Předseda rudých jasá: Za nás odvedla práci koalice

13.10.2012 20:20

Předseda komunistické strany Vojtěch Filip si na „vítězný“ novinářský brífink přivedl celou suitu svých stranických pomocníků. Před novináře totiž předstoupilo nejen celé vedení strany, ale také někteří z těch, co kandidovali v právě proběhlých krajských a také senátních volbách.

Předseda rudých jasá: Za nás odvedla práci koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komunisté sledují výsledky voleb

„To, že za nás odvedla práci koalice, to říká i spousta politologů. To, že většina lidí zůstala doma, je ale fakt, díky němuž jsme možná dopadli, jak jsme dopadli,“ řekl mezi prvními slovy šéf komunistické partaje, když hodnotil výsledky právě proběhlých voleb. Komunistická strana je po úspěchu ve volbách do krajských zastupitelstev připravena podle něj jednat o programových koalicích na principu poměrného zastoupení.

Je ale prý velmi spokojen, že komunističtí kandidáti ve volbách do krajských zastupitelstev uspěli v dosud největší šíři politických stran a hnutí, které se v polistopadové historii o možnost řídit krajskou politiku ucházely.

„Je to podle mne podle mne ukázka toho, že KSČM je vnímána jako moderní levicová strana, která má odborníky na svém místě a je schopna čelit korupci v České republice a řešit problémy, které Českou republiku provázejí," zmínil.

Oni nám rozčileně říkali, že nebudou volit nikoho

„Ti rozčilení lidé nám před volbami na náměstích říkali, že nebudou volit nikoho. Já bych chtěl ale poděkovat těm voličům, kteří se rozhodli přijít k volbám a dát hlas KSČM. Chtěl bych poděkovat našim kandidátům a také bych chtěl poděkovat volebním štábům i novinářům. Byl bych rád, aby spolupráce pokračovala dál,“ řekl také.

Co se týče vyjednávání v krajích, tak tam je prý postup jasný. „Budeme dodržovat princip poměrného zastoupení. Nebudeme rozhodně postupovat tak, že vítěz bere vše,“ upozornil.

Připomeňme, že sociální demokraté již oznámili, že jsou připraveni začít jednání o krajských vládách už dnes večer. "Naše strategie je jasná, programové koalice a dodržení principů poměrného zastoupení," reagoval na to předseda komunistů.

„Budeme chtít podporu těch, co do druhého kola neprošli. Naše strategie je jasná. Naše orgány v pondělí rozhodnou o tom, kdo stojí o podporu KSČM a ty pak oslovíme. Určitě se ale nyní nestavíme jako vítěz. Pocit vítězství zatím nemáme. Budeme pro kraje hledat optimální řešení,“ dodal Filip.

Vzestup hlasů pro KSČM tam, kde už rudí měli zastoupení ve vedení krajů, tedy v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, svědčí podle Filipa o tom, že voliči hodnotí práci komunistů pozitivně. Nejde tak podle něj rozhodně o protestní hlasy proti současnému vládnutí pravicové koalice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…