Novému senátorovi zemanovců prý došla s ČSSD trpělivost. A nejspíš nebude poslední

31.08.2013 15:41

ANKETA Senátor Jozef Regec vystoupil z ČSSD a vstoupil do SPOZ. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil jeho odchod za přeběhlictví a podvod na voličích s tím, že zemanovci tím prý prokazují nedostatek slušnosti a malé sebevědomí. Někteří kolegové ale jeho odchod chápou jako výraz krize v ČSSD.

Novému senátorovi zemanovců prý došla s ČSSD trpělivost. A nejspíš nebude poslední
Foto: Hans Štembera
Popisek: Je také senátorem za ČSSD, tedy byl. Teď bude jezdit za stáj SPOZ

„Vážím si pana prezidenta a doufám, že budu moci být nápomocen,“ řekl senátor za obvod Blansko Regec. Ostře ho ale zkritizoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Přeběhlictví je nutno odmítnout jako podvod na voličích. Zemanovci, kteří dlouhodobě na přebíhání senátorů staví, tím prokazují jak nedostatek slušnosti, tak malé sebevědomí,“ uvedl Sobotka.

Regec zkritizoval dvoukolejnost vedení ČSSD mezi Sobotkou a Michalem Haškem: „Nikdo neví, kdo je tam kapitán. Vládci jsou dva, to mi vadí. ČSSD je velká strana, chybí jí člověk, který by jí vládl jasně.“

ParlamentníListy.cz se dotázaly sociálních demokratů, co říkají na Regecův odchod a zda si myslí, že před volbami dojde ještě k dalším odchodům z ČSSD.

Dienstbier by mohl se Sobotkou zůstat v ČSSD sám

„Pokud je mi známo, pana Regece do strany přivedl a jako kandidáta na senátora prosazoval pan předseda Sobotka. Je možné, že podobně, jako se nejednalo s panem Kajnarem nebo lidmi z Olomouckého kraje, došla trpělivost i panu senátorovi Regecovi, kterého znám jako vynikajícího sportovce i ze Senátu jako osobnost. Do SPOZ přešlo již hodně našich členů a vzhledem k permanentním hádkám vedení je možné čekat i další odchody, což mě nijak netěší a nesdílím názor některých ve vedení, který by se dal shrnout do věty 'Ať si jdou!'. Tímto tempem by také mohli za chvíli zůstat ve straně sami. I když nepochybuji, že lidem jako Jiří Dienstbier by taková situace vyhovovala, konečně by měl svoji kavárenskou stranu jeho obdivovatelů,“ řekl ParlamentnímListům.cz středočeský hejtman a senátor Josef Řihák.

Regecovy pohnutky chápe i senátor Miloš Janeček. „Senátora Regece jsem poznal jako férového chlapa. Opakovaně si stěžoval na nekorektní chování OVV ČSSD v místě bydliště. Odchody dalších bych nevylučoval. Jistě je pravda, že byl Regec zvolen voliči ČSSD, ale podvodem bych jeho přestup nenazval. Spíše bych se pokusil analyzovat, proč členové ČSSD přestupují do SPOZ,“ uvedl senátor.

Podobné motivy vidí i senátor Jaroslav Sykáček: „Odchod senátora Jozefa Regece mě opravdu mrzí. Je to prima člověk, kterému jsou cizí zákulisní intriky. Jako jeho kamarád vím, že již delší čas musel řešit vnitrostranické problémy na úrovni okresu. Jsem přesvědčen, že i v dalším období bude jednat i hlasovat jako sociální demokrat.“

„Nepochopil jsem důvody odchodu Jozefa Regece z ČSSD,“ reagoval stručně místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„Neznám skutečné důvody jeho přestupu. Ty, které uvedl v televizi, jsou nedůvěryhodné a zástupné. Jako sportovec snad ví, že věrnost klubu a dresu je ctnost hodná úcty. Přestup do jiného klubu na vrcholné úrovni nebývá před rozhodujícím střetnutím obvyklý. Jsme zklamán a doufám, že nejbližším kolegům v klubu i výboru Jožka svůj krok uspokojivě vysvětlí,“ uvedl senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD.

„Neříkám na to nic. Jen mě mrzí, že někteří senátoři nedrží s ČSSD basu,“ sdělila exposlankyně Hana Orgoníková.

V Senátu promluvil celkem dvakrát...

„S Bohuslavem Sobotkou souhlasím. Jakékoliv zběhnutí z jednoho politického uskupení do jiného v průběhu mandátu je podvod, protože kandidovali za program a stranu, ze které zběhli. Jestli chtějí tito slizcí političtí chameleoni být v jiné straně, tak ať nejdřív složí mandát a kandidují si znovu za tuto stranu. Ale kdo jednou zradí, ten zradí vždycky,“ rozohnil se poslanec Ladislav Šincl.

Podobně se na to dívá i jeho kolega Ivan Ohlídal. „Ano, pan Regec se dopustil podvodu na voličích,“ souhlasí se svým předsedou. „Bohužel takové politické podvody jsou možné jen v České republice a dalších několika málo zemích s nízkou politickou kulturou,“ myslí si. Konkrétně odchodu senátora Regece však nelituje. „Jak znám jeho činnost v Senátu, jeho odchod nebude pro ČSSD žádnou velkou ztrátou,“ myslí si Ohlídal.

Poslanec Jiří Petrů rovněž upozornil, že Regec není pro zemanovce žádné terno. „V Senátu vystoupil zatím dvakrát, k podpoře sportu jednou,“ zrekapituloval jeho kariéru. „Ukázal, že umí zradit svůj tým během závodu. Užije si svou chvilku slávy, ale do cíle je ještě daleko,“ sepsul kolegu. S názorem předsedy Sobotky, že se jedná o zradu voličů, prý rovněž souhlasí.   

 „Jako člověk, který je sociálním demokratem od svých těžkých studentských a exilových let, přeběhlictvím opovrhuji,“ napsal europoslanec Libor Rouček. „Přeběhlík ukazuje slabost svých názorů i charakteru, zrazuje své voliče i sebe,“ dodal. „V mravně a morálně silné společnosti by přeběhlík neměl mít šanci být zvolen,“ uzavírá Rouček.

Podobných případů přibude

Místopředseda rozpuštěné sněmovny Jan Hamáček je z Regecova kroku zklamán především proto, že mu jako šéf kampaně pomáhal se do Senátu dostat. „Společně se svým týmem jsem dělal vše proto, aby uspěl jako kandidát ČSSD,“ vzpomíná.

Další místopředseda sněmovny, Lubomír Zaorálek, zkonstatoval, že s přeběhlíky má naše země bohužel mnoho špatných zkušeností. „Rozhodovali o sestavení vlády i o prosazení zásadních zákonů,“ připomíná. Regecovo chování podle něj skutečně je podvodem na voličích. Zaorálek však neočekává, že by se objevil další podobný podvodník.

Nedávný poslanec Antonín Seďa si myslí, že Strana práv občanů - zemanovci na přeběhlictví z ČSSD přímo vznikla. „Nevím, co přesvědčilo senátory zvolené za ČSSD zběhnout k SPOZ, ale programové priority to nebyly,“ prohlašuje. „Je to zrada na voličích a platí, že kdo jednou zradil, zradí i podruhé,“ odsoudil přeběhlíky Seďa.

„Odchod senátora Regece, ale také ministra Koníčka, pokládám za přeběhlictví a neukojenou touhu po funkci, protože oba nebyli na kandidátkách ČSSD do předčasných voleb,“ nabídl vysvětlení Václav Neubauer. „Myslím si, že právě proto přeběhli a na kandidátce SPOZ oba budou,“ odhaduje. I Neubauer považuje jejich jednání za zradu na voličích.

Jeho kolega Břetislav Petr navíc vyjádřil obavu, že podobných případů ještě přibyde, až se SPOZ dostane do sněmovny a bude svým věrným moci nabídnout ještě více.

Smutná záležitost

Václav Votava, další z členů rozpuštěného poslaneckého klubu, ujistil, že zcela souhlasí s Bohuslavem Sobotkou. „Přeběhlictví je podvodem a podrazem na voličích. Ti volili náš program a tito lidé dostali šanci uspět jako kandidáti ČSSD. Strana je podporovala svým zázemím, materiálně i finančně,“ připomíná. Lidí, kteří takto účelově mění dres, si prý nemůže vážit.

Poslanec Václav Klučka pro ParlamentníListy.cz napsal: „Když kandiduji za politický subjekt, s jehož programem a stanovami souhlasím, pak jakékoliv odloučení v průběhu mandátu považuji nejen za zradu tohoto subjektu, ale i voličů.“ Klučka si netroufá odhadovat, kolik se ještě v jeho straně objeví takových, kteří „zradí a s myšlenkami vlastního osobního prospěchu přejdou k někomu jinému“.

Podle bývalého poslance a známého glosátora Jiřího Koskuby je přechod senátora Regece smutná záležitost. „Voličům a našim příznivcům se aspoň já, prostý pěšák, za to vše omlouvám,“ říká. Pro stranu jsou prý tyto události tragické. „Pan Kalousek by je měl vyznamenat,“ poznamenává s hořkou ironií exposlanec. Podle něj celá věc svědčí především o selhání personální politiky ČSSD, za které jsou zodpovědní její vrcholní představitelé. „Zvláště ti, kteří nikdy nepoznali práci mimo''politický skleník',“ upřesnil Koskuba, který je kromě poslancování taktéž primářem v pražské Nemocnici na Bulovce.

Voliči však podle něj zoufat nemusí. Na kandidátkách strany si mohou vybrat úplně jiné lidi a vytáhnout je do sněmovny kroužkováním, které se už při minulých volbách ukázalo jako velmi účinné.

Koskuba se pak ještě vyjádřil k nejnovějším stranickým sporům o podobu volebních kandidátek, které se v některých krajích vyhrotily tak, že odsunutí sociální demokraté podávají na stranu žaloby u soudu. Podle Koskuby se takové věci dějí, i v Praze se prý při sestavování kandidátky objevily námitky. „Ale proč hned sobecky poškozovat partaj? Lidé rozhodnou,“ myslí si poslanec - primář.

Politika je podle něj práce jako každá jiná, a proto by politici měli více pracovat a méně intrikovat proti svým kolegům. Lidé, kteří toto chápou, se podle něj dokáží prosadit v Parlamentu, stejně jako v jiných oborech lidské činnosti. „Je mi všeho líto. Vyhrané volby si podobně projede jenom naprostý trouba,“ uzavřel zklamaný Koskuba.   

Dryml: Sobotka likviduje nepohodlné straníky

ParlamentníListy.cz oslovily i Vladimíra Drymla, senátora, který byl podobně jako Regec zvolen za ČSSD a k zemanovcům přestoupil již v minulosti. „Důvodem mého odchodu z ČSSD po tolika letech byla Hana Orgoníková a spolupracovník pana Sobotky, právník Pokorný, který Sobotku i ČSSD fakticky řídí a ovládá,“ připomněl důvody svého „přeběhnutí“.

Předseda ČSSD podle něj používá k řízení strany řadu podivných praktik, o kterých se prý Dryml nedávno bavil s vazebně stíhaným poslancem Davidem Rathem. Má se jednat o „financování ČSSD a likvidování nepohodlných členů strany pomocí některých policistů a státních zástupců.“

Proto je mu také jedno, že Sobotka Regece i jeho označuje za přeběhlíky a zrádce. „Pan Sobotka mě nemůže urazit žádným slovním průjmem,“ ujistil. Pak dodal, že pevně věří, že se po spojení SPOZ a ČSSD znovu stane spolustraníkem sociálních demokratů, ale již bez Bohuslava Sobotky jako předsedy.   

Regec se do Senátu dostal za ČSSD, v minulosti proslul jako vrcholový sportovec, když vyhrál etapu Závodu míru v roce 1986 v Kyjevě. Do povědomí veřejnosti se dostal vítězstvím v etapě v Banské Bystrici. Byl dlouholetým reprezentantem Československa, později České republiky. Se sportem spojil svůj život, včetně toho politického.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…