O novele vinařského zákona se s malými vinaři nikdo z Jurečkova ministerstva nebavil, stěžuje si senátor Valenta

29.04.2016 22:02

Ministerstvo zemědělství, které vede Marián Jurečka (KDU-ČSL), protlačilo tento týden ve Sněmovně prvním čtením novelu vinařského zákona. Zákona se obávají nejen malí moravští vinaři, ale i majitelé vinoték, kterých je v České republice na patnáct tisíc. Obavy plynou z toho, že novela vychází v konečném důsledku vstříc především velkým vinařským podnikům. Mezi největší kritiky předlohy patří slovácký senátor Ivo Valenta ze strany Soukromníků.

O novele vinařského zákona se s malými vinaři nikdo z Jurečkova ministerstva nebavil, stěžuje si senátor Valenta
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Už konečně chápu, o co jde dnešní vládě. Aby všichni vinaři zavřeli své sklepy, aby neprodávali svá kvalitní moravská vína, aby k nám na Moravu nejezdili žádní turisté, abychom všichni prodali své vinohrady velkým družstevníkům, a aby zde ve výsledku vznikl obří národní vinařský podnik, který jako jediný bude pěstovat, vyrábět a prodávat víno. Jinak si chování dnešní vlády a jí řízenými úředníky nedokáži vůbec představit,“ nebere si servítky pro ParlamentníListy.cz senátor Ivo Valenta.

Valenta je přesvědčen, že je nutné bojovat na celostátní i krajské úrovni proti vládní šikaně. Dnešní mocipáni podle něho kašlou na malé vinaře, pěstitele a lokální zemědělce. Jako možný lídr společné kandidátky Svobodných a Soukromníků ve Zlínském kraji bude boj za malé vinaře pokládat za svou prioritu. S tím souhlasí i další politici Soukromníků. Kupříkladu spoluzakladatel Folklórní akademie, slovácký patriot a místopředseda Soukromníků na Zlínsku Michal Dvouletý. „Nejdříve nám chtějí zakázat košty, pak nám chtějí zavřít sklepy a příště nám zakáží co? Společně zastavíme tyto hloupé experimenty,“ tvrdí.

Člen zemědělského výboru Sněmovny Petr Bendl (ODS) a bývalý ministr zemědělství je dlouhodobě na straně malých vinařů. „Ten prodej sudového vína, na který je tady poměrně velký tlak, všichni prodejci by měli do budoucna vlastně být nuceni k novým nákladům, protože ty regulace vedou k tomu, že bude nutno prodávat víno nikoliv v sudech, ale v nových specializovaných nádobách, které logicky budou muset být v těch nákladech zahrnuty. Pan ministr sám tady říkal, že půjde o omezování prodejních míst vína. Ten návrh zákona například přináší řeknu povinnost, aby se z vinotékaře nestal prodejce, ale musí být registrován jako výrobce, tudíž s tím je spojená řada byrokratických kroků, které jsme zatím detailně nerozebírali, ale věřím, že tomu budeme věnovat jednání v zemědělském výboru, co to vlastně znamená pro každého vinotékaře dnes, který funguje jako distribuční síť a teď řeknu pro ty nejmenší vinaře, kteří nelahvují, kteří prodávají své víno právě prostřednictvím sítě vinoték, co to v praxi bude znamenat, jaké byrokratické kroky to vlastně dneska přinese,“ řekl tento týden ve Sněmovně doslova Bendl. Podle poslance budou díky novele prodejci sudového vína nuceni k dalším nákladům. Regulace povedou k tomu, že bude nutno prodávat víno nikoliv v sudech, ale ve specializovaných nádobách.

Vinaři obecně kritizují i fakt, že když někdo doveze sudové víno v cisterně, musí deset dní čekat, zda nepřijde někdo z kontrolorů, aby odebral vzorek kvůli možnému pančování. Vzorek se má posílat do laboratoře. „Tyto laboratoře nejsou v České republice, ale jsou mimo Českou republiku, v Rakousku a bude týdny trvat, než se potvrdí či vyvrátí, zdali to víno je či není v pořádku. V každém případě je to oproti současnému stavu prodloužení doby využití a šance použití tohoto dovezeného vína a znamená to samozřejmě zase vícenáklady nejenom na skladování,“ připomněl také Bendl ve Sněmovně.

Již zmíněný senátor Ivo Valenta svolal před časem - ještě před tím, než novelu vinařského zákona začal projednávat zemědělský výbor Sněmovny - reprezentativní setkání k danému problému do Uherského Hradiště. Při kritice projevu poslance Bendla se ministr zemědělství Marian Jurečka ve Sněmovně snažil neúspěšně dehonestovat zájem Valenty o malé vinaře „Já jsem nepřijal pozvánku na narychlo svolané jednání, které svolal pan senátor Valenta z několika důvodů. Nevím o tom, že by měl nějakou odbornou erudici pro problematiku vína. Nevidím důvod, proč bych měl chodit na jednání, které svolal pan senátor, který se chce soudit s Českou republikou a vést s ní arbitráž, nevidím vůbec důvod, proč bych se účastnil a podporoval takovouto akci,“ tvrdil Jurečka poslancům.

Jurečkovu argumentaci senátor Ivo Valenta důrazně odmítá. "Konference byla primárně určena pro vinaře a jejím cílem bylo otevřít diskusi nejen na téma novely vinařského zákona především s těmi, s kterými Ministerstvo zemědělství zkrátka nemluví, protože pro něj nepředstavují potenciál silné voličské skupiny. Tedy pro malovinaře, majitele vinoték a pro ty, s kterými se zkrátka o novele vinařského zákona nikdo nebavil. Nevím, z čeho pan ministr vyvozuje, že bych si chtěl hrát na odborníka na poli vinařství, to nikde nezaznělo. Mou motivací bylo hlavně poskytnout prostor k tomu, aby se v tradičním vinařském kraji, u nás na Slovácku, měli naši vinaři možnost zeptat kompetentních osob na to, co je zajímá. Pana ministra předně na vinařskou konferenci nikdo nezval. Šlo totiž o odbornou záležitost, ne výroční schůzi Jednotných zemědělských družstev. Naším zájmem bylo především to, aby se jí zúčastnili ti zástupci ministerstva, kteří se na tvorbě novely podíleli a byli tedy kompetentní k tomu odpovídat na řadu dotazů a námitek, které přirozeně vyvstávají. A těmto odborníkům pan ministr účast na poslední chvíli zakázal," řekl ParlamentnímListům.cz Valenta.

Diskuse o novele vinařského zákona budou pokračovat na půdě zemědělského výboru Sněmovny. Především opoziční poslanci jsou přesvědčeni, že zákon v podobě, jak byl sepsán, neprospěje vinařství jako celku. Mnohým vinařům ublíží. S těmi malými nebyl ministerstvem zemědělství dojednán důstojný kompromis. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…