Lidovci: Michálek je super, ale musíme ještě zapracovat

13.10.2012 19:10

Nečekal, že propadne, postup z prvního místa je ale i pro něj příjemným překvapením. Libor Michálek je jedním z příkladů sázky lidovců na apolitické osobnosti a protikorupční image. Sázkou, která zatím vyšla.

Lidovci: Michálek je super, ale musíme ještě zapracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek

Kandidatura muže, který odstartoval svým svědectvím první velkou korupční aféru Nečasovy vlády, se stala pro KDU-ČSL jasným úspěchem. Michálek sice nedosáhl ve svém obvodu nekompromisního vítězství, jako to předvedl Jiří Čunek na Valašsku, ukazuje se ale, že nezávislá osobnost, která navíc byla ochotna kvůli upozornění na nepravosti riskovat zaměstnání, dokáže přivést voliče k urnám.

Pragmatik Bělobrádek: Nic není doma, druhé kolo může být slabší

U lidovců ale zatím panuje mírná nejistota, zda ti samí voliči přijdou ve druhém městském obvodu k urnám i příští sobotu. Libor Michálek sice má před druhým Stanislavem Křečkem (ČSSD) náskok víc než šest procent, optimismus ale i podle samotných členů strany není na místě. To se ostatně projevilo i při Michálkově příchodu na volební štáb v paláci Charitas. „Tak, a je to doma,“ prohlásil lídr Pirátské strany Ivan Bartoš, který Michálka doprovázel. Dostalo se mu ale ze strany předsedy Bělobrádka okamžitého poučení, že pravicoví voliči druhé kolo senátních voleb obvykle ignorují. Naznačil tak, že Michálek bude nakonec vděčný za každý hlas, který bude volit proti kandidátovi ČSSD.

„Očekával jsem umístění v první trojce kandidátů,“ komentoval svůj výsledek sám Michálek. I on považuje za předčasné cokoliv slavit, svou energii chce investovat do úspěchu v druhém kole. „Samozřejmě počítám s kontaktní kampaní, další konkrétní kroky probereme na volebním štábu, jednat budeme asi dlouho do noci,“ avizoval rušnou noc v paláci Charitas senátorský kandidát lidovců.

Jarolím Litoměřice nezaujal

Michálek není jediným známým protikorupčním aktivistou, který se rozhodl pro kandidaturu do horní komory. Příkladem z opačného konce škály volebního úspěchu je teplický zastupitel a místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. Se ziskem okolo dvou procent hlasů jeho výsledek patří ve volebním okrsku Litoměřice na samý konec pořadí kandidátů. „Za úspěch budu považovat nikoliv zisk mandátu, ale fakt, že lidí dorazí k volebním urnám,“ uvedl Jarolím pro ParlamentníListy.cz v předvečer voleb. K urnám přišlo na Ústecku 33,88 procent voličů, samotné volby senátora se v Litoměřicích účastnilo přes 35 procent lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…