Kalousek zaskočil bývalou ústavní soudkyni úsměvem Mefista

29.06.2012 20:48

„Kalousek s jeho úsměvem Mefista mě překvapil,“ říká bývalá ústavní soudkyně, a nyní kandidátka do senátorského křesla za Stranu zelených v Brně, Eliška Wagnerová.

Kalousek zaskočil bývalou ústavní soudkyni úsměvem Mefista
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová

Způsob, jakým byl odstaven z vlády ministr Jiří Pospíšil (ODS), ji šokoval, stejně jako rychlost podpisu prezidenta na odvolací listině. O svá stanoviska se podělila s ParlamentnímiListy.cz.

Na rozdíl od některých politiků si Eliška Wagnerová nemyslí, že by byla v tuto chvíli ohrožena sama podstata právního státu, a rozhodně by to tak neformulovala. „Víte, to co se v poslední době děje, vezmeme-li třeba žádosti o vydání poslanců, to bych naopak řekla, že je pokus o nápravu stavu, který zde hodně dlouho přetrvával. Spíš bych v tomto případě řekla, i když to není zcela přesné, že zde jde o pokus restaurace právního státu,“ říká bývalá ústavní soudkyně.

Nezaleknou-li se policie a zastupitelství politického bubákování, je to jen dobře

Také ona vnímá, že se premiéru Petru Nečasovi a některým dalším politikům tyto pokusy o nápravu velmi nezamlouvají. „Je přece jasné, že se jim to nelíbí, ale musejí si uvědomit, že jsou jen součástí soukolí. Zaplať pánbůh, ty ostatní státní instituce konají, jak jim ukládá právní řád,“ říká Wagnerová. Je přesvědčena, že právě v tom spočívá podstata celé věci. „Hovoříme-li o trestní činnosti, pak budou-li policie a státní zastupitelství konat, a nezaleknou se nějakého bu-bu-bu, je to v pořádku a je to velmi dobře,“ chválí postoj policie a státního zastupitelství Wagnerová.

„Samozřejmě, že vyjadřování, která jsme měli v poslední době možnost z úst některýcvh politiků slyšet, například na adresu policie, by pochopitelně zaznívat neměla, to je špatně,“ kritizuje Wagnerová pro ParlamentníListy.cz. Stejně špatně, i když by nešlo o přímé ovlivňování, je podle ní už samotný fakt, že něco osobně a přímo řekne policistovi premiér, ex-premiér, ministr vlády.

Aby ministr volal přímo policistovi, asi opravdu není běžné

Už vůbec to, že ministr Kalousek osobně zavolal policistovi šetřícímu záležitost místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové, je podle Wagnerové velká chyba. Připomněla, že na to má ministr své úředníky, kteří mohou zcela oficiální úřední cestou cokoliv doručit, nebo využít datové schránky.

„No a konkrétně ten telefonát, opravdu nevím, co měl znamenat, co bylo jeho skutečným obsahem, protože konkrétní důkazy žádné nemáme. Pouze informaci, kterou přinesl týdeník Respekt. Skutečný hmatatelný důkaz ale nemáme žádný,“ konstatuje. „I kdyby ten obsah telefonátu nakrásně byl takový, jak tvrdí pan ministr Kalousek, už jen ten samotný fakt, že osobně volal, je prostě špatně,“ dodává Wagnerová.



Nechá se policista zastrašit?

V takovém případě je podle ní velmi důležité, jestli se ten který policista nechá zastrašit už tím, že mu volá ministr, nebo že ho nějakým způsobem označí premiér. „Pokud se zastrašit nenechá, je to výborné, ale samozřejmě by se to dít nemělo, protože na místě toho policisty může sedět někdo méně „odolný“. "Někdo, kdo by se mohl nechat ovlivnit,“ obává se bývalá ústavní soudkyně.

Eliška Wagnerová se zatím nechce vyjadřovat k tomu, zda na dění, související s bleskovým odvoláním ministra Pospíšila, mohla mít vliv skupina státních zástupců, soustředěná kolem osoby Igora Stříže. „Do toho nevidím, takže se k tomu vyjadřovat nebudu. Až k tomu budeme mít nějaké podložené informace,“ konstatovala.

Kalousek v prohlášení neměl argumenty, ale svá tvrzení podepřel úsměvem Mefista

O státní zástupkyni Lence Bradáčové zatím Wagnerová premiéra Petra Nečase (ODS) mluvit neslyšela. „Zato mě velmi překvapil pan Kalousek, když říkal, že by bylo výborné, kdyby Lenka Bradáčová na vrchní státní zastupitelství přišla. Naopak, dokonce se snažil tvrdit, že jde o stejnou skupinu, která jak odmítá paní Bradáčovou, tak rozpoutává ty trestní případy,“ usmála se Wagnerová. To jí přišlo divné.

Anketa

Souhlasíte s M. Kalouskem, že ČR hrozí policejní stát?

hlasovalo: 9593 lidí

„Neměl pro to sice jediný argument, ale toto tvrdil, řekla bych přímo s mefistofelevským úsměvem,“ dodává se značnou dávkou ironie v hlase. Opravdu ji to prý velmi pobavilo, protože Kalouskova řeč neobsahovala podle ní žádný argument, ale pouhá tvrzení.

Nenechme se opíjet rohlíkem

„Víte, já do těch událostních „střev“ zatím moc nevidím, ale právě proto by to chtělo, abychom se o těch záležitostech dozvídali více,“ požaduje Wagnerová. „Abychom nebyli opíjeni rohlíkem, protože to vysvětlení, kterého se nám dostalo, působí opravdu krajně nevěrohodně. Přinejmenším velmi nevěrohodně,“ dodává.

Také rychlost, s jakou prezident Václav Klaus podepsal Pospíšilovo odvolání, prý na nedůvěryhodnosti onoho odvolání, jen přidává. „Tak rychle přece nikdy nejednal, vždyť to víme,“ zlobí se Wagnerová maje na mysli prezidenta Klause. Vadí ji už jenom to, že ani vládě ani prezidentovi Pospíšil nestál ani za to, aby mu poděkovali. „Vždyť to byl dlouholetý ministr, letitý kolega, premiérův spolustraník. A takto s ním zacházet?,“ říká rozhořčeně. Je to podle Wagnerové prostě jen další smutný příspěvek ke stavu, který panuje v české politické a ústavní kultuře.

Ústavní právnička míří do Senátu

Eliška Wagnerová kandiduje za Stranu zelených v Brně-střed do Senátu. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, zda se bude snažit v případě svého zvolení ve stávající politické kultuře něco změnit. „Je toho tolik, že vyjádřit to jednou větou opravdu nejde,“ směje se Wagnerová. Snaží se to proto vyjádřit mottem na svých stránkách: „Zelená právu, spravedlnosti a lidské důstojnosti“. „Je to moje osobní motto, které chci používat při posuzování zákonů, které mi projdou rukama,“ říká bývalá ústavní soudkyně.

Je přesvědčena, že právě zkušenost z tohoto úřadu jí pomůže dobře rozpoznat, když se u předkládaných zákonů nebo novel jedná o protiústavnost. Jak říká, velmi stručně shrnuto, svou roli v Senáru vidí především v tom, že bude v zákonech odchytávat ty největší zhůvěřilosti, které by se s nimi do horní komory dostaly. „Myslím, že tady bych tu svou zkušenost z Ústavního soudu mohla ve prospěch státu, a tedy našich lidí, dobře zúročit," dodává na závěr Eliška Wagnerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…