Senát poslal návrhy na přeměnu občanských sdružení poslancům zpátky

30.01.2013 13:06

Senátoři oproti Poslanecké sněmovně navrhují mírnější podmínky pro přeměnu občanských sdružení na obecně prospěšné společnosti. Poslanci si totiž odsouhlasili normu, s níž ale senátoři nesouhlasí. Příslušnou normu tak poslali zpátky do sněmovny s návrhy senátního ústavně-právního výboru.

 Senát poslal návrhy na přeměnu občanských sdružení poslancům zpátky
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

K transformaci by měl podle Senátu postačit souhlas nadpoloviční většiny členů sdružení, nikoli všech. Poslaneckou předlohu s touto úpravou proto dnes senátoři vrátili k posouzení poslancům. Sněmovna ale může horní komoru přehlasovat.

Norma míří hlavně na sdružení, která poskytují sociální služby. Problém podle autorů spočívá v tom, že sdružení poskytují služby nikoli jen svým členům, ale i veřejnosti, což odporuje jejich zákonnému postavení.

Zmírnění podmínek pro transformaci navrhl senátní ústavně-právní výbor. Podle zpravodaje Miroslava Nenutila (ČSSD) by souhlas všech členů mohl vyvolávat problémy. Návrh výboru označil za jednodušší cestu.

Jedna z předkladatelek, poslankyně Lenka Kohoutová (ODS), ovšem poukázala na to, že s novým občanským zákoníkem budou sdružení zanikat. Nové subjekty nebudou mít historii a hůře dosáhnou na dotace. „Obecně prospěšná společnost bude nástupnickou organizací," uvedla.

Pro sněmovní znění se vyslovil vedle Kohoutové i Stanislav Juránek (KDU-ČSL), a to za výbor pro veřejnou správu. Stoprocentní souhlas by podle něho nečinil potíže, protože transformovat se budou jen ta sdružení, která to chtějí.

Sněmovní verze předpokládá, že pokud by vedení sdružení souhlas všech členů nezískalo, mohlo by se obrátit na soud, jenž by rozhodl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…