Práce ÚSTR je uzavřená, míní senátoři z ČSSD

13.10.2011 11:01

Senátoři posuzovali výroční zprávu Ústavu pro studium totalitních režimů za rok 2010. K práci ústavu sice měli připomínky, ale nakonec zprávu vzali na vědomí. Pro přijetí zprávy bylo 34 senátorů, proti nikdo. Většina sociálních demokratů se ale hlasování zdržela; pro usnesení bylo pět z nich. Hlasování se zdržel i místopředseda Senátu Petr Pithart.

Práce ÚSTR je uzavřená, míní senátoři z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Někteří senátoři z ČSSD ale činnost Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) dnes v horní komoře kritizovali. Vytýkali mu údajnou uzavřenost.

Například podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) jednání jeho rady nejsou veřejná - jak dříve požadoval příslušný senátní výbor - a rada dokonce rozhodla, že se z nich nebudou pořizovat ani zvukové záznamy a to ani z pořádaných seminářů „To nesvědčí o transparentnosti ústavu," podotkl Dienstbier.

Kromě kritiky absence zvukových záznamů se Dienstbier podivoval i nad tím, že nebyly zveřejněny elektronické databáze archiválií a naskenovaných materiálů. S názory Dienstbiera ale nesouhlasil Tomáš Grulich z ODS, podle kterého Dienstbier zřejmě materiály nečetl, v ústavu se nebyl podívat a informace z podnětu si vykládá nesprávně.

Senát nakonec zprávu vzal "na vědomí".  Předsedky rady ÚSTR Naděžda Kavalírová uvedla, že rada se bude podněty zabývat a pokud uzná za vhodné, odpoví na ně. Kavalírová žádala o písemné připomínky. „Pokud rada usoudí, že je třeba odpovědět, písemně se vyjádří," podotkla.

Loňský rok v ústavu označila Kavalírová v úvodní řeči za složitý a dramatický, v jeho čele se vystřídali čtyři ředitelé. Předsedkyně rady věří, že volbou Daniela Hermana se ústav vydal správným směrem.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…