Chystají na mě špínu. Kvůli "utrápení seniora", napsal nám zemanovský senátor

27.08.2013 13:57

Senátor za SPOZ a ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml si myslí, že se na něho chystá diskreditační kampaň s cílem vytvořit falešné důkazy proti jeho osobě. ParlamentnímListům.cz přednostně předal prohlášení, v němž podrobně popisuje, co se na něho chystá.

Chystají na mě špínu. Kvůli "utrápení seniora", napsal nám zemanovský senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Celá kauza začala policejní razií v nemocnici ve Vrchlabí, kde je Vladimír Dryml ředitelem. Už tehdy si senátor stěžoval na velmi nestandardní postup policie. Ta nejdříve zabavila dokumenty, které by se prý podle zákona vůbec neměly dostat za bránu nemocnice, a odmítá je vrátit. Podle Drymla pak následoval pokus ze strany policie ho v jeho kanceláři nahrávat.

Vše se údajně točí kolem případu úmrtí seniora. Jeho manželka totiž zpochybnila správnost zdravotní péče, která byla osmasedmdesátiletému muži poskytnuta. Ředitel nemocnice Dryml následně povolil, aby byla v královéhradecké nemocnici provedena pitva, která prý v takových případech nepatří mezi běžný postup. Pitva potvrdila tvrzení nemocnice, že senior zemřel na srdeční selhání.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Policie nelegálně zabavila dokumenty

„O léčbě pacienta byly vedeny přesné záznamy, které Policie ČR odnesla z nemocnice bez potřebných povolení (zdravotnická dokumentace je přísně střežena zákony i před Policií ČR), přestože jsem pacienta osobně neléčil, policie mne později navštívila pod zvláštní záminkou v kanceláři, kde skrytě pořizovala tajné nahrávací záznamy. Když jsem si toho všiml, řekli mi, že jde o pokyn nadřízených,“ uvádí senátor za SPOZ v prohlášení, které jako prvním poskytl ParlamentnímListům.cz.

Nedávno Vladimíra Drymla v jeho senátní kanceláři navštívil reportér Kroupa z TV Nova, který podle senátorových slov znal detailně veškeré podrobnosti policejního spisu a kladl mu útočné a sprosté otázky.

Reportér Novy znal celý policejní spis

„V kanceláři Senátu ČR mě navštívil reportér, který znal podrobně celý policejní spis a obvinil mne před kamerou, že u nás v nemocnici jsme pacienta doslova utrápili. Toto tvrzení mi přijde mimořádně ohavné směrem k personálu celého oddělení, protože se jedná o zaměstnance, kteří svůj život věnují péči o druhé, a smrt pacienta jim rozhodně není lhostejná,“ naštval se senátor Dryml.

Toho prý naprosto vyvedlo z míry tvrzení, že pacient zemřel na prasklý vřed. „Když jsem upozornil reportéra, že pitva jasně prokázala srdeční slabost, opravi mne, že podle soudní pitvy jde o prasklý vřed. Zeptal jsem se ho, odkud zná výsledek soudní pitvy, když dosud nemocnice nebyla o ničem podobném informována, a policie nevznesla žádné obvinění. Načež reportér odvětil, že to prostě ví, že se prý jedná o předčasný odhad. Suverenita, se kterou byly tyto závěry proneseny, mne šokovala,“ uvádí dále Vladimír Dryml.

Zemřel pacient. Podle Kroupy prý útok na Švédské království

To ale není všechno. Reportér pořadu Na vlastní oči prý začal z rukávu sypat další, údajně nejasné případy. „Náhle mi bylo předhozeno, že u nás v nemocnici před časem zemřela 84letá důchodkyně kvůli zdravotním omezovacím pásům v nemocnici, které ji bránily ve volném pohybu,“ prozrazuje dále senátor Dryml, jehož zarazil i způsob, kterým televize na reportáž upoutává diváky.

Jenže podle nemocnice není na takzvaných omezovacích pásech nic negativního. Pacienti jsou s jejich použitím vždy srozuměni. Zdravotní omezovací pásy se používají v případě, kdy je pacient zesláblý léčbou, a reálně hrozí například pád z postele, či odchod pacienta z lůžka i přes výslovný zákaz lékaře. „Rozhodně nejsou pásy používány pro znehybnění pacienta bez příčiny. Většinou je nutné použít tuto metodu, aby personál předešel sebepoškození nemocného,“ upřesnila senátorova mluvčí Dagmar Pecinová.

Na omezovací pásy si nikdy nikdo nestěžoval

„Velmi zajímavým faktem je také okolnost, že senátor Dryml se dozvěděl o stížnostech na postupy personálu nemocnice teprve od reportéra Kroupy. Dle ověřených informací nebyla nikdy nemocnici doručena, ani jinak předána, stížnost pacientů a jejich příbuzných. V nemocnici byl ihned po návštěvě reportéra upraven příkaz o používání omezovacích pásů,“ dodává Pecinová.

Pokračování otázek reportéra Kroupy Vladimíra Drymla šokoval. „Vynášel soudy bez minimální známky znalostí ze zdravotnictví, nicméně urážející veškerý personál naší nemocnice. Bylo zpochybněno například také narození mrtvého dítěte, které se bohužel skutečně u nás stalo, ovšem bez možnosti lékařů v tomto zasáhnout. K mému údivu se ovšem najednou začal rozhovor stáčet politickým směrem. Byl jsem například dotázán, zda byla zanedbaná péče útokem proti Švédskému království, kde pacient dříve žil, a podobně. Tyto otázky už na mne působily opravdu hrůzostrašným dojmem,“ uvádí senátor zemanovců a ředitel vrchlabské nemocnice.

Cílená diskreditace, vytváření důkazů a mediální manipulace

V této chvíli se cítím být ohrožen naprosto nestandardním děním kolem své osoby. Policie při razii v nemocnici zabavuje dokumenty, které potom odmítá vrátit, byť má k dispozici kopie. U mne v kanceláři se pořizují tajné záznamy z jednání, přestože to s případem nesouvisí. Reportér zná podrobně policejní spis a pronáší v reportáži jasné závěry a soudy, i když policie nikoho ze zanedbání povinností neobvinila. Reportér popírá výsledky nezávislé pitvy v Hradci Králové s odůvodněním, že za pár dní přijde jiný výsledek. Zveřejnění reportáže se chystá dříve, než policie dojde k nějakému obvinění. Vidím za tím jasný pokus o diskreditaci mé osoby a mám pocit, že se zde účelově vytvářejí důkazy a přes média je zde záměr ovlivnit veřejné mínění ještě před výsledkem vyšetřování,“ doplňuje senátor Vladimír Dryml v prohlášení, které poskytl exkluzivně redakci ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…