Argumentace jak z totalitní doby! Veleba účtuje s Halíkem za jeho výrok v rádiu

11.03.2015 16:55

Ubohé argumenty jako za totality. Ostře reagoval senátor Jan Veleba (SPO) na slova teologa Tomáše Halíka, která pronesl ve vysílání Českého rozhlasu 2. Profesor Halík kritizoval Velebu za jeho iniciativu ve věci koncesionářských poplatků pro ČT. "My bychom také neradi platili daně za pana Velebu, který tady šíří ruskou propagandu," zmínil také Halík. A Veleba připomněl, že má už stovky podporovatelů: "Těžko říci, že jsou to ruští agenti, kteří tu chtějí propagovat Rusko."

Argumentace jak z totalitní doby! Veleba účtuje s Halíkem za jeho výrok v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Obavy z narušení nezávislosti veřejnoprávních médií vyjádřil ve středu ve vysílání Českého rozhlasu 2 profesor Tomáš Halík. "Tady se zdá, že je ruský tlak na to, aby se v naší zemi oslabila svoboda veřejnoprávních médií,“ uvedl v rozhlasové stanici. "To, že vystoupí senátor Veleba s tím, že by se neměly platit koncesionářské poplatky České televizi, protože neříká to, co on by si přál o Rusku a o Zemanovi, tak na to bychom mohli říct, že my bychom také neradi platili daně za pana Velebu, který tady šíří ruskou propagandu,“ dodal.

Veleba: Ubohé argumenty jako za totality

Senátor Jan Veleba reagoval na slova kněze se smíchem, ale pak ujistil: "Nejsem Rus, ale Čech. Tento způsob argumentace mi připadá ubohý a připomíná mi totalitní dobu, kdy jsme na stejném principu kritizovali zlé imperialisty, když jsme neměli žádné argumenty, tak jsme řekli: To jsou zlí imperialisté." Pak také dodal: "Nemůže přeci usuzovat, že dělám nějakou ruskou propagandu jen proto, že mám jiný názor, než je propaganda Evropské unie.“ Situaci v ČT senátor na lehkou váhu rozhodně nebere: "Reprezentuji významnou část nespokojených koncesionářů. Mám od loňského listopadu, kdy jsem byl v Hyde parku Civilizace, asi 500 e-mailových reakcí a těžko říci, že je píší ruští agenti, kteří tu chtějí propagovat Rusko. Ani náhodou,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

K ČT se vyjádřil i prezident, premiér nebo odborový svaz

Předseda SPO a senátor Jan Veleba přišel s návrhem na omezení přítoku peněz do České televize, který ji má "přivést k rozumu“ a donutit k podávání objektivnějších informací. Všechny koncesionářské poplatky by podle Veleby už neměly směřovat jen do ČT, ale například do médií, kterým občané věří více. Prezident Miloš Zeman při své návštěvě Plzeňského kraje ve vyjádření Velebu podpořil, neboť se domnívá, že ČT plní svou veřejnoprávní roli nedostatečně. Proti návrhu senátora Veleby se ostře vymezil odborový svaz hromadných sdělovacích prostředků. Návrh se nesetkal s pochopením ani u premiéra Bohuslava Sobotky.

reklama

autor: dan

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…