Hned mi to blesklo hlavou! Veleba srovnává poruchu Sobotkova letadla a nedávnou Zemanovu cestu z Číny

16.12.2014 14:04

Miloš Zeman udělal dobře, když se z návštěvy Číny na státní svátek vrátil pronajatým tryskáčem soukromých společností. ParlametnímListům.cz to řekl senátor Jan Veleba v reakci na pondělní zprávu o závadě na armádním airbusu, kterým měl cestovat premiér Sobotka na summit do Bělehradu.

Hned mi to blesklo hlavou! Veleba srovnává poruchu Sobotkova letadla a nedávnou Zemanovu cestu z Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

Premiér Bohuslav Sobotka mířil v pondělí večer do srbské metropole na summit předsedů vlád šestnácti zemí a Číny (16 + 1). Armádní speciál Airbus A319 se však porouchal, premiér s nejbližší delegací musel využít malý záložní Challenger.

„Zbytek výpravy premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na summit do Bělehradu odletěl z letiště v pražských Kbelích dnes ráno opraveným letounem Airbus. Kvůli poruše jej v pondělí večer nahradil menší Challenger, a do Srbska tak mohla letět jen část delegace. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková,“ napsala ČTK.

Nešlo zdaleka o první poruchu armádního letounu, kterým do zahraničí cestují čeští ústavní činitelé. U starých letounů se to dříve stávalo často, nicméně ani u nového Airbusu A319 nejde o první závadu. V květnu 2013 došlo k prasknutí čelního skla při cestě tehdejšího premiéra Nečase do Ruska, airbus tak musel letět ve snížené výšce a v Moskvě nakonec přistál v pořádku.

Podle senátora a předsedy SPO Jana Veleby je to jen důkazem správnosti rozhodnutí prezidenta Zemana vrátit se z Číny na oslavy 28. října soukromým moderním tryskáčem, který si pronajaly společnosti PPF a J&T.

„Když jsem si tu zprávu dnes ráno četl, přesně mi bleskl hlavou ten návrat pana prezidenta z Číny a řekl jsem si, že vlastně udělal dobře. Ty armádní airbusy jsou sice pár let staré, ale rozhodně to není první porucha. Ukazuje se, že když letěl z daleké Číny, nebyl to zas tak velký prohřešek, ale čistě pragmatická záležitost a ten humbuk kolem toho byl naprosto lichý,“ řekl ParlamentímListům.cz senátor Jan Veleba.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…