Pravomoci NKÚ se na obce, kraje a některé firmy nerozšíří

30.01.2013 17:40

Senátoři odmítli rozšířit ústavní novelou pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Předlohu nepodpořili, její legislativní cesta tak končí.

Pravomoci NKÚ se na obce, kraje a některé firmy nerozšíří
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

NKÚ měl mít podle ní možnost prověřovat také obce, kraje a další instituce a rovněž některé firmy s majetkovou účastí státu, krajů a obcí. Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také samospráv.

V případě krajů a obcí měl podle normy NKÚ zkoumat jen hospodaření z pohledu zákonnosti, nikoli třeba hospodárnosti.

Vládní novela zákona také uvádí, že NKÚ bude moci také kontrolovat zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků, regionální rady regionů soudržnosti, Českou televizi, Český rozhlas, veřejné vysoké školy a Českou národní banku. Sněmovna na návrh kontrolního výboru schválila rozšíření kontrolní pravomoci jmenovitě o Českou tiskovou kancelář.

Chodí na kontroly už teď

Někteří senátoři poukazovali na to, že do obcí chodí různé kontroly již nyní. Často podle nich několik odlišných kontrol prověřuje totožnou záležitost. Kritici předlohy ale zároveň zdůrazňovali, že obecně proti prověrkám nic nemají.
   
Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), jenž byl pro rozšíření pravomocí NKÚ, zmínil, že řada nových kontrolních pravomocí v zákoně o úřadu by obstála i bez ústavní změny. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ale varoval před totálním právním chaosem.

Následně senátoři zamítli související novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Tato předloha se ale vrací jako běžný zákon do sněmovny. Senátoři v doprovodném usnesení zároveň doporučili, aby návrhům změn ústavy o pravomocích NKÚ předcházela analýza. Normy by také měly být  provázány se zákonem.
   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…