Okamuru čekal Sbor Břežanských kastrátů i Pepíček s fňuknou. Ale nedorazil...

30.04.2013 20:15

Zatímco se v úterý objevila informace o tom, že senátor a podnikatel Tomio Okamura založí politické hnutí s názvem Úsvit přímé demokracie, ten na stejný den rozeslal pozvánky na tak trochu recesistickou akci. Vzhledem k tomu, že pozvánka byla odesílaná právě pod jménem Okamury, hodně médií si od akce slibovalo, že právě tam se se senátorem a neúspěšným kandidátem na prezidenta setká.

Okamuru čekal Sbor Břežanských kastrátů i Pepíček s fňuknou. Ale nedorazil...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura

Veškerá očekávání však padla ihned po čtvrté hodině odpoledne. Nejprve byla akce, která zvala na odhalení pamětní desky místu založení Strany mírného pokroku v mezích zákona v Balbínově poetické hospůdce posunuta o hodinu s tím, že Okamura musel odjet na nějaké jednání. Ani o hodinu později se však příznivci senátora nedočkali a akce začala bez jeho přítomnosti.

Přesto – ten, kdo se těšil na nějaké slovo a proslov – nepřišel zkrátka – pokud mu tedy vyhovovali čelní představitelé Strany mírného pokroku a Balbínovy poetické strany, vystoupil také vnuk spisovatele Jaroslava Haška – Richard. Jak se dalo čekat, projevy byly nadčasové. V duchu posledního dubnového dne pak asi nepřekvapilo, že je hudebně doprovodil Sbor Břežanských kastrátů a Pepíček Čečil se svojí fňuknou (tahací harmonikou, pozn. red.).

Zde je na místě vysvětlit, že Strana mírného pokroku v mezích zákona byla satirická politická strana, kterou už v roce 1911 založil český spisovatel Jaroslav Hašek. Ve straně byla řada tehdejších anarchistických básníků jako Josef Rosenzweig-Moir či Luis Křikava, dále např. Josef Lada nebo František Drobílek. Strana vznikla v hospodě U zlatého litru v Balbínově ulici v Praze na Vinohradech. V současné době na tento název odkazuje nepřímo Balbínova poetická strana, současné satirické uskupení v Česku.

Co má v plánu Okamura?

Tomio Okamura však na recesistické akce v tento čas nemyslí, naopak, vsadil spíše na vážné politické věci. I proto zřejmě do Balbínovy poetické hospůdky nedorazil. Chce například s nově vznikajícím hnutím prosadit přímou volbu i odvolávání politiků nebo posílení pravomocí prezidenta, který by nově řídil vládu.

Dalším úkolem hnutí bude podle něj spojovat další hnutí a osobnosti. Společně by pak prosadily změnu Ústavy, aby obsahovala i přímou volbu starostů a hejtmanů, právo občanů v referendu navrhovat a rušit zákony, možnost politiky referendem odvolat a výrazné posílení pravomocí hlavy státu.

Jak se v průběhu úterý ukázalo, uvedené nové hnutí podporuje například poslanec Radim Fiala (nezařazený, dříve ODS) či Aleš Roztočil (nestraník zvolený za TOP 09) a ekonom Pavel Kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: ahe

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…