Klaus střežil průběh voleb. Pěkně z výšky

13.10.2012 19:30

REPORTÁŽ Chodby základní školy zdůrazňují podzim za okny. Mezi vyřezanými dýněmi procházím až do jedné z tříd, která se na dva dny v roce změnila ve volební místnost. Ze stěny se na mě usmívá fotografie Václava Klause. Připomíná obraz Mony Lisy, ať si stoupnete z jakéhokoliv úhlu, máte pocit, že vás stále pozoruje. Tak ho pozorujte taky, to má za to.

Klaus střežil průběh voleb. Pěkně z výšky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Připomíná obraz Mony Lisy, ať si stoupnete z jakéhokoliv úhlu, máte pocit, že vás stále pozoruje. Tak ho pozorujte taky, to má za to...

Největší radost z voleb měly děti

Takhle se píšou dějiny. V jedné ze tříd základní školy, kde obyvatelé Jihomoravského kraje šli hodit svůj vlastní volební lístek. Přitom je pozoroval všude přítomný Klaus. Možná je kontroloval.

Do volební místnosti vstupuje muž s malou holčičkou. Zdá se, že ta má z toho největší zážitek. Otec jí podává vyplněný volební lístek a společně s ním ho nadšeně vhází do volební urny. Jak dlouho ji volební nadšení vydrží? Teď ji mohou být tak čtyři roky. Volební zájem ji vydrží maximálně ještě dalších čtrnáct let. Pak ji bude osmnáct, získá právo volit a už ji tu možná nikdo neuvidí. Kritická myšlenka směrem k mladé generaci.  Ale po dvou hodinách před dveřmi volební místnosti, kde nejčastěji vcházela zralá generace, se ji nelze ubránit. Nejvíce voličů bylo z řad rodin s dětmi: “Volil jsem ČSSD. Ne, že bych jim nějak věřil, ale přijde mi lepší volit někoho než nikoho. Malé strany nemají šanci. O možnosti volit komunisty ani nepřemýšlím. A všichni ostatní se dají dohromady s ODS. Takže jsem vlastně nevolil ČSSD, ale volil jsem proti ODS. O to mi šlo,“ vysvětlil mi Pavel Škára z Brněnska, který se svou dcerou právě vhodil do urny lístek.

Volič: Všude jsou gauneři, ale volit se musí

Před základní školou, kde se volilo, panuje klidné sobotní dopoledne. Ne všichni kolemjdoucí míří k volbám. Starší žena míjí školu, dovnitř nezamíří: “U voleb jsem nebyla, ani se nechystám. Je to stejně všechno jedna sebranka. Nevím, koho bych volila.“  Pan Petr Norman prochází také jen kolem, slyší otázku a hned se zapojí do diskuze: “Tím, že nepůjdete k volbám, situaci jen zhoršujete. Já tam byl včera, hned jak se otevřeli volební místnosti. Byli tam samí důchodci. Já už jsem sice taky v důchodu, ale i tak bych tam rád viděl nějaké mladé lidi. A taky nemůžu říct, že bych měl přímo nějakou oblíbenou stranu. Všude se najdou gauneři. Ale nevolit, to je blbost. Volil jsem nakonec ČSSD. Menším stranám nevěřím, nejsou schopné něco změnit. A za největší zlo považuji ODS. Tak jsem nevěděl, koho jiného než ČSSD. Vnímám, že dost starších lidí stále sympatizuje s komunisty. To nechápu. Je to asi tím, že jim vadí špatná sociální politika a poplatky ve zdravotnictví,“ myslí si pan Norman.

Mladší muž, který v ten okamžik zrovna prochází dveřmi do školy, má jasno: “Na internetu jsem našel program, kde vyplníte odpovědi na otázky, např. jestli souhlasíte se zavedením trestu smrti apod. Program pak vyhodnotil, s jakým politikem se nejvíce shodujete. Zajímavostí je, že největší soulad byl mezi mnou a politikem z ODS. Já přitom ODS vůbec volit nechtěl. Ale – s výjimkou dvou otázek- jsem se s ním shodl ve všem,“ nadšeně sděloval mladý muž.

V tuto chvíli jsou již volební místnosti uzavřeny a hlasy těch, co k urnám přišli, se sčítají.

Volební účast bude nejspíše nižší než v předchozím období. Komise již žádný velký zvrat ani autobus plný voličů nečeká. Je dobojováno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…