Daňový balíček senátoři podle očekávání zamítli. Jde zpět do sněmovny

05.12.2012 17:42

Senátoři podle očekávání vrátili do dolní parlamentní komory vládní návrh zákona na zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod. Pro zamítnutí zákona hlasovalo 50 senátorů, 7 bylo proti.

Daňový balíček senátoři podle očekávání zamítli. Jde zpět do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Vládní daňový balíček počítá se zvýšením sazeb DPH o jeden procentní bod ze 14 na 15 a z 20 na 21 procent. Návrh také obsahuje zavedení sedmiprocentní solidární daně z příjmu pro lidi, kteří berou nad sto tisíc měsíčně. Zákon chce zrušit i některé daňové výhody, což má pro státní kasu přinést dalších dvacet miliard korun pro státní rozpočet.

Zamítnutí dnes prosadila ČSSD, která má v horní komoře většinu. Veto Senátu může koalice za dva týdny ale přehlasovat ve sněmovně.

Opoziční senátoři kromě obsahu normy kritizovali už to, že zákon přišel do horní komory představit namísto ministra financí Miroslava Kalouska ministr zdravotnictví Leoš Heger (oba TOP 09).

Daňový balíček prošel ve sněmovně 7. listopadu. Tehdy s ním koalice spojila svou další existenci, ale jelikož zvýšení daní nakonec prošlo, vláda Petra Nečase nepadla. ODS totiž pomohli s přijetím tři noví poslanci, kteří nahradili takzvané rebely.

Opoziční zákonodárci balíček jako celek kritizují. Mluví o něm jako o balíčku zdražovacím. Vadí jim především zvyšování DPH a podle nich poškodí českou ekonomiku. S přijetím balíčku ale počítá státní rozpočet na příští rok.

Na Klause bude vyvíjen nátlak

Včasné přijetí by pak mohl zkomplikovat prezident Václav Klaus. Na něj bude podle ČSSD vyvíjen tlak, aby balíček co nejdříve podepsal. Pokud by se balíček nepodařilo prosadit do konce měsíce, od příštího roku by platila sjednocená sazba DPH ve výši 17,5 procenta. Citelněji by se patrně zvýšily ceny potravin nebo léků, které nyní patří do snížené čtrnáctiprocentní sazby. Levnější by naopak mohlo být spotřební zboží, které podléhá dvacetiprocentní sazbě DPH.

Řešit by se to podle sociálních demokratů dalo rychlým přijetím další novely, kterou by se sazby ponechaly aspoň na současné úrovni. "Všichni dobře víme, že se nevybere ani o korunu více," uvedl ke zvýšení sazeb například předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Poukazoval spolu s kolegy na to, že se ani po zvýšení DPH na současnou úroveň nepodařilo získat peníze na pokrytí důchodového deficitu. Balíčku vytýkali také nepřehlednost a nepřezkoumatelnost.

"Je to balíček zoufalství vlády a vládní koalice," prohlásil pak také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Zpochybnil tvrzení, ze se jedná o dočasná opatření, která by měla do tří let skončit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…