Doprovodný zákon k zdravotnickým zákonům senátoři odmítli

12.10.2011 14:08

Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách, zákona o specifických zdravotních službách a zákona o zdravotnické záchranné službě senátoři zamítli Pro zamítnutí bylo 35 senátorů.

Doprovodný zákon k zdravotnickým zákonům senátoři odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Senát dnes vetoval i takzvaný změnový zákon k reformním zdravotnickým zákonům, tedy předlohám o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě.

Senátoři zamítli dnes totiž podle očekávání opoziční většinou dva ze tří takzvaných kodexových zákonů zdravotnické reformy. Jde o předlohy o zdravotních službách a o specifických zdravotních službách. S pozměňovacími návrhy vrátil sněmovně návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. V něm chce ponechat současnou nejzazší dobu příjezdu záchranářů k pacientům a zavést odchodné pro záchranáře. 

Hlasování dnes:

Předlohy se tak vracejí do sněmovny. Vládní koalice v ní svou pohodlnou většinou s největší pravděpodobností senátní veta přehlasuje. Koalice už avizovala, že bude souhlasit s odchodným. Na odchodné ve výši až šesti měsíčních platů by proto nejspíše měli mít nárok záchranáři pod dosažení 50 let věku, pokud u záchranky pracovali alespoň 15 let.

Jak se poslanci postaví ke senátním změnám zákona o záchranné službě, není jasné. Vláda v předloze navrhovala prodloužit dobu až na 20 minut místo současných 15 minut. Podle senátorů by se tím ale zhoršila dostupnost zdravotní péče a tak s návrhem nesouhlasili. S ponecháním dojezdové doby 15 minut však nesouhlasil v Senátu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Zákon o zdravotních službách zamítla horní komora již minulý čtvrtek. Předloha vymezuje podmínky poskytování zdravotní péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Vláda chce, aby všechny tři reformní předlohy platily od začátku příštího roku.


Možná jste nečetli:

  • U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger
  • Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře
  • Poplatky nezvyšovat, ani nerušit. Osobní názor ministra
  • Poplatky jsou jen technickou záležitostí, uklidňuje poradce Zajac
  • Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší
  • Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok
  • Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má
  • Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest

    Čtěte více:

  • reklama

    autor: olb

    Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

    Naše obrana

    Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

    14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

    Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…