Jsi Gottwald, sociopat a kretén. Tohle si vyslechne Dienstbier

04.03.2013 18:01

Senátoři schválili podání žaloby pro velezradu na prezidenta republiky Václava Klause. Klausův spojenec v reakci na tento akt označil iniciátora žaloby, senátora a neúspěšného kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera za „sociopata“ a „kreténa“.

Jsi Gottwald, sociopat a kretén. Tohle si vyslechne Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Wagnerová hlasovala pro

Členové horní komory v pondělí schválili připravenou žalobu na prezidenta Václava Klause. Podpořilo ji 38 z 81 senátorů. 30 jich bylo proti. Hlasování probíhalo za zavřenými dveřmi.

Zakomplexovaný sociopat a kretén

Velmi peprně ohodnotil „vítězství“ iniciátora žaloby, Jiřího Dienstbiera, poslanec ODS Boris Šťastný. „Je to hanebnost a pomsta prezidentu republiky integrovaná v podobě směšného pseudopolitika Jiřího Dienstbiera. Tento zakomplexovaný hurvínek, trouba a hňup pošlapal veškeré principy demokracie a ústavnosti. Je to ostuda pro Českou republiku v zahraničí. Poškozuje to ale důvěru občanů v český stát a jeho ústavní instituce,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

„O Jiřím Dienstbierovi, který zosnoval toto spiknutí proti demokracii a Ústavě, které se nesmazatelně zapíše černým písmem do našich dějin, nemohu říct nic jiného, než že je to sociopat a kretén,“ dodal Šťastný.

Sociopatie je podle Wikipedie jedna z poruch osobnosti u člověka, která zapříčiňuje abnormální chování daného jedince vůči okolnímu prostředí. Tuto poruchu často způsobují špatné sociální vztahy, které jsou způsobeny například nepřizpůsobivostí či uvalením viny na okolí. Sociopatické chování lze vypozorovat například v hrubém násilném vztahu ke zvířatům. Tyto projevy jsou nadále často opakované, včetně samotného sebezklamání. První známky se mohou objevit již ve věku 15 let.

Gottwald s americkým pasem

K rozhodnutí Senátu se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i bývalý Klausův vicekancléř Petr Hájek. „Dnes je jistě významný den, který opět vstoupí do historie boje proti demokracii. Tihle současní bolševici se sice trochu zpozdili, do 25. února to nestihli, ale smysl je tentýž jako v roce 1948. Říkají nám zcela jasně, že už mají dostatečně velkou sílu, aby své politické soupeře hnali před soud jako velezrádce. Od této chvíle může být opět kterýkoli politický názor nebo čin, pokud s ním ONI nesouhlasí, prohlášen za velezrádný. Významná informace. Poznamenal bych snad jen, že jako obvykle jsou ti jakobíni nepoučitelní. Nakonec pod těmi gilotinami skončí sami. Nic nového pod sluncem. Jen tomu teď trochu jinak říkají,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Hájek.

Pro Hájka dnešní rozhodnutí Senátu znamená, že cílená destrukce politiky a útok proti osobnostem reprezentujícím souboj za standardní demokracii v naší zemi po roce 1989 nabral novou dimenzi.

„Souboj se mění v boj. Bude potřeba vědět mnohem přesněji, kdo jsou ONI a kdo jsme my – ti, kterým na svobodě ve standardní demokracii záleží. Pro každého, komu toto není už opět lhostejné, jde o kategorický imperativ: Nesmíme se dát, musíme se bránit a sjednotit se na nejvyšším možném společném jmenovateli. Dříve než opět zasednou Výbory pro obecné blaho. V politickém smyslu slova by se tato zrůdnost v podání Gottwalda s americkým pasem a jeho sedmatřiceti soudruhů senátorů měla stát impulsem pro resuscitaci polomrtvé pravice v naší zemi. Něco pro to chci sám v blízké době udělat. A na víc se mě raději neptejte. Řada lidí mi nejprve psala, že líčení konspirace proti svobodě a demokracii, které popisuji ve své knize Smrt v sametu, přeháním. Nyní mi ti samí lidé píší, že jsem měl pravdu,“ dodal Hájek.

Kopání do prezidenta

„Žalobu skupiny senátorů na prezidenta republiky považuji za politický akt bez reálného právního základu. Někteří politici se snaží na poslední chvíli kopnout do prezidenta republiky. Za více než dvacet let jeho politické kariéry nesebrali odvahu utkat se s ním ve standardním politickém boji. Neměli ani tu slušnost postavit se Václavu Klausovi tváří v tvář, proto jej teď místo přímého střetu kopou do kotníků. Žaloba vypovídá hlavně o charakteru těchto lidí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát iniciativu odsuzuje. „Pan Dienstbier a spol. by si raději měli dát mokrý hadr na hlavu. Kriminalizace politických rozhodnutí je těžká rána demokracii. Nepodpis smlouvy je politický akt, nikoli trestní,“ míní poslanec.

Málo eurohujerský prezident

Návrh na podání žaloby se týká především amnestie, ale nejenom jí. Senátoři prezidentovi vytýkají například i to, že dosud nepodepsal novelizaci Lisabonské smlouvy umožňující vznik Evropského stabilizačního mechanismu, který, mimo jiné, zavazuje Českou republiku zaplatit zhruba 350 miliard korun v okamžiku vstupu do eurozóny, či že neratifikoval dodatek k Evropské sociální chartě.

Žaloba také uvádí, že Klaus téměř rok nejmenoval žádného ústavního soudce a vyjma dvou neúspěšných pokusů ani nikoho Senátu ke schválení nominace nenavrhl, „čímž vážně ohrozil řádné fungování Ústavního soudu“.

Ústavní soud dá žalobě na prezidenta prioritu

Ústavní soud oznámil, že žaloba dostane prioritu před ostatními kauzami. Rozhodnutí by prý mohlo padnout nejdříve koncem března.

Velezradou je podle zákona o Ústavním soudu „jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu“. Trestem je ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt. Klausovo druhé funkční období přitom skončí už tento čtvrtek. Odsouzený prezident také ztrácí nárok na plat a požitky po skončení výkonu funkce.

Senát podle Dienstbiera splnil svou povinnost chránit ústavnost a nemohl mlčet v situaci, kdy byla ze strany Klause údajně opakovaně porušována Ústava. „Neúcta k pravidlům vede na protiústavní scestí a tomu Senát bránit musel,“ řekl Dienstbier s tím, že chránit ústavnost je důležité v jakémkoliv okamžiku.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…