Koskuba k pádu ODS: Hrabe-li někdo pod sebe, nevidí, že je z dravce ukvokaná slepice

23.03.2013 7:30

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži, dva politici, ovšem z opačného politického spektra v aréně s pravidelnými komentáři uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Tématy je ohlédnutí za týdnem po výroku Jana Mládka o živnostnících-parazitech, propad ODS a také to, jak se oba muží dívají na možnost toho, že by exprezident Václav Klaus usedl v europarlamentu.

Koskuba k pádu ODS: Hrabe-li někdo pod sebe, nevidí, že je z dravce ukvokaná slepice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Slova stínového ministra financí Jana Mládka o tom, že jsou soukromníci paraziti byla označena následně za nešťastný výrok, který s sebou přinesl i řadu omluv. Jak se na ně dá dívat podle obou mužů – je to skutečně nešťastné vyjádření a slova, která mohou sociální demokracii do budoucna poškodit?

„Platí obojí. Je to nešťastný výrok, který ČSSD již poškodil a ještě může. Soupeři, včetně těch s vlastní velehorou másla na hlavě, to s některými věrnými mediálními spojenci jistě ještě mnohokrát do voleb vytáhnou. Zvláště poteče-li jim do bot. Budou-li pravicové volební preference až příliš neradostné. Ostatně - což už tady nebyl strašák Řecka? Ale abych byl upřímný, ono to označení nešťastný výrok je ještě až příliš jemné. Byla to prostě naprostá pitomost,“ uvedl v komentáři pro ParlamentníListy.cz spolustraník Mládka, poslanec Jiří Koskuba.

Stín stínového ministra v pomatení smyslů na něco pozapomněl

Podle něj se veřejnosti opravdu sluší omluvit. „Muselo to mnohé urazit. Ale sluší se omluvit i prostým řadovým členům strany oranžové růže. Těm, kteří vyvoleným opakovaně a nezištně pomáhají před volbami.  A chtějí úspěch svého mužstva. Je kruté takto lacině až pitomě jejich práci i naději hatit.  Doufám, že vedení ČSSD situaci zvládne. Proto slíbená nová stínová vláda musí být schopná, srozumitelná, konkrétní, stručná. Nejen z tradice by právě socani měli z pracujících voličů oslovovat hlavně zaměstnance. Ale v dnešní době i před týdnem tak nešťastně zmíněné živnostníky. On ten stín stínového ministra jaksi v pomatení smyslů pozapomněl, že mnozí z nich mají své zaměstnance. Třeba jednoho, dva. Nejen, že ti tak mají tolik potřebnou práci, ale též za ně musí „šéf“ státu platit a odvádět. Podobně, jako to činí jiní velcí zaměstnavatelé nebo by alespoň činit měl,“ pokračoval dál k danému tématu Koskuba.

Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE

Závěrem ale připomněl, že není ekonom a nemůže rozumět všemu. „Ale prostý rozum mi nějak napovídá: kdyby každý odvedl, co odvádět má, kdyby stát vybral, co vybrat se má, a kdyby se to, co se vybere, ihned nerozkradlo - tak je po problému. Žádné daně i odvody pak zvyšovat netřeba.  Možná bychom si žili jako v nějakém pohádkovém emirátu. Jenže kdyby jsou chyby,“ uvedl ještě poslanec.

Podle Kubery jsou Mládkovy výroky obráceným „Vítězným únorem“

Jak senátor ODS Jaroslav Kubera hned v úvodu přiznal, výrok Jana Mládka se dá přirovnat k obrácenému Vítěznému únoru v roce 1948.

„Tehdy komunisti slibovali, že seberou majetky jen těm velkým továrníkům, no a nakonec je sebrali i těm drobným živnostníkům, i když se zpočátku dušovali, že tomu tak nebude. Pan Mládek to vzal obráceně – nejprve by to vzal živnostníkům a pak by se pustil do velkokapitálu. Bez ohledu na to, že ten velkokapitál dává u nás nejvíc lidem práci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Jak dodal, svědčí to nebo může minimálně napovídat o hrozbě nástupu agresívní levice, což je velmi nebezpečné. „Tady už přestává legrace a začíná destrukce státu. Bohužel, těm, co se o to pokoušejí, to může dojít, až bude pozdě, až i oni zjistí, že na to doplatí,“ pokračoval dál senátor.

Historický propad ODS nad 8 procent

Agentura STEM v tomto týdnu zveřejnila výsledky průzkumu veřejného mínění ohledně stranických preferencí. A z nich vyplynulo, že ODS dál poměrně strmě padá – obdržela by nyní, pokud by byly volby jen něco málo nad osm procent hlasů voličů. Zvoní tedy skutečně ODS už hrana? A co to se sebou může přinést?

„Netvrdím, že by mne to udivovalo. Modrý pták má toho času dosti vypelichaná křídla. Není divu. Hrabe-li někdo stále pod sebe, pak si zřejmě sám nevšimne, že se z původního dravce stala pouhá ukvokaná slepice. Ale omlouvám se. To přirovnání nebylo pěkné, minimálně vůči těm slepicím. Ty snáší vejce, díky EU ve větších klíckách, tedy radostně. Proto trošku dražší. Ale raději zpět k modrým…ODS se prostě nedaří a obecně se ví proč. Očividně s výjimkou jejího pana předsedy,“ myslí si Koskuba.

Podle Koskuby premiér „tu a tam spíše hledá nějaká tajemná spiknutí, než vlastní chyby, neschopnost“.

Loď ODS s trhlinou velkou jako tunel Blanka

„Pochopitelně bych měl jásat. Volby se přeci blíží a náš hlavní soupeř ztrácí. Ale upřímně řečeno, solidní levice potřebuje solidní pravici. Tak jako ve fotbale Sparta potřebuje Slávii. A naopak. Bez toho by to taky nebyla ta pravá první liga. Další mužstva, stejně jako politické strany, nechť mi, prosím, prominou. Rovněž si povšimněte toho slova solidní. Je důležité a platí pro obě protistrany, pochopitelně. Bohužel, zhruba před sedmi lety se to tak trochu vytratilo. Když se dva perou, třetí se směje - řekla by Saturninova teta. U nás se směje pan Kalousek. I když právě jeho topácká ministerstva napáchala mnohé z toho, co napácháno bylo. Jenže šéf je šéf a ve vládě je to papírově pan Nečas. Nevím tedy, zda ODS zvoní zrovna hrana. Ale rozhodně jí zoufale ječí siréna, která svolává hasiče k velkému ohni. Nebo námořníky k pumpám poté, co jejich loď má v boku trhlinu velikou jako tunel Blanka. Je jen čistě na nich, zda oheň ještě uhasí. Nebo loď udrží na hladině. Kapitán jim v tom nepomůže, to je zřejmé,“ konstatoval dál Koskuba.

Jak dodal, zatím však na jejich omylech a malérech vydělává někdo jiný, a to strana TOP 09. „Nemyslím si, že zaslouženě. Vůbec si to nemyslím. Ale je to prostě tak. A co je ještě horší? Prodělává na tom celá tato země, a to už je malér. Není už čas končit s tou tragikomedií, pane premiére?“ uzavřel otázkou druhé téma komentáře poslanec sociálních demokratů.

Kdo asi vlastní tu agenturu? Cílem může být vyvolat v řadách ODS zmatek, myslí si Kubera

Podle senátora právě za občanské demokraty Kubery, je třeba možná vzít v potaz to, jaká je vlastnická struktura agentury, která tento průzkum provedla. A to i přesto, jak zdůraznil, že se mu takovéto „šťourání“ příčí.

„Dle mého smyslem takovýchto výsledků může být to, aby ODS začala zmatkovat, svolala třeba i nějaký mimořádný sjezd, což by těm politickým protivníkům logicky maximálně vyhovovalo. Já si naopak myslím, že to zdaleka není tak dramatické, že ODS má nyní otevřený prostor, aby mohla ukázat a dovést do praxe různé změny zákonů, které pomohou podnikatelům v této zemi, ale i obyčejným lidem, aby se jim tu lépe žilo. Bohužel, hrozí to, že když pak přijde vláda ODS, přijde legislativní smršť, která t zase všechno zruší,“ řekl Jaroslav Kubera k druhému tématu komentáře pro ParlamentníListy.cz.

Klaus v europarlamentu

Do jaké míry se zdá pravděpodobné, že by jeden z nejznámějších kritiků EU, Václav Klaus nakonec usedl v evropském parlamentu?

„Zatím to je jen teorie. Pan bývalý prezident, pokud je mi známo, nic takového nepotvrdil. Ale nápad to vůbec není špatný! Jazykově vybaven je a osobnost rovněž. Zadarmo to tam také není. Přitom ty silně zahnívající vody evropského megaparlamentu skutečně potřebují něčím rozvlnit. V celé slavné EU jdeme roky od krize ke krizi. Za těžké chyby neschopných či podvodných bankéřů, stále však královsky honorovaných, platí prostý lid. Europolitici přitom při hledání příčiny tápou. Nejsou schopni vymyslet nic kloudnějšího, než zakázat nám pomazánkové máslo. Ačkoliv dovolí dále prodávat pouhou limonádu pod matoucím názvem zázvorové pivo. To je nějaká spravedlnost?“ pozastavil se poslanec Koskuba ve své reakci na třetí téma komentáře týdne.

Podle něj by se tedy slušelo, aby ti, co tam v Bruselu a Štrasburku berou slušné prachy, za to neměli klid. „A ten by s naším Václavem vskutku neměli. Něco o tom víme. Zmínění bankéři se přitom zase až tak bát nemusí. Špinavé peníze stejně rozpoznat nejde. Alespoň se tvrdí, že to pan profesor tvrdil. Tady doma by se mohl pan prezident bez Hradu nudit, a to by nevěstilo nic dobrého. Připustíme-li si čistě teoreticky jeho eurokandidaturu za ODS, je zřejmé, že my, oranžoví, musíme nasadit silného protikandidáta. Nejlépe Jiřího Dientsbiera. Anglicky mluví, mediálně známý je, podporují ho překvapivě i zjevně pravicovější média a EU přitom naopak fandí. Mohlo by to taky vyjít, že? A bude to vyvážené. Tedy nejen Klaus v europarlamentu? Já jsem pro návrh! Zemi české to prospěje,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera: Účinkování Klause v europarlamentu by nebylo destruktivní, ale měl by se ho na to někdo zeptat

Jaroslav Kubera v tomto ohledu připomněl, že za myšlenkou poslat Václava Klause do europarlamentu stojí právě on. " Stačí, když si někdo dá tu práci a prohlédne mé názory na internetu z minula, skutečně jsem ten nápad vyslovil možná opravdu jako první. Přesto všechno co se až nyní kolem toho rozvíjí, se domnívám, že by asi především bylo na místě se zeptat na účinkování pro EU hlavně samotného KLause - a to jsme nikde nezaznamenal. Takže se tu uzavírá tzv. "účet bez hostinského"," řekl Kubera.

Jak dodal, působení exprezidenta Klause v Evropském parlamentu by však rozhodně nebylo destruktivní, jak se mnozí domnívají. "Naopak, on by tím svým kritickým pohledem vyvažoval tu jejich odtrženost od skutečné reality, a tím by byl zcela určitě pozitivním přínosem," zakončil Kubera komentář tohoto týdne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…