Jsme národ, hlásí Romové. Odpověd: Založte si stát a starejte se

11.10.2011 4:39

Podle bývalých poslanců Federálního shromáždění ČSFR za Romskou občanskou iniciativu - Občanské fórum jsou Romové národ. Jejich stanovisko přednesli Zdeněk Guži, Klára Samková a Karel Holomek. Senátor Jaroslav Doubrava ale míní, že pokud jsou národ, tak ať si založí vlastní stát.

Jsme národ, hlásí Romové. Odpověd: Založte si stát a starejte se
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rom ve Vansdorfu

„Přesto, že každý národ má svá ústavně zaručená práva, Romové prakticky nepožívají žádných práv jako členové národa, zejména jsou vyloučeni ze skutečného rozhodování o svých vlastních věcech a nemají reálnou možnost participovat na politické moci," kritizují současnou situaci bývalí poslanci, jejichž stanovisko v pondělí přednesli Zdeněk Guži, Klára Samková a Karel Holomek.
Prohlášení přišlo dva týdny poté, co Romové oznámili založení vlastní politické strany

Více: Romové musejí být bráni jako samostatný národ, tvrdí aktivista


Požadavky ROI

Podle nich by se například vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách měla přeměnit v orgán romské reprezentace na základě zákona o národnostních menšinách, upravujícího též otázku romských místních samospráv, nebo aby byla zavedena pro romské děti romština do škol a je vyřešena otázka dříve zvláštních, nyní praktických škol.

Požadují rovněž, aby byl opět zařazen do programové skladby České televize magazín Romale, a to minimálně v rozsahu 45 minut týdně.

Cikánský stát

Senátor Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz však příliš s prohlášením romských aktivistů nesouhlasí. „U nás jim nikdo nebrání participovat na politickém rozhodování. V minulých krajských volbách jsme Romku měli na druhém místě kandidátky, tak ať nepovídají hlouposti. Když se u nich někdo najde, kdo by byl schopen vykonávat politickou funkci, tak jim nikdo nebude bránit. Ladislav Body byl poslancem za KSČM a nakonec se zachoval, jak se zachoval. Utekl i s mandátem ze strany pryč. Problémem je to, že se u nich nenajdou lidi, kteří by politiku byli schopni dělat," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Doubrava.

Psali jsme: Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů


„Že jsou Romové národ, si nemyslím. To slyším poprvé. A pokud chtějí samosprávu a rozhodovat si o svých věcech, tak ať si někde opatří kus pozemku a ten svůj národ si tam přestěhují a vytvoří si tam svůj stát. To by bylo vůbec nejrozumnější řešení. Sice budu zase nařčen jako rasista, ale pokud si chtějí sami vládnout, tak ať to takhle vyřeší. Ať nám ukážou, jak by se dokázali o sebe postarat, kdyby nedostávali sociální dávky. A klidně ať si ve svém státě zavedou vízovou povinnost," dodal Doubrava.

Romština ne, Romale ano!

Doubrava si také myslí, že zavedení romštiny do škol je hloupost. „Pořád si nechtějí uvědomit zásadní věc, že cesta ke vzdělání vede přes jazyk majority. Nevím, kde by chtěli získávat vzdělání v romštině. Cestou ke vzdělání je jazyk majority. Svůj jazyk se učit mohou. Ale když budou vykřikovat, že chtějí svou vlastní školu, tak se musím ptát, k čemu by jim byla. Nemůžou chtít po majoritě, aby se naučila jejich jazyk jen proto, aby jim poskytla vzdělání. Musí si uvědomit, že oni jsou minoritou, a doufám, že ještě dlouho budou," říká senátor ParlamentnímListům.cz. 

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není


Doubravovi by ale nevadil pravidelný pořad Romale. „Oni mají ale zvláštní režim. Přes den spí a v noci pijí a veselí se, čili by se jim to muselo přesunout do těchto hodin, aby to mělo nějakou sledovanost," smál se senátor.

Jsme snad Romská republika?

Ani náchodský senátor Petr Pakosta z ODS, v jehož volebním obvodu je též významně přítomna romská menšina, není zastáncem speciálních práv pro Romy. „Nerad bych se vyjadřoval, zda jsou nebo nejsou národem. Ale my máme nějaká ústavní práva jako členové českého národa? Pokud vím, tak pouze jako občané České republiky. Stejně jako Romové. Navrhovatelé by si měli lépe prostudovat ústavu. A pokud jde o politickou participaci, tak stejně dává Ústava ČR každému právo volit a být volen. To by si měli také nastudovat. Nevím o žádné legislativní úpravě, která by jim to zakazovala," řekl Pakosta pro ParlamentníListy.cz.

Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka


„Pokud se obecně dohodneme, že tu budou mít všichni samosprávné orgány, tak uděláme samosprávný orgán pro český národ, pro Poláky, pro Slováky, pro Vietnamce, Rusy, Ukrajince, Araby. Pokud připustíme, že Romové jsou národ, tak i tyto národnosti by měly mít svůj samosprávný orgán. Ale nevidím důvod, proč by zrovna romské etnikum mělo mít privilegium vůči ostatním. A s tou romštinou je to podobně. Tak tedy vyučujme němčinu, polštinu, ruštinu, maďarštinu, arabštinu, turečtinu či svahilštinu a tak dále. V této absurdní souvislosti je to možné," dodal Pakosta.

Čtěte také: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí


„Když to ale celé shrnu, tak by pro harmonické soužití postačilo, kdyby příslušníci romského etnika, kteří se cítí býti ukřivděni, se drželi starého hesla ´v Římě se chovej jako Říman´. To oni už ale nechtějí. To by byla diskriminace!" uzavřel senátor ODS.

Romové chtějí pod sebe začlenit agenturu pro začleňování Romů

Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách je v současnosti nástrojem Vlády ČR k zajištění podpory obcím v procesu sociální integrace. Jejím posláním je propojovat subjekty na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru.

Čtěte také: Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc


V současné době funguje Agentura ve své pilotní fázi. Do projektu bylo v roce 2009 zahrnuto 13 lokalit (měst i regionů), kde Agentura působila a postupně standardizovala svou činnost. V následujících letech dojde k zahrnutí dalších měst (10 od dubna 2010 a dalších 10 od července roku 2011). Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách je jedním z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády ČR, vedených vládní zmocněnkyní pro lidská práva Monikou Šimůnkovou.


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…