Čunek dostal od senátorů za vyučenou. Mluví se i o kšeftech

21.11.2012 19:20

Senátor Jiří Čunek se za Klub pro obnovu demokracie ucházel o křeslo místopředsedy Senátu. Neuspěl, a to hned ve dvou hlasováních. Tato v historii Senátu unikátní situace nastala zejména kvůli nechuti senátorů za ČSSD, kteří v horní komoře parlamentu sami mají většinu.

Čunek dostal od senátorů za vyučenou. Mluví se i o kšeftech
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Všichni ostatní kandidáti do vedení komory přitom byli akceptováni. Předsedou byl znovuzvolen sociální demokrat Milan Štěch, místopředsedy jeho spolustraníci Alena Gajdůšková a Zdeněk Škromach, a Přemysl Sobotka z ODS. V Čunkově případě však byly mezistranické dohody porušeny.   

V prvním kole voleb obdržel Čunek pouhých 29 hlasů, v druhém mu k většině chybělo 8 hlasů. Proto nebyl zvolen, ačkoliv mezi kluby existovala dohoda, že Klub pro obnovu demokracie by jako třetí nejsilnější senátní frakce měl mít jednoho místopředsedu komory.

Jeho nezvolení bylo nečekané už proto, že kandidáti jednotlivých klubů byli obvykle bez problémů akceptováni. Nyní však senátoři bývalému předsedovi lidovců nečekaně řekli „ne“. Již před hlasováním dávali někteří senátoři, zejména za ČSSD, najevo, že jim vadí některé momenty z Čunkovy minulosti, například kontroverzní výroky na adresu Romů a také nejasnosti kolem jeho zastaveného trestního stíhání.

Asi jsem se k nim nechoval dost vstřícně

„V druhém kole jsem to nečekal. Mezi senátory jsem zaslechl, že mám dostat za vyučenou v prvním kole, proč jsem nebyl zvolen ani ve druhém, to nevím,“ uvedl Čunek pro Českou televizi. Následně však připustil, že slyšel o verzi, podle které si na něj v ČSSD stěžovali za jeho chování na nedávném ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva ve Zlíně. „Mé chování vůči koalici ČSSD a KSČM tam prý nebylo dostatečně vstřícné. Takže tohle vnímám jako opravdový důvod,“ uvedl.

„Politika funguje dnes na principu něco za něco, a já tyhle kšefty nikdy neakceptoval. Takže z toho pohledu chápu, že mě nevnímají jako konsensuálního kandidáta,“ uvedl dále. Pak dodal, že na místopředsednické kandidatuře nelpí a dovede si v Klubu pro obnovu demokracie představit i jiné schopné kandidáty.

Staronový předseda Senátu Milan Štěch pro ČT uvedl, že proti Čunkově kandidatuře byla řada námitek. „Klub pro obnovu demokracie by měl přemýšlet, jestli jejich kandidát byl šťastná volba. Bylo k němu hodně připomínek z východní části země, ale i odjinud,“ specifikoval námitky.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Bělobrádek: Mnozí lidé jsou zapšklí

Předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že tato nestandardní situace je nejspíš signálem vůči lidovcům. „Kádrovat kandidáty do vedení Senátu nebývalo zvykem. A v tomto směru je to určitě signál,“ myslí si Bělobrádek.

Podle něj bude třeba se situaci přizpůsobit. „Bude třeba najít jiné řešení,“ uvedl Bělobrádek. Toto řešení bude podle něj muset najít primárně Klub pro obnovu demokracie. „To je jejich záležitost. KDU- ČSL tento klub neřídí, dokonce v něm ani nemá většinu,“ říká. Přiznává však, že s předsedou senátorské frakce Petrem Šilarem je v kontaktu.

Podle Bělobrádka je současná kritika Jiřího Čunka dalším pokusem odstranit populárního lidovce z politiky. „Mnozí lidé jsou zapšklí z toho, že se několik let snaží prezentovat Jiřího Čunka jako xenofoba a hlupáka, ale on přesto ve Vsetíně vyhrál volby naprosto suverénním způsobem,“ myslí si lidovecký předseda. Například některá média nejsou podle něj zvyklá, že když se někoho pokoušejí systematicky dehonestovat, že si s tím dokáže poradit.

Podle něj je Čunek velmi výraznou osobností KDU- ČSL, byť je do značné míry nezkrotný. „On má velmi vyvinutý talent pro sólovou hru. Ale také dokáže lidi mnohým oslovit a mnohé pro ně zařídit,“ hodnotí výrazného senátora. Nyní má prý silný mandát od svých voličů, a proto se dá očekávat, že své názory bude říkat velmi hlasitě.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…