Generální inspekce bezpečnostních sborů zatím nevznikne. Senát normu vrací do sněmovny

06.10.2011 10:15

Senátoři vrátili poslancům normu, díky níž má vzniknout Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vznik GIBS má vést k efektivnějšímu boji s korupcí v bezpečnostních sborech a k nezávislému a účinnému stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Šéfa GIBS má jmenovat premiér nebo prezident.

Generální inspekce bezpečnostních sborů zatím nevznikne. Senát normu vrací do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Vláda vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů posvětila koncem letošního června a poslanci k normě řekli ano v září. Premiér Petr Nečas k inspekci řekl, že inspekce má vést k efektivnějšímu boji s korupcí v bezpečnostních sborech a k účinnému stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce.

„Ze stávajících vnitřních inspekcí bude vytvořen jeden nezávislý celek, který bude mít možnost vyšetřovat trestné činy příslušníků těchto bezpečnostních sborů," vysvětlil k tomu tehdy Nečas s tím, že zákon o GIBS, který je součástí protikorupčních snah kabinetu, vláda přijala jednomyslně.

Zákon přišel do horní parlamentní komory představit ministr vnitra Jan Kubice. Za normu ale mezi zákonodárci lobboval především Kubicův předcůdce - Radek John. Podle něj je vznik GIBS součástí protikorupční strategie Věcí veřejných. Ostatně byl to John, kdo tento zákon  prosadil ve i vládě.

„Schválení vzniku GIBS vítám, protože vedle faktu emancipace generální inspekce a tím posílení protikorupčního boje v této oblasti, jsou součástí nového návrhu dvě zásadní rozhodnutí. Rozšíření testů spolehlivosti a zavedení možnosti nahlédnutí do daňového řízení specializovaným policejním útvarem určeným Policejním presidentem. Obojí pomáhá účinnému boji s korupci a závažnou kriminalitou," řekl před časem k inspekci John.

Vladimír Dryml z ČSSD  dnes v Senátu připomněl, že jde vskutku o velmi významný zákon, "i když se to nezdá". "Jde konečně o jeden z významných bojů proti korupci," řekl Dryml a připomněl Bardychův gang a věci, které se nyní kolem tzv. Toflova gangu dějí v Brně.  Upozornil však, že zřízení inspekce bude stát 140 milionů korun.

Bezpartijní senátor Jaroslav Sykáček pak za debatním pultíkem varoval, že při neustálém snižování počtu policistů nebude nakonec už koho kontrolovat. Zmínil pak problémy, které policii v nynější době zmítají - málo peněz, nedostatek pohonných hmot pro policii atd.  "Nechceme, aby se nám snižoval stav policistů, ale aby tady byla dobrá vymahatelnost práva," upozornil.

Vládly dohady, kdo asi inspekci povede

Senátoři se kromě jiného dohadovali i na tom, jestli je nutné přijmout některé pozměňovací návrhy od jednotlivách senátorů, například Jiřího Čunka (KDU- ČSL) k tomu, jaké má mít ředitel GIBS vzdělání a jakou má mít za sebou profesionální dráhu a jaké se na něj  budou vztahovat pravomoci.  Podle některých senátorů totiž bude mít tento člověk obrovskou pravomoc a navíc si ho vybere sám premiér.

„Bude to velmi mocný mocenský nástroj. Nepodceňujme však premiéra v tom, jestli si vybere schopného člověka, i když na druhou stranu vidíme, že na ministerstvo zemědělství přijde Petr Bendl, který už prošel mnoha obory," podotkl k tomu například senátor Dryml.

Upozornil, že členové inspekce budou mít i nástroje proti občanům, kterým třeba mohou násilím vniknout kdykoliv do osobního vozidla. Chtěl proto, aby tam byla právní pojistka. "Nepochybuji o to,, že ředitel GIBS by měl být člověk, který by měl mít právní vzdělání," dodal Dryml. 

Pro to, aby norma byla vrácena do sněmovny s pozměňovacími návrhy Senátu bylo 48 senátorů, proti jeden. Senát chce upravit přesně ty podmínky pro kandidáty na ředitele nové Generální inspekce bezpečnostních sborů, o nichž senátoři dnes hovořili. Inspekce má přitom začít pracovat už příští rok.

Senát chce, aby měl kandidát vysokoškolské magisterské vzdělání v oboru právo. V posledních pěti letech by nesměl být příslušníkem bezpečnostních sborů. I předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (BEZPP) právní vzdělání zdůvodnil tím, že inspekce povede trestní řízení a bude mít obsáhlé pravomoci.

Na GIBS se bude vztahovat zákon o služebním poměru

GIBS má být samostatným bezpečnostním sborem, na jehož příslušníky by se vztahoval zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Má mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie.

Podle důvodové zprávy má mít 335 tabulkových míst, z toho 275 pro příslušníky a 60 pro občanské zaměstnance. Návrh usnesení počítá s tím, že se na GIBS převede 209 tabulkových míst příslušníků a tři tabulková místa občanských zaměstnanců policejní inspekce, 16 tabulkových míst zaměstnanců ostatních složek vnitra, deset tabulkových míst příslušníků vězeňské služby a devět tabulkových míst příslušníků celní správy. Nově má vzniknout 47 tabulkových míst příslušníků a 41 tabulkových míst občanských zaměstnanců.

GIBS má být samostatná i ekonomicky. Návrh počítá s tím, že bude mít postavení organizační složky státu s vlastním rozpočtem. Předkladatelé počítají s ročními náklady na fungování GIBS ve výši téměř 280 milionů korun, jednorázové výdaje na vznik inspekce a její vybavení vyčíslili na skoro 46 milionů korun. V prvním roce fungování by tak byl rozpočet GIBS zhruba ve výši 325 milionů korun.

Většina peněz, celkem přes 185 milionů korun, by přešla z rozpočtů ministerstev vnitra, spravedlnosti a financí. Drtivou většinu - asi 174 milionů - z toho tvoří nynější náklady vnitra na policejní inspekci. Zbytek rozpočtu GIBS - v prvním roce skoro 140 milionů korun a v dalších letech téměř 94 milionů korun - by šel ze státního rozpočtu. Návrh počítá s tím, že by se výdaje státu mohly ještě o 11 milionů korun navýšit v případě, že by bylo nutné pro generální inspekci pronajmout novou nemovitost. Na GIBS mají být převedeny nemovitosti, které nyní využívá policejní inspekce.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…