Levicoví senátoři vyzvali vládu k ústupu od výjimky z listiny EU

06.10.2011 16:34

Sociální demokraté dnes v usnesení Senátu prosadili, aby vláda neprosazovala českou výjimku z Listiny základních práv EU. Výjimku si vyžádal prezident Václav Klaus před podpisem lisabonské smlouvy. Senát v usnesení také označil za nepřijatelné, aby případně dojednaná výjimka byla schvalována v rámci smlouvy o přistoupení Chorvatska k EU. Usnesení přijali senátoři proto, že souhlas s touto výjimkou z lisabonské smlouvy chce ČR prosadit na program jednání Evropské rady, konané 17. října 2011 v Bruselu.

Levicoví senátoři vyzvali vládu k ústupu od výjimky z listiny EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Výzva horní parlamentní komory není pro kabinet závazná. Za deklaratorní označila ustanovení i šéfka senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD).  Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) byla výjimka přislíbena za ústavně sporných okolností a snížila by standard ochrany základních práv českých občanů. 
    

Sociální a občanští demokraté se o výjimce přeli přes tři hodiny. Důvodem bylo nadcházející jednání Evropské rady a zasedání hlav států a vlád eurozóny, které se má uskutečnit v Bruselu 17. října. Vláda pak kvůli tomu předložila do Senátu dokument Informace vlády České republiky o pozicích vlády na jednání Evropské Rady konané ve dnech 17. a 18. října 2011. Jde o to, že představitelé EU se v Bruselu kromě jiných bodů budou radit i o tom, jak budou postupovat v případě hrozící krize eurozóny poté, co krachují rozpočty některých států EU. Dluhovou krizi není schopno zmenšit zvláště Řecko.

Vláda v dokumentu o Klausově výjimce neinformovala

Jenže vláda požádala kvůli jednání následující Evropské rady o zařazení bodu uplatnění tzv. Klausovy výjimky z lisabonské smlouvy. "Přiznávám, že jsem nezachytila v předkládací zprávě pana ministra, že by nás vláda o tomto bodu - uplatnění tzv. Klausovy výjimky - informovala. Nicméně myslím si, že my se tím zabývat musíme," podotkla k tomu za debatním pultíkem v Senátu místopředsedkyně horní komory  Alena Gajdůšková. Právě ale kvůli Klausově výjimce se senátoři zasekli a o bodu pak debatovali před tři hodiny.

K samotné výjimce pak napířklad předseda senátního evropského výboru Luděk Sefzig (ODS) řekl, že nesouhlasí s tím, že by výjimkou byla práva českých občanů nějak snížena, neboť jsou zaručena podle české listiny. Sefzig, jenž neúspěšně navrhoval jednání o výjimce přerušit, také nesouhlasil s tvrzení sociálních demokratů, že výjimka byla dohodnuta za sporných okolností. Poukázal na to, že mezinárodní smlouvy vyjednává s vládou prezident.

Podle Jiřího Dienstbiera (ČSSD) ale byl Klausův postup vydíráním, když sněmovna i Senát lisabonskou smlouvu ústavní většinou schválily. Soudí, že bude blamáž, když vláda dohodne výjimku, která nakonec nebude v Česku ratifikována.

K přijetí výjimky se členské státy EU zavázaly na žádost Klause, který si v roce 2009 vymínil její přijetí před svým podpisem pod lisabonskou smlouvu. Má údajně zaručit ochranu před případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR. Podle mnohých právníků jsou tyto obavy ale liché a kritici poukazují na to, že i když výjimka neplatí, sudetští Němci o svůj bývalý majetek v Česku nežádají. Podobnou výjimku si vyjednaly i Polsko a Velká Británie.

Oba dva dokumenty vztahující se k pozici vlády na jednání Evropské Rady nakonec senátoři přijali.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…