Kubera po návštěvě u Zemana: On věří, že Rusnok důvěru dostane

19.07.2013 15:53

Jaroslav Kubera, šéf senátorského klubu ODS, navštívil prezidenta Miloše Zemana. Podle něj se bavili o věcech, které nejsou "určeny ke zveřejnění", médiím ale sdělil, že prezident hodlá využít všech svých pravomocí, které jako hlava státu má. Také podle Kubery nepochybuje o tom, že jím sestavená vláda důvěru získá.

Kubera po návštěvě u Zemana: On věří, že Rusnok důvěru dostane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

"Můj předpoklad je, že nenechá tu vládu vládnout za každou cenu, to znamená, když důvěru nedostane. On věří tomu, že nakonec tu důvěru získá," uvedl Kubera. Současná vláda Jiřího Rusnoka ale nemá na růžích ustláno - poslancům například vadí způsob, jakým zaplatil ministr financí Jan Fischer svoji prezidentskou kampaň. Předsedkyně vlády Miroslava Němcová také několikrát uvedla, že bývalá vládní koalice tuto vládu nepodpoří.

Kubera se ale obává toho, že by mohli například hejtmani ovlivnit názory některých poslanců za ODS. "Hejtmani mají poměrně velký vliv ve svých stranách obecně, takže i tam může vláda počítat s tím, že tam můžou přesvědčovat sociální demokraty, aby jí dali důvěru," uvedl Kubera. Šéfové krajů měli dnes schůzi s vládou. Předseda Asociace krajů Michal Hašek si schůzku, na kterou přišli všichni členové vlády, v médiích velice pochvaloval.

Zeman má dvě možnosti

Podrobněji obsah rozhovoru Kubera do médií komentovat nechtěl. Je tedy ale jasné, že v případě, kdy vláda důvěru nedostane, zasáhne opět prezident. Ten může zvolit dalšího premiéra a pokusit se sestavit novou vládu. Teprve při třetím pokusu premiéra vybírá předseda Poslanecké sněmovny, v tomto případě Miroslava Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…