Otočka. Senátoři, kteří u ÚS napadli zkrácení valorizace penzí, berou vše zpět

09.05.2023 19:14 | On-line

Skupina senátorů, která ve čtvrtek zpochybnila u Ústavního soudu vládní novelu o zkrácení červnové valorizace penzí, bere svůj návrh zpět. V úterý to oznámila mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Otočka. Senátoři, kteří u ÚS napadli zkrácení valorizace penzí, berou vše zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Minulý týden nebylo jasné, kteří další senátoři a s jakými argumenty návrh podpořili. „Ve věci Ústavní soud dne 8. 5. 2023 obdržel listinu s názvem Zpětvzetí návrhu,“ uvedla v úterý bez dalších podrobností Abbasi.

O dalším postupu rozhodne určený soudce zpravodaj, jímž se stal Jiří Zemánek, respektive plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Podobný návrh podalo v pátek také hnutí ANO, soudcem zpravodajem se stal Jan Svatoň. Za senátory jednal Michael Canov (SLK) z klubu Starostů a nezávislých.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že vláda zákon obhájí. Odmítá tvrzení, že snížení mimořádné valorizace bylo retroaktivní a nabouralo očekávání zvýšení důchodů.

Průměrná měsíční penze podle novely vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1 770 korun, jak by tomu bylo podle běžných zákonných pravidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Otočka., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHernie , 09.05.2023 19:26:43
Zase jen fraška. Pavel s tím návrhem vlády nesouhlasí, ale podepíše. Pak chce dát Ústavní stížnost. Prostě jen chameleon. Senátoři podají stížnost, ale vzápětí je vezmou zpět. Opravdu jen zbyteční, neschopní a hloupí, trafikanti. No a kdyby to opravdu došlo až k ÚS, tak co se stane? No nic. Tam ti "ctihodní" pánové neznají zákony a tak o tom hlasují. No a jak to dopadne, když většina je proti pracujícím lidem? No, tak, že to zamítnou. Ale mají činnost. Zrušit a poslat je i se Senátem makat. Ale opravdu rukama makat. Třeba zametat ulice, aby aspoň jednou byli naši zemi prospěšní.

|  14 |  0

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…