Kubera mluvil o Romech a mediální odborník napsal: Taková kravina, senátore

30.07.2013 10:38

Na serveru Britské listy se Radim Hreha pozastavuje nad výroky Jaroslava Kubery na adresu Romů. Podle něj se zdá, že sešup ODS už poznamenal i jeho kdysi bryskní duch. Jinak by prý těžko mohl přijít s výrokem, který může odsouhlasit snad jen hladovějící jihočeský student.

Kubera mluvil o Romech a mediální odborník napsal: Taková kravina, senátore
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Senátor Kubera se pro server První zprávy vyjádřil k romské problematice, přičemž prohlásil: „Napětí mezi romskou komunitou a většinovou společností, které v posledních týdnech panuje v některých lokalitách České republiky, je logickým důsledkem necitlivého zásahu komunistického režimu do jejich tradičního způsobu života.“

Na serveru Britské listy se proti němu ohradil mediální analytik a manažer Radim Hreha, který v letech 2006- 2007 působil jako ředitel Slovenské televize, v roce 2009 pak vyhrál výběrové řízení na ředitele ČTK, ale nebylo mu umožněno do funkce nastoupit.

Kuberovo vyjádření Hreha rovnou označuje za "kravinu" a poznamenává, že na takovou poznámku se nedá reagovat jinak než dotazem, co Kubera a jeho soukmenovci za téměř 24 let k odstranění tohoto necitlivého zásahu udělali. A třeba též otázkou, proč má toto napětí stoupající trend právě v posledních letech za pravicové vlády.

„Jako správný  demagog má jasno - za všechno zlé mohou komunisti,“ poznamenává dále komentátor. Jinak by prý těžko mohl hledat veškeré příčiny současného vysokého napětí výhradně v zákoně, jímž komunisté v roce 1958 zakázali kočovný způsob života.

„Autor výroku zřejmě nepochybuje o tom, že do roku 1958 romské etnikum  nebylo v Československu žádným společenským problémem,“ dovozuje. Proto následně Kuberovi i dalším připomíná, jaká byla realita v době, kdy Romové bezpracně kočovali krajinou. Sedláci před nimi od nepaměti museli držet pohotovost, a když „kočovní“ přitáhli do kraje, aktivizovalo se k obraně majetku vše, co mělo ruce a nohy.

Dále Kuberovi připomíná, že usazení Romů rozhodně nebylo nápadem komunistů. Za "První republiky" stále existoval trestný čin tuláctví, který do právního řádu zavedla Marie Terezie. Za socialismu se prý změnilo pouze to, že Romové museli mít trvalý pracovní poměr nebo jiný legální zdroj příjmů. „A stát měl povinnost zajistit práci každému. I Dežovi,“ dodává Hreha.

I tehdy však existovaly skupiny Romů, kteří byli absolutně nepřizpůsobiví. Kočovali krajinou, zejména na Slovensku, a tam ve svých „slumech“ žijí absolutně svobodně dodnes. Senátor Kubera by tam prý měl zajet, podívat se, jak by se romská populace vyvíjela bez komunistického zásahu do jejich svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…