armádu. Hodně také padalo jméno kolaborantského ministra školství protektorátní vlády Emanuela Moravce.

„Právě tím, že jsem se celý život českými dějinami zabýval, nejsem schopný na tuto otázku odpovědět. Omezíme-li se na 20. století, tak váhám mezi Emanuelem Moravcem a Zdeňkem Fierlingerem,“ sdělil redakci první vicepremiér vlády, předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Fierlinger byl vysoce postavený sociální demokrat, který inicioval sloučení sociální demokracie s KSČ po únoru 1948, aby se posléze stal členem ÚV KSČ.

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava zase naznačil, že mezi největší zrádce národa patří vedle exprezidenta Václava Havla právě ministr Schwarzenberg. „Pominu-li zradu tehdejších spojenců Anglie a Francie, pak za onu zradu našich zájmů považuji omluvu Václava Havla sudetským Němcům. Její důsledky by, přes všechno ujišťování, mohly být dnes jen těžko představitelné. Dokládá to i vystupování našeho spícího ministra zahraničí,“ uvedl Doubrava.

Zrádci napříč dějinami: Bílá hora i Stanislav Gross

„Mohu-li být obecnější, tak za zrádce považuji eurohujery,“ řekl senátor Petr Pakosta.

„V klíčových okamžicích bohužel selháváme kolektivně, čili nelze jmenovat jednoho největšího zrádce," míní předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta. "Bílá hora, z mého pohledu dodnes největší tragedie Čechů, bylo kolektivní selhání českých pánů neschopných pokračovat v odporu proti Vídni. Moravské pole Přemysla Otakara II. též není zrada jednotlivce, ale rozsáhlé skupiny pánů moravských. A vzdání se pohraničí 1938 též bylo silně kolektivní. Dnes je práskání do Bruselu bohužel též kolektivním sportem a ne aktivitou jednotlivce."

První místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer se naopak podíval spíše do současnosti. „Obecně považuji kauzy typu Stanislava Grosse a jemu podobných za zničující svým vlivem na morálku národa. Asi to není ta autentická zrada, ale pocit neuvěřitelnosti zůstane v hlavách lidí hodně dlouho,“ myslí si Bauer.

Nešetřilo se ani komunisty. Gottwald, Biľak, Husák

Ministr zemědělství Petr Bendl z ODS tituloval největšími zrádci Klementa Gottwalda a Vasila Biľaka, který byl jedním ze signatářů zvacího dopisu pro vojska Varšavské smlouvy v roce 1968.

"Klement Gottwald a celá ta komunistická partička," označil své "favority" na zrádce národa ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Podobně se vyjádřila i poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová: Klement Gottwald a normalizační Gustav Husák. „Zaprodali nás Rusům a chtěli udělat z ČR ruskou gubernii. Vraždili a zavírali své spoluobčany.“ Gottwald je bezesporu největším zrádcem i pro poslance ODS Jana Bureše. „Ten nás zaprodal Stalinovi a bolševickému Rusku na 45 let,“ zdůvodnil svůj názor.

„Na prvém místě to jsou vlády Británie a Francie, které nás v době Mnichovské dohody darovaly Hitlerovi, a na druhém místě Vasil Biľak a další signatáři takzvaného zvacího dopisu, kterým k nám v roce 1968 pozvali sovětskou armádu, aby nás obsadila,“ uvedl poslanec ČSSD David Rath. S ním souhlasil i poslanec ODS Jaroslav Plachý. „Největší zrádcové našeho národa jsou podepsaní na zvacím dopise z roku 1968, který ruskými tanky pohřbil Pražské jaro a s ním i naděje našeho národa na dalších 20 let,“ řekl.

„Nechci nikoho obviňovat titulem největšího zrádce českého národa," držel se místopředseda KSČM a poslanec Stanislav Grospič při zemi. "Domnívám se však, že do řady těch, kteří zradili náš národ, patří ti lidé, kteří stáli právě za Mnichovskou dohodou, kdo kolaborovali při šestileté okupaci s fašistickým Německem. Náš i slovenský národ zradili i ti, kteří rozdělili náš společný stát."

Překvapiví zrádci: Beneš a Masaryk

„Vidím v našich dějinách tři zemské škůdce. Za prvé Josef II. – sáhl na soukromý, konkrétně církevní majetek; za druhé Tomáš Garrigue Masaryk – zradil císaře pána a sáhl na soukromý majetek prostřednictvím pozemkové reformy a za třetí Edvard Beneš. Byl to zbabělý a mstivý ctižádostivec, který zradil všechno a všechny, ´vylikvidoval´ české Němce, což byl jeho vlastní termín, sáhl na soukromý majetek – zestátnění a la lex Schwarzenberg a zaprodal zemi Stalinovi,“ vysvětlil svou volbu poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Předseda NS-LEV 2011 Jiří Paroubek zabrousil i hlouběji do historie. „Zrádců je celá plejáda," řekl. "Takovým prototypem zrádce byl protektorátní ministr Emanuel Moravec. U toho se nedají najít žádné polehčující okolnosti v nějakém zvráceném rádobyidealismu. Hnusným zrádcem národa byl také Milota z Dědic, ten spoluzpůsobil porážku Přemysla II. Otakara na Moravském poli 1278 a to, co následovalo, tedy sedm let chaosu a drancování českého království.“ Historici se ovšem dosud přou, zda se u Miloty jednalo opravdu o zradu či špatně pochopený manévr v bitvě.

Europoslanci Richard Falbr z ČSSD a Miloslav Ransdorf z KSČM také uvedli Moravce. Stejně tak i poslanec VV Viktor Paggio. „Přestože jeho jednání mělo svou zvrhlou logiku,“ dodal. Poslanec ČSSD Miroslav Váňa zase označil za největšího zrádce protektorátního prezidenta Emila Háchu.

Kolaborant Moravec hnul žlučí kdekomu

„Míra zrady se těžko měří, ale asi nejvýraznějším symbolem zrady a kolaborace je pro mě Emanuel Moravec,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová. „Za největšího zrádce považuji Emanuela Moravce," přitakal senátor ČSSD Miloš Malý. "Byl tak aktivní spolupracovník nacistů, že i Hácha z něj měl strach."

Také poslanec VV Petr Skokan odsuzuje Moravce. „Z legionáře se přetavil v aktivistického kolaboranta podporujícího germanizaci naší společnosti, v člověka, který pošlapával hodnoty svobodného československého státu a bohužel pošlapával je aktivně a z přesvědčení. Je mementem tehdejší smutné doby,“ vysvětlil.

Europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček rovněž označil Moravce. K tomu Lorda Runcimana, který v roce 1938 nadržoval sudetským Němcům. „Byl to neinformovaný nadutý lord a v tom se podobá současné člence britské Sněmovny lordů baronce Ashtonové. Pak zde byli takové malé krysy, které vraždily lidi ze zálohy, bratři Mašínové,“ řekl Kohlíček.

Fridrich Falcký a Braniboři v Čechách

„Napadá mě velmi smutná postava ´zimního krále´ Fridricha Falckého, který zbaběle utekl den po bitvě na Bílé hoře do Vratislavi. A samo sebou o 348 let později další zbabělec a zrádce, jistý Vasil Biľak a spolu s ním i Drahomír Kolder a Oldřich Švestka pozvali do naší vlasti okupační armády,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím.

Podle Jiřího Koskuby z ČSSD nelze krátce zmínit největšího zrádce. „Již za přemyslovských knížat někteří zvláště z moravské větve uměli v honbě za mocí zapomenout na rod a lézti až tam Němcům. Třeba Ota II. Brněnský s Lotharem III. A bitva u Chlumce. Nebo chráněnec a pozdější zeť Jiřího z Poděbrad uherský král Matyáš Korvín nám taky na léta ´za odměnu´ zavařil. Stejně tak opakovaně část naší šlechty. Třeba ti, co nebyli s Přemyslem Otakarem II. na Moravském poli. Nebo ti, kterým v Čechách zase chybí cizí vojska. Jmenovat se mi nechce,“ vysvětlil poslanec.

„Za největší zrádce národa považuji aktéry srpna 1968, kteří pozvali okupační vojsko,“ sdělila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Cejchovat se do zrádců je český zlozvyk

„Cejchovat se do zrádců je náš zlozvyk. Slízl to Karel Sabina, dokonce i Neruda, monarchie odsoudila Rašína, stalinisté Heliodora Píku a současný režim žaloval Karla Hofmana a mnozí tak označují oba prezidenty, Havla i Klause. Takže shoda bude asi u Miloty z Dědic,“ míní poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Inspirován divadelní hrou České nebe se nabízí označení 'zrádce národa' pro Karla Sabinu. Ale určitě bychom našli soudobější selhání, například u těch osob, co podepsali zvací dopis v roce '68. Obecně se dá říci, že zrádcem je ten, kdo upřednostní ideologii před zájmem národa a obecným dobrem,“ myslí si poslanec ČSSD František Bublan. Karel Sabina byl revolucionářem v roku 1848, který se stal později konfidentem rakouské policie.

Máme mnoho malých zrádců, lidí bez páteře

Podle názoru poslance ODS Borise Šťastného se člověk zrádcem nestává náhodou, podle něho se člověk s takovými predispozicemi rodí a je jen otázkou, kdy se projeví. „Já vlastně neumím pojmenovat žádného velkého zrádce, ale vidím tisíce těch malých obyčejných zrádců, kteří byli schopni za všech režimů zradit svou vlast, zradit spolubojovníky, kamarády, udávat spolupracovníky a sousedy. Třeba za to, že skrývá partyzána, že dal chleba Židovi, že nevyvěsil vlaječky či poslouchá Svobodnou Evropu. Platí to dodnes. I dnes je kolem nás spousta lidí beze cti, bez páteře, schopných pro osobní prospěch nebo kariéru téměř čehokoli, jakéhokoli podrazu a zrady. Jen je naštěstí klidná doba, tak ty následky nejsou tak tragické.“

Podle místopředsedy poslaneckého klubu VV Otto Chaloupky největší zradu spáchal a páchá opakovaně národ sám na sobě. „Jsou to právě lidé-národ, který už od roku 1989 dosazuje svou volbou, anebo naopak svou neúčastí ve volbách, do vedoucích pozicí osoby a skupiny lidí, které, ať už z vlastní absolutní neschopnosti, anebo záměrně a plánovitě, zapříčinily rozkradení stovek miliard korun ze společné kasy. A to pořád dokola, bez náznaku nějakého uvědomění si, že jsou jim slibovány stejnými lidmi stejně nikdy nesplněné sliby. Když mě jednou někdo podvede, je to smutné. Když mě ale opakovaně podvádí stejným způsobem ta stejná osoba, už je to moje vina, moje hloupost, moje ostuda. Nebo zrada na všech, koho důsledky takového podvodu postihnou. Zrádcem není jen pachatel podvodu, ale i ten, kdo takovou zradu opakovaně umožní,“ řekl redakci.

Vychovávejme k vlastenectví a zrádců bude méně

Podle poslance Davida Šeicha měly české země mnoho zrádců. „Z moderních dějin třeba připomeňme ty, co jezdili v roce 1968 do Moskvy kvůli podpoře intervence. Označit jednoho zrádce za největšího asi nejde. Je však potřeba výchovou k vlastenectví minimalizovat počet zrádců z vlastních řad,“ zdůraznil Šeich.

Dle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové zrazuje tuto zemi každý, kdo vyvádí to, co zde bylo nahospodařeno, do daňových rájů, kdo nehledá nejhospodárnější a nejlepší řešení pro lidi a jejich budoucnost, ale čí rozhodování je poplatné korupci a překonaným ideologiím. „Dále ten, kdo destruuje fungující systémy zajištění bezpečnosti, práva, správy státu, ale i vzdělávání, zdravotní péče a vytváří tak situaci, kdy je svoboda jen pro někoho. Za zradu lze považovat i snahu opět nás postavit mimo západní Evropu. To je zrada budoucnosti této země a o tom bychom měli mluvit i ve jménu životů, které naši předci za naši svobodu položili ve druhé světové válce,“ upozornila.

Selhání politických elit a morálka národa

Poslanec ODS Aleš Rádl za zradu národa považuje spíše momenty, kdy došlo k osudovému selhání politické elity, do které zbytek národa vkládal důvěru, která se ukázala jako lichá. „Protože politická elita nezvolila hrdé, odvážné a sebevědomé řešení, toto selhání pak zásadně ovlivnilo charakter společnosti na dlouhá léta dopředu. "Za takové jednání považuji například přijetí Mnichovské dohody bez odporu v roce 1938 nebo příjetí nekompletní demise ministrů zbytku demokratických stran v roce 1948 či podpis moskevských protokolů v roce 1968. Je možné a pravděpodobné, že k následným historickým událostem by došlo stejně, ale česká společnost jako celek by je nepochybně snášela v lepší mravní kondici, než tomu pak bylo doopravdy.“

„Abych náhodou na někoho z novější historie nezapomněl, soustředím se na období protektorátu. Rozhodující však již byla zrada na státnosti a celistvosti ČSR ze strany vedení Sudetoněmecké strany. Z celé řady možných adeptů bych uvedl dle mě ty nejznámější, Radolu Gajdu a Emanuela Moravce,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Miroslav Opálka. Bývalému generálovi ruských legií Radolovi Gajdovi nebyla po válce žádná kolaborace prokázána. Měl styky s odbojem a v roce 1938 vyzýval k obraně vlasti před Německem.

Nechyběl ani nejznámější zrádce Čurda

Podle poslance ODS Miroslava Jeníka byl velkým zrádcem národa Karel Čurda. Letos si 27. května připomínáme 70 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, v němž figuroval Čurda jako "práskač", když nahlásil parašutisty Jana Kubiše a Josefa Gabčíka gestapu.

Podobný pohled sdílí i senátorka ODS Veronika Vrecionová: „Za zrádce lze označit Karla Čurdu a Emanuela Moravce a další stovky a tisíce lidí, kteří zradili český národ v době nacistické okupace. Za zrádce národa však považuji i komunistickou garnituru po roce 1948.“

Také člen senátorského klubu TOP 09 Jan Horník považuje za největší zrádce od února 1948 do listopadu 1989 tehdejší komunisty, jejich mocenské nástroje: StB, Lidové milice, kontrarozvědku a podobně. „A pak výkonné komunisty od okresních partajníků až po jejich vůdce v Praze,“ dodal.

„Za největší zrádce považuji bohužel udavače a práskače z našich řad,“ uvedl tajuplně poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

Podle poslance KSČM Vojtěcha Adama má každá doba své zrádce. „Který je největší? Ani se to neodvažuji vyslovit, ale dle mého názoru se nevztahuje k datu 15. března 1939,“ uvedl.

Každá doba má své zrádce

„Zrádci jsou všichni lidi, kteří udávali naše lidi gestapu a po roce 1945 pak převlékli kabáty a udávali na StB. Pokud jde o jméno, tak Emanuel Moravec,“ myslí si europoslankyně a kandidátka KDU-ČSL na prezidenta Zuzana Roithová.

„Každá doba má své hrdiny a zrádce a těžko říct, kdo byl větší, jestli pobělohorská šlechta, či Emanuel Moravec či někdo jiný z novodobých dějin,“ poznamenala poslankyně Marie Nedvědová z KSČM. „Těžko říct," polemizoval senátor Zdeněk Schwarz. "Historie není mé hobby. Asi ti ze zahraničí, kteří nás vlastně zaprodali.“

Někteří politici nikoho označovat nechtěli. „Promiňte, ale upřednostňuji pozitivní pohled na život,“ reagoval například Martin Vacek z VV. „Hledat jednoho konkrétního viníka historických proher je velké zjednodušování, které k porozumění naší historie nepomáhá,“ přidal se také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…